Lilo och Stitch: Om familjens värde

Lilo och Stitch: Om familjens värde
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 juli, 2019

Om du vill att dina barn ska lära sig om familjens värde medan ni har roligt är filmen om Lilo och Stitch perfekt.

Att titta på film är ett bra sätt att underhålla små barn. Det håller dem distraherade och är ett roligt sätt att lära sig viktiga livsläxor på. Filmer fungerar som kommunikativa broar mellan barn och vuxna. De flesta Disneyfilmer är baserade på gamla sagor och legender, men det finns även de som har mer originella historier. En av dem är Lilo och Stitch.

Den här filmen fick mycket uppmärksamhet när den först kom ut. Den utspelar sig på Hawaii, spelar Elvis Presley-låtar i bakgrunden och har enastående animationer. Den fick även en Oscar-nominering för bästa animerade film 2002.

Filmen var så framgångsrik att det till och med kom ut ett barnprogram baserat på filmen.

De grundläggande värderingar som filmen betonar är vikten av familj, självkänsla och allas vårt värde. Om du vill att dina barn ska lära sig dessa livsläxor medan ni har roligt tillsammans är vänskapshistorien om Lilo och Stitch en av dina bästa chanser.

Lilo och Stitch: Familjen är viktigast av allt

Lilo är en hawaiiansk flicka som älskar att lyssna på Elvis-musik. Hennes föräldrar dog i en bilolycka. Allt hon har är sin syster, Nany, som arbetar långa dagar för att försörja dem båda.

Samtidigt har Lilo en upprorisk sida och hamnar alltid i trubbel och sårar ofta sin syster.

Trots sin sympatiska personlighet och livsglädje har hon inte många vänner. Hon känner sig väldigt ensam. En dag ber hon gud att skicka henne en ängel för att hon ska ha någon att leka med. Av en tillfällighet landar i det ögonblicket ett främmande rymdskepp på jorden. Detta är det skepp som den klonade utomjordingen Experiment 626 reser med.

Lilo och Stitch dansar

Lilo tror att han är en hund och adopterar honom, vilket leder henne på många hisnande äventyr. Samtidigt anländer Stitchs skapare, Jumba och agent Pleakley, till ön för att försöka ta honom tillbaka ut i rymden.

För att göra detta måste de förklä sig till människor. Bland annat låtsas de vara ett dråpligt gift par.

Stitch är mycket aggressiv och tar sönder allt han rör vid. Att bo hos Lilo är inte lätt till att börja med, men lite i taget upptäcker han att en familj är bättre än att förstöra världen.

“Ohana betyder familj. Familj betyder att ingen lämnas utanför eller glöms bort. ”

-Lilo och Stitch-

Styrkan med Lilo och Stitch

Om det finns en historia värd att berätta så är det den här. Det finns inte några prinsessor, drakar eller sagoland i fjärran, än mindre älvor och feer som hjälper till att rädda våra huvudpersoner. Nany och Lilo är två vanliga flickor som livet har gått hårt åt.

Nany är rädd för att polisen kommer att ta Lilo ifrån henne och arbetar långa timmar för att deras ekonomi ska se bra ut för socialtjänsten. Under tiden känner Lilo sig isolerad eftersom de andra flickorna i hennes klass gör sig roliga på hennes bekostnad. Systrarna bråkar, skriker och säger saker som sårar, men de blir alltid sams igen.

De vet att de är en familj, och att en familj alltid stöttar varandra, oavsett vad som händer. På samma sätt förändrar Stitch sitt beteende för att passa in i familjen.

Ödmjukhet, tacksamhet och mod är de viktigaste kvaliteterna i den här filmen.

Stich läser

Alla förtjänar en andra chans

Den här filmen lär oss också en till mycket värdefull läxa: vi kan alla förändra oss. Människor är som de är på grund av de saker som de har upplevt och gått igenom. Karaktärerna förändras med sina erfarenheter, och de växer.

Kanske är någon som var väldigt obehaglig när du träffade dem för några år sedan, inte längre det. Kanske är den bussiga vännen från skolan bitter nu. Hur som helst måste du försöka se saker och ting från deras synvinkel innan du dömer dem.

De som verkligen vill förändra sig måste börja med hur de uppför sig och hur de betraktar världen. Våra val beror på oss själva och vår visdom att välja det som är bäst.

Vi får inte vara rädda för det. Det kommer alltid att finnas människor runt omkring oss som är villiga att ge oss en andra chans och sträcka ut en hand till oss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.