Fri lek för barn mellan 0 och 3 år
De första åren av ett barns liv är grundläggande ur utvecklingssynpunkt, och huvudstrategin för att gynna denna utveckling sker genom lekandet. Både hemma och i skolan kan fri lek hjälpa barnen att mogna och utveckla sin fulla potential.
Vad menas med fri lek?
Fri lek är en grundläggande aktivitet under spädbarnsstadiet, eftersom lek för barn inte bara är underhållning utan ett sätt att utforska och lära av miljön. För de yngsta barnen innebär leken en kontakt med och ett lärande genom föremålen och människorna omkring dem.
Men att tala om fri lek innebär att det är barnen själva som väljer hur de ska leka. Med andra ord, vuxna förser barn med olika föremål, material och spel som är lämpliga för deras åldrar. Sedan är det barnen själva som bestämmer vad de ska leka, hur länge och på vilket sätt.
Genom fria och spontana lekaktiviteter, med föremål i linje med deras evolutionära skede och i lämpliga och säkra utrymmen, kan barnen leka av egen fri vilja. På så sätt interagerar barn och tolkar verkligheten, utvecklar sin kognition och sitt språk samt förbättrar sina motoriska färdigheter.
“Allt det viktigaste lärandet i livet görs genom att leka.”
-Francesco Tonucci
Fritt lekande för barn från 0 till 3 år
Det finns olika typer av fri lek och var och en av dem hjälper till att utveckla ett specifikt område inom barnets mognad. Av den anledningen listar vi några exempel på fri lek nedan tillsammans med de färdigheter och förmågor som aktiviteten hjälper till att utveckla.
Brädspel
Denna typ av aktivitet uppmuntrar barn att utveckla sin finmotorik. Spel som domino, pussel eller någon annan aktivitet för att passa eller arrangera bitar eller klossar är idealiska för kognitiv och finmotorisk utveckling.
Symboliskt lekande
Detta är en grundläggande lekaktivitet för 0- till 3-åringar eftersom symbolisk lek för de små innebär imitation eller frammaning av verkliga situationer.
Därmed fantiserar barn om vardagliga situationer, som att vara mammor och pappor, matlagningstid eller shopping, samtidigt som de lär sig känslomässiga och sociala färdigheter.
Motoriskt lekande
Precis som brädspel hjälper till att utveckla finmotoriken så hjälper motoriska lekar till med att utveckla grovmotorik. Detta inkluderar lekar som att hoppa rep, leka med bollar eller cykla och de hjälper med att förbättra balansen och orientering i tid och rum.
Manipulationslekar
Alla aktiviteter där barn manipulerar föremål är positivt för deras utveckling. Föremål som pennor, stenar, träklossar, bitar eller kort är giltiga; alla de där materialen som tillåter de små en helt fri lek. Från dem förbättras de gradvis i finmotorik, logiskt-matematiska och sensoriska färdigheter.
Lek med dockor och kostymer
Dockor och kostymer underhåller små barn mycket. Och precis som med symboliskt lekande påverkar denna typ av aktivitet utvecklingen av deras sociala färdigheter och känslomässiga lärande. Eftersom barn kan leka genom att representera situationer som kombinerar det verkliga livet med deras fantasier och drömmar.
För att genomföra lekaktiviteter med dockor eller kostymer är material som föräldrars eller morföräldrars kläder idealiska, liksom att bygga dockorna med återvunnet material.
Lek med berättelser och sagor
Att läsa berättelser och sagor är en idealisk aktivitet för den progressiva utvecklingen av språk och muntliga uttryck hos barn. Under hela stadiet från 0 till 3 år lär sig små genom berättelser uttalet av sina första ord samt att avge onomatopoetiska ljud, tills de kan säga fullständiga meningar. De lär sig också använda pronomen och pluralformer.
Dessutom är det viktigt att barn vänjer sig vid att lyssna på berättelser eftersom detta är det första steget mot att lära dem vanan att läsa.
“Ingenting tänder ett barns sinne som att leka.”
-Dr. Stuart Brown-
Lekens betydelse för barns utveckling
Lek är den grundläggande strategin för barns lärande och utveckling. Genom leken låter de sin fantasi, kreativitet och personlighet uttrycka sig. Samtidigt utvecklar de motoriska och fysiska, kognitiva och emotionella färdigheter.
Dessutom, genom leken blir barn mer komplexa i sin interaktion med andra och därför i sin socialisering. Genom leken interagerar barn också med hela sin materiella och fysiska miljö och lär sig därmed rumsliga föreställningar för en adekvat användning och behärskning av utrymmet.
När barn växer och deras mognad kräver det kommer riktade aktiviteter och spel att vara mer lämpliga. Men under de första åren av barns liv är fri lek det mest lämpliga eftersom de tillåter de små att utvecklas på ett fullgott sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jiménez, L. y Muñoz, M. D. (2012). Educar en creatividad: un programa formativo para maestros de Educación Infantil basado en el juego libre. Electronic journal of research in educational psychology, 10(3), pp. 1099-1122. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/2931/293124654008.pdf
- Contell Lahuerta, S., Molina García, J., y Martínez Bello, V. E. (2017). Niveles y patrones de actividad física en sesiones de motricidad infantil basadas en el juego libre. Sportis, 3(2), pp. 303-322. Recuperado de https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/22771/REV%20-%20SPORTIS_%202017_3-2_art_7.pdf?sequence=3&isAllowed=y