8 fördelar med konst för barn

Konst kan ge barn många fördelar och bidra till deras utveckling på alla områden. Med konst kan de känna sig fria, fokuserade och avslappnade. Läs mer i denna artikel.
8 fördelar med konst för barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 05 november, 2023

Det finns många fördelar med konst för barn. Det låter dem bland annat uttrycka sina känslor. När barn utvecklar en konstnärlig aktivitet förbättrar det deras finmotorik, precision och självförtroende. De uttrycker sig själva och släpper ut all den kreativiteten genom teckningar, målningar och annat relaterat till konst.

Genom målande kan barn upptäcka en värld full av färger, former och streck som smälter samman och ger upphov till en värld full av fantasi. Vi kan också lära dem genom exempel, till exempel genom att måla tillsammans med dem. Tänk på att barn lär sig genom att imitera och att konst inte bara är något som är bra för barn, utan även för vuxna. Låt oss göra det bästa av det!

Konst som kommunikationsverktyg för barn

Konst stimulerar barns kommunikation med andra och med sig själva. Det är också ett fantastiskt verktyg för att utveckla kreativitet, koncentration, uttryck och känslighet. Det är mycket lättare för barn att förmedla sina känslor, såsom rädslor, oro, vad de gillar och inte gillar genom att måla eller rita. Av denna anledning är konst något man ofta använder i terapi för att barn ska känna sig fria att uttrycka sig.

Framför allt hjälper målande de minsta barnen, eftersom de ännu inte har lärt sig att uttrycka allt genom språket. Därför kan de genom att rita eller måla kommunicera och bygga en bild av sig själva. Av denna anledning är det bra för dem att prova olika tekniker som också åtföljs av en fysisk känsla. Till exempel modellera med lera eller trolldeg eller måla med fingrarna för att känna färgens struktur.

Upptäck fördelarna med konst för barn

Konst är alltså en form av kommunikation för barn och det finns många fördelar som de kan få av det. Låt oss ta en titt på några av dem nedan.

En ung svart flicka håller upp en tavla hon gjort.
Att måla är en aktivitet som ökar barns självkänsla, eftersom de kan känna sig stolta när de ser sitt färdiga arbete.

1. Stärker självkänslan

Ett barn som ritar, målar eller gör skulpturer med modellera kommer att känna sig stolta över resultatet av det arbete de har gjort. Detta hjälper dem att bygga en sund självkänsla.

2. Förbättrar kommunikationen

Som vi har sagt är konst ett sätt att kommunicera med andra, men också med sig själv. Det är lättare för barn att uttrycka vad de känner genom en teckning än med ord.

3. Förbättrar hand-öga-koordinationen

Att måla eller rita en bild kräver att öga och hand är samordnade vilket främjar barnens motorik.

4. Förbättrar koncentrationen

Att rita eller måla kräver koncentration, vilket bidrar till att hjälpa barn på alla områden av deras liv.

5. Främjar kreativitet

Alla barns aktiviteter, som pyssel eller målning, ökar och stimulerar deras kreativitet.

6. Det lär ut viktiga värderingar för livet

De värderingar som barn lär sig genom konst är engagemang och ansträngning. De kommer att märka att ju mer de anstränger sig och ägnar tid åt sitt arbete, desto bättre resultat får de. Detta kommer att hjälpa dem i alla aspekter av deras liv.

7. Stärker sinnena

De två sinnen som utvecklas mest genom konsten är känsel och syn. Därför, om vi uppmuntrar dem att göra skulpturer eller måla med händerna, kommer de också att få bättre uppfattning om de olika texturerna och färgerna som erbjuds av alla konstnärliga instrument.

8. Konst hjälper barn att slappna av

Konst för barn, såväl som för vuxna, är ett utmärkt verktyg som kan hjälpa oss att slappna av när vi är stressade. Att rita och måla i de stunder då vi är mer nervösa, hjälper oss att fokusera på det vi gör och glömma det som gör oss oroliga.

En toddler firl som lyssnar på musik i hörlurar.
Musik är också mycket fördelaktigt för barn. Det hjälper dem att slappna av, stimulerar deras fantasi och gör att de lättare kan uttrycka sig.

Hur man får barn att bli intresserade av konst

Vi har nu tittat på några av fördelarna med konst för barn. Låt oss nu se hur vi kan stimulera detta intresse:

  • Ge dem med material för att måla, rita eller modellera. Beroende på deras ålder kan du lägga fram olika typer av material så att de kan rita, måla eller modellera när de är uttråkade eller känner lusten för det.
  • Anmäl dem till konstkurser. Om dina barn gillar konst och du ser att de blir motiverade av det, kan du anmäla dem till exempelvis konst- och hantverkskurser. De kommer säkert att gilla det.
  • Ta dem till museer eller skulpturutställningar. Det här är ett sätt att umgås som familj och samtidigt utveckla sina egna kriterier om de verk ni ser.
  • Spela musik för dem. Detta är en annan form av konstnärligt uttryck som kan hjälpa dem att koncentrera sig på de olika uppgifter de står inför.
  • Introducera konst genom lek. Ni kan återskapa målningar av kända målare, sätta upp ett museum hemma med deras teckningar och målningar, eller ta en eftermiddag för att skapa hantverk eller skulpturer.

Konst förbättrar barns liv

I den här artikeln har vi pratat om de enorma fördelarna som konst har för barn. Det är lätt att förstå varför det är viktigt att uppmuntra dessa uttrycksformer hos dina barn. Det är inte bara en fråga om att måla eller modellera utan också om att förbättra många aspekter av sitt liv i stunden och för framtiden.

Så tveka inte att introducera konst för dina barn, uppmuntra dem att uttrycka sina känslor genom att måla och skapa. Detta är en utmärkt form för dem där de kan känna sig fria, koncentrerade och avslappnade på samma gång.

“Konst är uttrycket för de djupaste tankarna, på det enklaste sättet.”

– Albert Einstein –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mateu Lillo, B. (2018). Arteterapia la expresión de las emociones a través del arte en la infancia.
  • Solano, A. A., & Chornet, V. G. (2018). El arte en la primera infancia: propuestas destacables. Revista sobre la infancia y la adolescencia, (15), 70-97.
  • Monsalve Rojas, E., & Ríos Aguinaga, L. M. (2017). Las artes plásticas como lenguaje de las emociones y los sentimientos en la primera infancia (Bachelor’s thesis, Escuela de Educación y Pedagogía).
  • Sánchez, A. M., & Ruiz, D. L. “La caja mágica de Lily”: herramienta para el desarrollo emocional en la infancia a través del arte. In II Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores (p. 268).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.