Hur du berättar läskiga spökhistorier för dina barn
Hur man berättar lagom läskiga spökhistorier för barn är en vanlig fråga bland föräldrar. Det är normalt att vilja skydda sina barn från rädsla, farofyllda situationer och hemska nyheter.
Det bör dock inte hindra dig från att läsa läskiga spökhistorier eller berätta för dem om tråkiga saker som händer i världen. Det är mycket viktigt för dig att hjälpa dem att bearbeta det, ställa nödvändiga frågor, möta deras rädslor och tillsammans övervinna dem.
Tänk på att barn mycket lätt tar intryck och lätt blir rädda. Därför är det viktigt att ta till vara på de stunder då de ber att få höra läskiga spökhistorier för att hjälpa dem att övervinna sina rädslor. När du berättar historier kommer de ihåg dem och reflekterar över dem.
Lärare och psykologer rekommenderar inte bara läskiga historier som underhållning, utan också för att de är viktiga steg under ett barns utveckling.
I den här artikeln ger vi dig tips om hur du berättar läskiga spökhistorier för dina barn, liksom de främsta anledningarna till att du ska läsa dem.
Varför är det viktigt att läsa läskiga spökhistorier för dina barn?
Beroende på hur gammalt ditt barn är måste du veta att han eller hon kan vara rädd för många saker. Vid någon tidpunkt kan de vara rädda för att inte vara älskade eller vara mindre älskade än sina syskon.
De kan även vara rädda att förlora dig, eller att du och din partner kommer att skilja er. Många är också rädda för att dö, och många andra saker.
Oavsett hur mycket du pratar med dem har barn alltid hemliga rädslor som de inte berättar om. Dessutom finns det också barn som har medvetna rädslor.
Vi rekommenderar att dina barn läser eller att du läser skrämmande berättelser och spökhistorier för dem. På så sätt kan de ta itu med sina känslor och uttrycka dem. Dessutom kan de lära sig att möta sina rädslor och börja kontrollera dem.
Läskiga spökhistorier för barn är ett av de bästa verktygen för att hantera rädslor på. De visar ofta hur man kan övervinna hinder med mod och intelligens.
När barn läser dessa berättelser märker de omedvetet hjältens eller hjältinnans goda kvaliteter och skurkens eller häxans dåliga egenskaper.
Hur man berättar läskiga spökhistorier för barn under 6 år
Om du vill lära dig att berätta skrämmande historier för barn under 6 år måste du komma ihåg att de älskar spökhistorier, men de är också rädda för det okända. De kan också älska häxor och monster, även om dessa inte är lika läskiga.
Skrämmande historier hjälper barn att förstå att rädslan inte kommer att förlama dem. När de övervinner sina rädslor är de dessutom mer öppna för att lära sig, relatera, dela med sig, upptäcka och älska ovillkorligt.
Du kan följa dessa tips om du vill berätta hemska berättelser för barn under 6 år:
- Välj historier med häxor, vampyrer, spöken och andra teman som skrämmer dem precis lagom. Kom ihåg att använda en hemsk röst för att prata som monster eller spöken i berättelsen. Glöm inte att humor övervinner rädslan, så ha det roligt och skämta när du berättar historien.
- Var uppmärksam på frågorna och rädslan som dina barn har när de lyssnar på historien. Hjälp dem att ta sig igenom dem, och vid behov justera berättelsen utifrån deras reaktioner. Försök att berätta de hemskaste delarna av historien med en låg röst, långsamt och utan att ändra din röst för mycket.
Hur man berättar läskiga berättelser för barn mellan 7 och 11 år
Om du vill berätta skrämmande historier för barn mellan 7 och 11 år bör du vara medveten om att barn i denna ålder har mycket livlig fantasi. Vi rekommenderar att du följer dessa tips:
- När du berättar skrämmande historier, blanda läskiga och roliga delar. Du kan också inkludera oväntade vändningar. Detta kommer få dem att skratta, och även slappna av. På det sättet kan de bättre hantera rädslan.
- Dessutom kan du leka med din röst för att passa in i historien. Imitera ljuden, kackla som en häxa, tala lågt och väsande för att tolka onda karaktärer och pausa i några sekunder för att bygga upp spänningen.
- Ett annat alternativ är att sätta atmosfären i rummet genom att släcka och dämpa lamporna eller tända ett ljus. Kom ihåg att du, precis som med yngre barn, kan övervinna rädslan med humor. Hjälp dem att glömma sin rädsla genom att få dem att skratta när du läser.
- Slutligen rekommenderar vi att du använder ditt omdöme när du väljer berättelser. Det viktigaste när du väljer läskiga historier är att veta vilken ålder de är avsedda för. Se också till att de goda övervinner de onda. Kom ihåg att när du pratar med dina barn om rädsla hjälper du dem att förbereda sig inför livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Díaz., I. P. (2019). Las emociones de ira, alegría, miedo y tristeza en niños de 4 a 5 años del IED San Cayetano de Bogotá. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. https://repository.udistrital.edu.co/handle/11349/22190
- García, A., & Castrillón, E. (2021). La lectura de cuentos como herramienta para el desarrollo de la inteligencia emocional en la etapa de Educación Infantil. Universitat de les Illes Balears. https://dspace.uib.es/xmlui/handle/11201/156052
- Ruiz-Morales, F. C., & del Campo-Tejedor, A. (2021). Voces infantiles sobre lo tenebroso: Nuevas y viejas caras del miedo en niños de Sevilla. Boletín De Literatura Oral, 11, 269–299. Recuperado a partir de https://revistaselectronicas.ujaen.es/index.php/blo/article/view/5778