Hur man hjälper barn att komma över avundsjukan över den nyfödde

Hur man hjälper barn att komma över avundsjukan över den nyfödde
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 april, 2018

Att hjälpa barnen komma över avundsjukan är ett sätt att se till att det inte omvandlas till något mer komplicerat. Avundsjuka är vanligt hos barn, men det kan vara oroande för föräldrar som finner det svårt att hantera.

Det finns många anledningar till varför barn känner sig avundsjuka, men den främsta är ankomsten av en ny lillebror eller lillasyster.

Avundsjuka hos barn behöver inte ses som något negativt. Faktum är att det är en reflektion av att barnet känner att det tillhör familjen, och oroar sig över att förlora föräldrarnas kärlek och omtanke. Det är ändå viktigt att prata om dessa känslor.

Föräldrar oroar sig ofta över att deras barn är avundsjuka på sin lillebror eller lillasyster, men de flesta misslyckas med att förbereda dem för när det nya barnet anländer. Det är lika viktigt för föräldrarna att förhindra avundsjuka som att lindra känslorna när de uppstår.

Låt oss reflektera över några sätt att hjälpa barn komma över avundsjuka och sina rädslor.

Hur man underlättar anpassningsprocessen

Vi vet att alla barn inte reagerar på samma sätt rörande ett nytt syskon. Några kommer visa avundsjuka, medan andra kommer dölja det. Vissa barn kommer inte känna någon avundsjuka alls.

Därför är det viktigt att prata med barnen innan deras lillebror eller lillasyster anländer, och hjälpa dem att anpassa sig till denna förändring i livet.

Innan barnet föds måste de äldre barnen känna till förändringarna som är på väg. De kanske inte har tänkt på hur deras liv kommer förändras, så det är viktigt att berätta för dem.

Den omvårdnad och uppmärksamhet som den nyfödde behöver kommer ta upp mycket av din tid och energi. Låt det inte ta dig på sängen.

Vi kan inte säga till barn hur de borde känna om ett nytt barn. Var tålmodig, förstående och tolerant med deras känslor. Ditt barn kan komma över avundsjukan snabbt. Var uppmärksam, men oroa dig inte för mycket över det.

När bebisen är hemma kommer barnet bättre förstå vad du har berättat. Det är nu dags att hjälpa dem att anpassa sig till situationen.

Vissa familjer väljer att begränsa eller övervaka kontakten mellan barnen tills det äldre barnets känslomässiga tillstånd har stabiliserats.

Hjälp ditt barn att komma över avundsjukan

Barn med napp

Det kanske inte är så lätt. Barn ändrar inte på sig så snabbt, speciellt om de inte får rätt vägledning. Det är viktigt med tålamod och kärlek för att hjälpa dem att komma över avundsjukan.

För att hjälpa äldre syskon att komma över avundsjukan för den nya bebisen kan du följa dessa tips:

  • Uppmuntra det äldre barnet till att spendera mer tid med sin bror eller syster. Låt barnet hålla bebisen – såklart alltid under uppsyn.
  • Se till att familj och vänner även uppmärksammar det äldre barnet och inte bara fokuserar på den nyfödde.
  • Undvik att låta bebisen ta över barnets utrymme. Tvinga det inte att ge upp sitt sovrum eller personliga utrymme till bebisen.
  • Ge barnet daglig individuell uppmärksamhet så att det inte känner sig utestängt. Försök att fortsätta med några av de aktiviteter som ni alltid har gjort tillsammans.
  • Acceptera att barnet kan återgå till ett beteende som är typiskt för ett yngre barn under en tid, som att be om nappflaskan. Det bästa är att ge efter för dessa krav utan att visa mycket intresse.
  • Visa omtanke för båda barnen. Försumma inte någon av dem. Du får samtidigt inte skämma bort det avundsjuka äldre syskonet, eftersom det då kan komma att tro att vad det gör är bra.
  • Försök att inte skrika åt ditt äldre barn om det är för hårdhänt när det leker med bebisen. Prata med barnet klart och tydligt rörande vad som är acceptabelt och vad som inte är det.
  • Att få det äldre syskonet att ta hand om den nyfödde kan vara givande. Det hjälper barnet att knyta ett band med den nyfödde. Det kan även börja se att bebisen har vissa behov som kräver mer uppmärksamhet.
  • Ditt barn kommer uppskatta om du ger det någon form av privilegium för äldre barn.

Beroende på hur gammalt barnet är kommer det att kunna anpassa sig ganska snabbt till den nya bebisens ankomst, men var vaksam på olämpligt eller överdrivet beteende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.