4 barnböcker med katter som huvudpersoner

Barnböcker med djur är alltid en hit. I varje bokhandel hittar du hundratals böcker med djur som huvudperson.
4 barnböcker med katter som huvudpersoner

Senaste uppdateringen: 16 november, 2020

Barn älskar djur. Katter och hundar är bland de mest populära eftersom de också är vanliga husdjur. Det är därför den här listan med fyra barnböcker med katter som huvudpersoner kan komma att glädja dina små.

Mästerkatten i stövlar

Barnböcker med katter som huvudpersoner

1. Mästerkatten i stövlar

Den mest kända barnboken med en katt som huvudperson är utan tvekan Mästerkatten i stövlar. Detta är en klassisk berättelse som underhåller både vuxna och barn, och Perraults berättelse har därför firats och publicerats runt om i världen.

Den här historien handlar om en familj som äger ett kungarikes kvarn. Vid ett tillfälle dör fadern och lämnar ett litet arv åt var och en av sina söner. Den yngsta sonen blir dock utom sig när han får reda på att hans pappa har gett honom en katt.

Snart förändras allt när han upptäcker kattens förmåga att tala. Tillsammans är de med om ett antal äventyr som lär dem om mod, förtroende, kärlek och vänskap.

2. Katten i hatten

Huvudpersonen i denna berättelse är inte en vanlig katt. Han använder en röd-vitrandig hatt som matchar hans röda fluga. Även om boken först publicerades för över 60 år sedan är den fortfarande en av de bäst säljande barnböckerna idag.

Den här roliga historien handlar om två uttråkade syskon som tittar ut genom fönstret. Plötsligt dyker katten i hatten upp och underhåller dem med galna och roliga lekar som gör att sakerna i deras hem hamnar i oordning. Hur slutar historien? Kommer katten i hatten lyckas få tillbaka allt på plats innan mamma kommer hem?

Bland alla barnböcker med katter som huvudpersoner är detta en enastående bok med en livlig karaktär som gör saker som barn inte borde göra, men det är så kul!

Barnböcker med katter: Katten i hatten

3. Matildas katt

Matildas katt är en annan perfekt bok för barn som håller på att lära sig läsa. Bokens stora och färgstarka bilder hjälper dem att förstå historien, även om de inte förstår texten.

Den här boken är väldigt enkel och kort. Den ser ut som om den vore handskriven, så den är lättare att förstå för barn, men den framhäver också bilderna.

Matildas katt handlar om Matilda och hennes orange katt. Matilda leker med leksaker som vi alla tror att katter gillar, till exempel garnnystan, lådor… Men kattens ansiktsuttryck är så roliga för katten i själva verket hatar de här lekarna.

Så vad vill katten göra? Det finns en stor överraskning för läsaren i slutet av boken.

4. Röd katt, blå katt

Titeln avslöjar huvudpersonerna i denna bok och den berättar till och med vilka deras huvudsakliga drag är: den ena katten är röd och den andra är blå. Förutom att vara katter har dessa djur en annan sak gemensamt: båda vill vara som den andra. Den röda katten vill vara lika smart som den blå katten. Den blå vill vara lika snabb som den röda katten.

Pojke klappar katt

Detta är den främsta anledningen till att de båda bråkar så mycket. När barnen läser boken kommer de att se alla olika äventyr och problem som katterna hamnar i, när de försöker vara som den andra. Kommer de att förstå?

Det här är en enkel berättelse, men den förmedlar mycket viktiga värderingar, till exempel:

  • Älska dig själv precis som du är.
  • Självkänsla.
  • Värdet av vänskap.
  • Acceptera människor som de är.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perrault, C. (1500). El gato con botas. Timun Mas.
  • Seuss, D. (1957). El gato en el sombrero. Lectorum Pubn INc.
  • Gravett, E. (2014). El gato de Matilda. Picarona,
  • Desmond, J. (2016). Gato rojo Gato azul. Lata de sal.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.