8 lekar som hjälper barn att utveckla grovmotoriska färdigheter

Den goda nyheten är att det finns många spel och lekar att leka med dina barn för att hjälpa dem att utveckla grovmotoriska färdigheter. Här är åtta av dem.
8 lekar som hjälper barn att utveckla grovmotoriska färdigheter
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi pratar om utvecklingen av grovmotoriska färdigheter hos barn handlar det i grunden om rörelserna i de större musklerna i kroppen, saker som att hoppa, springa, klättra, dansa osv. Den goda nyheten är att det finns gott om spel och lekar att leka med dina barn för att hjälpa dem att utveckla grovmotoriska färdigheter.

Att leka rörelselekar hemma är ett utmärkt sätt att främja ditt barns grovmotoriska utveckling. Så missa inte chansen att leka de lekar och spel som vi ska ta upp i den här artikeln.

Ditt barn får chansen att arbeta med en mängd olika färdigheter, såsom finkoordinationen, balansen, att hoppa, spatial medvetenhet, muskelstyrka och smidighet.

8 lekar som hjälper barn att utveckla grovmotoriska färdigheter

utveckla motoriska färdigheter: barn med bowlingkäglor i plast

1. Bowling

Den här aktiviteten kan man spela med ett bowlingset i plast eller ett set som du har gjort själv. Du kan använda tomma plastflaskor och hälla lite sand eller vatten i dem för att hjälpa dem att stå stadigt.

Du kan också göra detta till en kreativ aktivitet och måla flaskorna i olika färger. Utöver detta kan du variera mängden sand eller vatten i flaskorna för att ändra hur lätt eller svårt det är att slå ner dem med bollen. Arrangera flaskorna i en V-form och turas om att spela.

2. Hoppa hage

Den här leken är gammal, men barn älskar den fortfarande. Att hoppa hage gör man bäst ute där man kan rita rutorna med krita på asfalt eller betong. Du kan turas om med ditt barn att hoppa genom rutorna.

Hoppa på en fot i enkla rutor och två fötter i dubbla rutor (en fot i varje). När du når slutet vänder du dig om och hoppar tillbaka till början. Att lära sig att hoppa på en eller två fötter är en viktig färdighet för ett barn i förskoleåldern och det här är en fantastisk lek att öva på den färdigheten.

När ditt barn har behärskat hur man hoppar kan du variera leken. Använd en sten och kasta in den på den första rutan innan du börjar. Då måste barnet hoppa direkt till andra rutan och undvika stenen.

Sedan ska de hoppa hela vägen upp till nummer 10-rutan, vända och hoppa tillbaka igen. När de når ruta nummer 1 måste de böja sig ner medan de står på ett ben och plocka upp stenen. Sedan upprepar man proceduren, men kastar stenen till ruta nummer 2, och så vidare.

3. Balansera mera!

För den här leken kan du använda en planka i trädgården eller en provisorisk balk av trä eller något annat material (en mur eller låga pallar). Öva på att balansera på den utan att falla av från en ände till den andra och omvandla det till en lek.

Låtsas att det finns krokodiler under “bron” som du går på. Utmana ditt barn att korsa bron och sedan vända på slutet och gå tillbaka utan att falla.

4. Alla in i tunneln!

Stå ett kort avstånd från ditt barn med benen brett isär från varandra och låt barnet försöka rulla en boll genom tunneln, det vill säga genom dina ben.

Med övning kan du börja flytta dig längre bort från ditt barn och göra tunneln smalare genom att föra benen närmare varandra. Ni kan även använda en mindre boll.

Detta är en bra lek för att utveckla bollfärdigheter och finkoordination.

5. Hinderbana

Denna aktivitet övar upp ditt barns styrka och smidighet med en rolig, egentillverkad hinderbana som ni kan bygga antingen inomhus eller ute. Det som är viktigt här är att du är kreativ. Du kan använda olika typer av rekvisita och lägga ut en “bana” och låt dina barn turas om att ta sig igenom den. Ni kan till och med springa igenom den på tid.

Erbjud en kombination av aktiviteter vid varje station, till exempel möjligheter att klättra, hoppa, kasta etc. Här är några idéer för rekvisita och aktiviteter:

  • Gå på eller klättra på stolar
  • Balansera på brädor
  • Balansera en skokartong på huvudet för att förbättra hållningen och balansen
  • Hoppa mellan rutor eller stenar
  • Balansera på trädgrenar
utveckla motoriska färdigheter: barn kryper under bågar

6. Lopp med ägg på sked

Denna tävling har varit en favorit bland barn i generationer – dina barn älska att tävla med dig i den här roliga leken. Balansera bara ett ägg på en sked och ta dig från startlinjen till mållinjen så snabbt som möjligt utan att tappa ägget.

Det är bäst att koka äggen först, såvida du inte verkligen är på humör för en kletigare och kladdigare lek! Ingenting kommer att förbättra ditt barns färdigheter och koncentration snabbare än hotet om att ett ägg kommer att gå sönder!

7. “Kungen befaller …!”

Kungen befaller är en lek som kan lekas för att utveckla många av ditt barns färdigheter, inklusive förmågan att lyssna, koncentrera sig, kontrollera sina impulser etc.

Använd den här leken som ett sätt att utveckla grovmotoriska färdigheter hos ditt barn. Gör det roligare genom att turas om och låt ditt barn ge dig anvisningar att följa också.

Några tips på uppmaningar kan vara:

  • Imitera en krabba och gå till väggen och tillbaka
  • Spring mot ett träd, hoppa fyra gånger och spring tillbaka
  • Gör tre kullerbyttor, vänd dig om och lägg dig med ansiktet uppåt

8. Spela ballongtennis för att utveckla grovmotoriska färdigheter

Målet här är att se hur länge ditt barn kan hålla ballongen i luften. Deltagarna slår ballongen från sida till sida och försöker hindra den från att falla till marken. Sedan, när de har bemästrat hur ballongen flyger, kan du göra det svårare och försöka hålla två ballonger i luften samtidigt.

Kort sagt, det finns inget bättre än att hjälpa ditt barn att utveckla sina grovmotoriska färdigheter, samtidigt som de har roligt och leker och ni tillbringar kvalitetstid tillsammans. Så sätt igång och lek med ditt barn!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Imbernón-Giménez, S., Díaz-Suárez, A., & Martínez-Moreno, A. (2020). Motricidad fina versus gruesa en niños y niñas de 3 a 5 años. Sport Health Res, 12, 228-237. https://recyt.fecyt.es/index.php/JSHR/article/download/80555/50283/0
  • Manzano, S. M. (2015). La psicomotricidad ayer y hoy: un acontecimiento histórico. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (364), 06-12.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.