10 citat från Den lille prinsen som lär oss om livet

Den lille prinsen är en berättelse som vinner över hjärtan oavsett generation. Alla de unga huvudpersonens upplevelser kan lära både barn och vuxna om livet. Läs dessa citat - läs hela boken! Du kommer inte ångra det.
10 citat från Den lille prinsen som lär oss om livet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 september, 2020

Här är tio citat från Den lille prinsen som kan lära oss alla en viktig livsläxa.

Det råder ingen tvekan om att Antoine de Saint Exupérys klassiker Den lille prinsen har underhållit miljontals läsare i alla åldrar.

Varje sida är fylld med tankeväckande fraser som respektfullt utmanar unga och gamla läsare.

Den lille prinsen har översatts till över 200 språk och har en permanent plats på bästsäljarlistor runtom i världen.

10 citat från Den lille prinsen som lär oss om livet

Denna tidlösa världslitteratursklassiker har något för både vuxna och barn. Dess centrala teman om vänskap, kärlek och liv är universella.

Ta en titt på några citat från Den lille prinsen och du kommer säkert att komma ihåg hur du kände när du först läste dem:

”Här är min hemlighet. Den är mycket enkel. Det är bara med hjärtat du verkligen kan se. Det viktigaste är osynligt för ögonen.”

Det här citatet är särskilt betydelsefullt. Det hjälper oss förstå att det som finns på ytan inte är det som betyder något.

Detta är en viktig läxa i dagens utseendefixerade samhälle, där ytliga stereotyper ofta är det som definierar människor.

Författaren Saint Exupéry visar oss därför att vi måste anstränga oss för att se djupare, lägga våra fördomar åt sidan och uppskatta människor för vilka de verkligen är.

Antoine de Saint Exupéry

”Då får du döma dig själv, svarade kungen. Det är det svåraste. Det är mycket svårare att döma sig själv än att döma andra. Om du lyckas döma dig själv bra, då är du verkligen vis. ”

Vad vi lär oss här är att lära sig acceptera sina egna fel. Det här är något som är mycket svårt att göra. Det är mycket lättare att fokusera på andras brister.

Men alla gör misstag ibland, och att erkänna detta är nyckeln till att utveckla tolerans för andra.

”De är som räven var förut, vilken inte på något sätt skilde sig från ytterligare hundra tusen rävar. Men jag gjorde honom till min vän och nu är han unik i världen.”

Denna fras från Den lille prinsen lyfter fram vikten av vänskap och behovet av att ägna tid åt våra nära och kära. Utan tvekan är detta en viktig läxa för oss alla.

”Jag förstod ingenting då! Jag borde ha dömt henne efter vad hon faktiskt gjorde och inte efter vad hon sa.”

En av de utmaningar vi möter i livet är att lära oss att inte förvänta oss att andra tänker eller beter sig enligt våra normer.

Det innebär att vi måste lära oss att vara resonabla och att sluta försöka pracka på våra egna övertygelser på andra. Det är nyckeln till verkligt ömsesidiga relationer.

“Människorna hos dig på Jorden, sa den lille prinsen, odlar upp fem tusen rosor i en och samma trädgård… men finner ändå inte vad de söker.”

Det här citatet från Den lille prinsen lär oss att värdera det vi har.

I jakten på framgång, pengar och makt finns det saker vi glömmer bort, som lycka och fred. Dessa egenskaper finner vi i de små sakerna.

“Du kan bara lära känna sådant du tämjer.”

Det här är ett citat från Den lille prinsen som kan slå an en sträng hos äldre läsare. Tid är en av de viktigaste sakerna en människa kan ha.

Att lära oss att värdera vår tid innebär att skapa, vårda och stärka våra speciella band med de som verkligen förtjänar denna ovärderliga gåva.

“Universum är sig inte likt.”

Det här är ett av citaten från Den lille prinsen där författaren visar att allt vi gör har konsekvenser, vare sig de är positiva eller negativa.

Ibland är resultaten av våra handlingar kanske inte tydliga med en gång, men i slutändan har varje handling en konsekvens.

Pappa och dotter leker Den lille prinsen
“Alla vuxna har en gång varit barn. (Men inte så många av dem minns det.)”

Detta citat påminner oss om att njuta av livet i all sin prakt och inte tänka för mycket på framtiden. Vad mer är, att bli vuxen betyder inte att vi ska sluta ha kul.

Så lev, skratta, älska, dansa, res och upplev livets under med de du älskar vid din sida.

“Om jag skulle kunna bli som de vuxna, som inte längre bryr sig om något annat än siffror.”

Det är många saker vi glömmer när vi blir vuxna. Ofta är en av dessa inte sällan hur man lever ett lyckligt liv.

I vuxenlivet vill vi sätta ett pris på allt, men när vi fokuserar för mycket på vad saker kostar tappar vi värdet av upplevelsen ur sikte.

“Rakt fram går inte att gå så långt.”

Det här är ytterligare ett av de underbara citaten från Den lille prinsen. Med dessa ord uppmuntrar Saint Exupéry läsaren att lära sig något nytt varje dag.

För att göra det måste vi lägga våra rutiner åt sidan och ta oss tid att starta ett nytt projekt, att uppfinna oss själva på nytt.

Den lille prinsen är en rolig och meningsfull historia, som kan lära oss saker för varje steg i livet.

Läs den och läs den om igen, dela den med familj och vänner. När allt kommer omkring är det här en bok med något för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.