Att åka till zoo: En oförglömlig upplevelse

Om du tänker tillbaka till några av de mest minnesvärda stunderna från din barndom är en resa till djurparken säkert med på listan. Nu är det dags att dela den här oförglömliga upplevelsen med din egen familj. Vi berättar här om fördelarna med att åka till zoo med din familj och ger dig även några användbara tips.
Att åka till zoo: En oförglömlig upplevelse
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 06 november, 2019

Sommaren är runt hörnet och barnen kommer snart ha lov från skolan. Varför inte dra fördel av det fina vädret och planera ett äventyr utomhus med dina barn, som att åka till zoo?

lejonunge på zoo

Om du är på jakt efter en trevlig, rolig och unik upplevelse är djurparken det självklara svaret. Du och dina barn kommer  ha en oförglömlig dag!

Att åka till zoo med dina barn

Det är alltid spännande för barn att åka till djurparken. Det är en otrolig upplevelse att få se en enorm gorilla på bara några meters avstånd eller beundra hur lång en giraffs hals egentligen är… Och vi förundras alla över hur stora elefanter faktiskt är.

Genom att tillbringa tid i denna magiska värld inser barn att djur verkligen existerar, att de inte bara är något de ser på bilder eller hör om i sagor.

Om du bor i stan är en resa till djurparken ett perfekt sätt att komma bort från allt liv och rörelse. Det är också ett bra sätt att få dina barn att koppla bort från alla skärmar och elektronik ett tag. Där kan ni vandra omkring och utforska medan ni njuter av frisk luft och fantastisk utsikt.

Dessutom kan du njuta av dina barns förvåning och oskuld när de skriker “Titta, mamma!” vid varje inhägnad. Erfarenheten går inte att beskriva.

Efter en hård vecka av arbete och förpliktelser kanske en utflykt till djurparken kan kännas som det sista du vill göra, Men glädjen att se dina barn upptäcka naturen i första hand gör det helt klart värt det. Och det är inte bara en chans för dem att lära sig något, utan det kommer bli en upplevelse som ni delar tillsammans och som skapar nya minnen att värna om.

5 tips för att åka till zoo

tre barn leker med boll

1. Ta reda på inträdesavgifter och öppettider

Tack vare tekniska framsteg erbjuder många djurparker nu möjlighet att köpa pass eller biljetter på nätet. Ofta kan du köpa ditt inträdespass på nätet och då kan du dra nytta av rabatter, specialerbjudanden och ett större utbud av betalningsalternativ. Och självklart sparar du tid när du inte behöver köa för att komma in i djurparken.

Ta reda på om ditt lokala zoo har en app. Det kan öppna dörren för ännu mer besparingar såväl som information om evenemang och utställningar som pågår, samt en karta över området och mycket mer.

Om du laddar ner appen slipper du kanske också skriva ut dina inträdesbiljetter. Visa bara upp dem på telefonen när ni går in i parken.

Om din lokala djurpark inte har dessa alternativ, var noga med att ta reda på kostnaderna och betalningsalternativen i förväg.

2. Åk tidigt

Om ni anländer tidigt på morgonen får ni möjlighet att njuta av parken ännu mer. Under de varma sommarmånaderna är djuren mer aktiva under de tidiga morgontimmarna. Du och din familj får dessutom mer tid att njuta av alla attraktioner som parken har att erbjuda.

3. Packa allt ni behöver

Tänk på att det tar tid att se hela djurparken och det blir en hel del promenerande. På sommaren är solen mycket stark och barns hud är känslig. Så se först och främst till att alla har solskydd och applicera igen om det behövs.

Ta också med gott om vatten och en matsäck, och ha på er bekväma skor och kläder. Ett barn som nyligen har slutat sitta i vagnen kan behöva använda den igen på den här utflykten för att orka med hela dagen.

Naturligtvis vill du också se till att du har gott om batteri och minne på din kamera eller telefon. Du kommer vilja ta massor av bilder hela dagen!

4. Mat

Om du och din familj vill äta i picknickformat kan du packa en lunch i förväg. Se bara till att ditt lokala zoo låter dig ta med egen mat. Om inte, se till att ta med extra pengar för att köpa lunch i parken.

5. Sevärdheter och evenemang

Eftersom ni kommer gå mycket rekommenderar vi att ni utnyttjar alla möjligheter att sitta ner och njuta av alla sevärdheter och evenemang som finns på agendan.

Inte bara är de underhållande och pedagogiska, utan de ger er också chansen att sitta och vila en stund. Se också till att besöka barnzooet, om det finns ett! Barn brukar älska att få hälsa på och klappa djuren där.

Och sist men inte minst, avsätt lite tid till att besöka souvenirbutiken innan ni går hem. Det ger dina barn en extra chans att komma ihåg den speciella dagen ni alla tillbringade tillsammans varje gång de ser eller leker med sina souvenirer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.