Allt du behöver veta om Montessori-brädor

Montessori-brädor är de perfekta leksakerna för barn att utveckla sina färdigheter, talanger och nyfikenhet. De inspirerar också barn att vilja lära sig mer och mer varje dag.
Allt du behöver veta om Montessori-brädor
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn som lär sig i sin egen takt är vanligtvis glada och lyckliga barn som utvecklas till fullo genom att interagera med sin omgivning. För att detta ska hända är leken vanligtvis avgörande. Inom ramen för lek är leksaker väldigt viktiga. Till exempel kan barn lära sig mycket medan de har roligt och leker med Montessori-brädor, vilket är vad vi kommer att prata om idag.

Barn har ett medfött behov av att utforska, upptäcka och tillfredsställa sin nyfikenhet. Av den anledningen har Maria Montessori – den berömda läraren som har bidragit så mycket till barns glädje och optimala utveckling – utvecklat teorier och leksaker speciellt utformade för barn så att de kan lära sig genom lek.

Montessori-brädor: barn undersöker

Vad är Montessori-brädor?

En Montessori-bräda är en leksak, specifikt en aktivitetsbräda, speciellt utformad för barn så att de kan utveckla vissa färdigheter. De vanligaste färdigheterna är kreativitet, problemlösning, logik och finmotorik.

Hur använder man dessa Montessori-brädor? De presenterar spel och små mysterier som barn kan lösa. Hur? Generellt genom att använda sina kognitiva färdigheter – som logik, observationsförmåga etc. – kan de hitta rätt lösning.

Dessa aktivitetsbrädor främjar också uthållighet eftersom barn med stor sannolikhet kommer att göra misstag under sina första försök. De måste dock fortsätta och ha tålamod för att testa olika sätt, tänka ut, resonera och hitta fram till de bästa lösningarna på mysterierna de stöter på.

Aktivitetsbrädan består av en serie lås som döljer olika element. Dessa kan till exempel vara ritningar på djur. Genom en fråga eller ett problem är det viktigt att barn försöker gissa vad som gömmer sig under varje lås, som de behöver öppna med sina kunskaper.

Till allt detta måste vi lägga till en förbättring av manuella färdigheter relaterade till finmotorik. De små måste till exempel låsa upp och låsa låsen beroende på leksakstyp. Därför utökar de sina färdigheter med händer och fingrar.

Fördelar med Montessori-brädor

Varför är det värdefullt för barn att leka med Montessori-brädor? Det finns tydliga fördelar för barn från det att de bara är bebisar fram tills de är ungefär sex år gamla.

Problemlösning

Dessa aktivitetsbrädor kan hjälpa små barn att förbättra sin förmåga att lösa enkla problem eftersom de får barn att observera och söka efter dolda objekt.

Finmotorik

Vi har redan nämnt detta. De små barnen flyttar föremål i olika storlekar beroende på ålder. Det låter dem öva upp sin öga-hand-koordination och sina finmotoriska färdigheter.

Minnesförbättring med Montessori-brädor

Detta är en annan punkt som talar för användningen av dessa aktivitetsbrädor. Barn måste komma ihåg vissa illustrationer och figurer som de associerar med begrepp. På det sättet använder de sitt minne.

Lär sig om sin omgivning

Montessori-brädor har många olika teman. Vissa fokuserar på matlagning, djur, natur, medicin… Med andra ord hjälper de barn att bli bekanta med sin omgivning och kort sagt med livet och världen runt omkring dem.

Träna uthållighet med Montessori-brädor

Barn blir mer uthålliga när de är intresserade av något, till exempel ett problem som de inte kan lösa men verkligen vill lösa. De kommer då att fortsätta tills de klurar ut det utan en tanke på att ge upp.

Montessori-brädor: barn leker

Tålamod

Det här är en sällsynt egenskap hos barn eftersom det inte ligger i deras natur. Därför är det viktigt att barn lär sig och internaliserar denna förmåga så snabbt som möjligt genom lek. Lyckligtvis hjälper Montessori-brädorna oss att lära ut detta.

Medvetenhet

Vi vet också att barn inte har en särskilt stor förmåga att hålla sin uppmärksamhet på något konkret under en längre tid. Det är en färdighet som blir bättre när de mognar och den här leksaken kan hjälpa dem att ta sig vidare på ett naturligt sätt.

Montessori-brädor stimulerar nyfikenhet

För ett barn är allt i världen nytt. Det är därför dessa aktivitetsbrädor, genom vilka de kan upptäcka grundläggande inslag i allt runt omkring dem – som djur på landsbygden, delar av köket, etc. – är användbara för att hjälpa de små att veta vad de olika sakerna är till för, vad djur gör, varför de måste respektera alla slags livsformer etc. Montessori-brädorna hjälper till att väcka deras nyfikenhet och får dem att vilja veta mer och mer.

Kort sagt, Montessori-brädor är leksaker som fokuserar på barns autonoma utveckling och lärande på flera olika sätt. De förbättrar deras koordination, logiska tänkande och förmåga att analysera, samtidigt som de motiverar dem att söka nya utmaningar och optimera sina kognitiva färdigheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Montessori, M. (2021). El manual personal de la doctora Montessori: Traducción de “Dr. Montessori’s own handbook”. CreateSpace Independent Publishing Platform.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.