Aktiviteter för barn hemma

Att lära sig nya saker och ha roligt med dina barn utan att lämna ditt hem är fullt möjligt. Allt du behöver är lite fantasi. Upptäck några bra aktiviteter för barn hemma i den här artikeln.
Aktiviteter för barn hemma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 29 juli, 2019

Barn behöver konstant aktivitet för att kunna förbränna energi, ha kul och arbeta upp en god aptit bland annat. Följande aktiviteter för barn hemma hjälper till att förhindra att dina barn har tråkigt och att kaos bryter ut i vardagen.

Du behöver inte komplicerade eller dyra planer för att dina barn ska ha roligt. Med bara lite fantasi kan de ha roligt i flera timmar. Att ta er ut ur er dagliga rutin och koppla av lite tillsammans hjälper er att stärka ert band och må bra.

När du väljer aktiviteter för barn hemma måste du komma ihåg att det beror på deras ålder, intressen, personligheter och behov. Med dessa i åtanke kan du göra aktiviteter som de kommer att älska och som passar bra för dem.

Aktiviteter för barn hemma

Från 1 till 3 års ålder

Den här åldern kan vara en utmaning, eftersom det är nu barn först börjar utveckla fysiska förmågor och de vill använda dem. Som du redan vet finns det inget som kan stoppa dem. Barn i denna åldersgrupp är mycket aktiva, fulla av nyfikenhet och vill utforska världen runt omkring dem.

Även när de börjar bli mer självständiga vet de fortfarande inte hur de ska relatera till andra barn. Det är därför de föredrar att leka med de vuxna i sin närhet. Barn lär sig att umgås genom att observera. Med tanke på detta så är några av de bästa aktiviteterna:

Dockteater och utklädningskläder

Samla ihop några gamla kläder eller kostymer och lägg allt i en låda. Hitta på en historia som kräver speciella kostymer så att alla kan vara olika roller och ha kul.

Även marionettdockor är ett bra pedagogiskt verktyg. Du kan göra små dialoger, ha kul och lära dina barn om olika viktiga värderingar. Allt du behöver är några gamla tillbehör, papperspåsar och mycket fantasi för att ge liv åt era dockor.

aktiviteter för barn hemma: dockteater

Bygg upp och riv ner

Lär dina barn hur saker fungerar och hur man differentierar dem baserat på deras form och storlek. Du behöver inte köpa leksaker, eftersom du kan hitta många sätt att göra denna aktivitet hemma. Hitta saker som ni kan bygga med och saker som passar i varandra för att kunna stoppa in saker i hål som passar dem.

Till exempel kan du använda ett durkslag och okokt spaghetti för att stoppa in dem i de små hålen. Dessutom är detta en utmärkt aktivitet för att hjälpa dem att utveckla sina finmotoriska färdigheter.

Från 4 till 6 års ålder

Under förskolefasen spelar barn gärna massor av spel som är roliga och dessutom stimulerat inlärningen. Med dem kan du öka eller minska svårigheterna baserat på varje barns individuella färdigheter.

Barnens personligheter spelar också en viktig roll. Medan vissa gillar att sitta tyst och stilla tycker vissa om fysisk aktivitet och vilda upptåg.

Om du vill utveckla dina barns visuella eller spatiala förmågor är här några aktiviteter för barn hemma som låter dem roa sig medan de finslipar sina färdigheter:

Kortspel

Ta ett kort och låt ditt barn göra detsamma. Den som har det högsta värdet vinner. Denna typ av spel kan hjälpa till att förbättra ditt barn minne och uppmärksamhet.

Att lägga till och jämföra kort är bra verktyg för att ta denna lek till nästa nivå. Även när de blandar och delar ut korten utvecklar de sina finmotoriska färdigheter.

Skattjakt

Samla ihop flera små föremål och göm dem i olika delar av huset. Gör sedan en karta och en checklista för varje sak ditt barn hittar. Efter att ha förberett allt kan du ge ditt barn instruktioner.

Du kan hjälpa honom genom att berätta att det är “kallt” (långt bort) eller att det “bränns” (mycket nära) under hela spelet. I slutet kan priset vara något slags godis som de får som sin skatt.

Aktiviteter för barn i hemmet från 6 till 7 år gamla

Från 6 års ålder blir spel en förstärkning av allt de lär sig i skolan. Därför hjälper de barnen att kontrollera sina känslor, utveckla sin personlighet, bygga upp sin självständighet och förbättra sin självkänsla. Några aktiviteter du kan göra med dina barn i denna ålder är:

aktiviteter för barn hemma: flicka målar modellskepp och mamma tittar på

Pyssel

Starta ett kortsiktigt eller långsiktigt projekt med dina barn hemma och lär dem aktiviteter där de kan använda sina händer för att skapa och uttrycka sig.

Dra nytta av den här tiden för att dela en speciell stund med dem. Det finns tusentals idéer du kan hitta på internet som är billiga och använder material du redan har hemma.

Brädspel

Det här är den bästa åldern för att börja spela brädspel, eftersom barnen kan förstå och spela enligt reglerna. Några av de största fördelarna med brädspel är att barnen lär sig att vänta på sin tur (det verkar enkelt men kan vara en utmaning för många barn), såväl som strategiskt tänkande och problemlösning. De lär sig även hur de ska vara både goda vinnare och förlorare, något som vissa barn behöver mer hjälp med än andra.

Dessa är bara några av de många aktiviteter för barn hemma du kan göra som är mycket billiga. Genom att använda din fantasi kan du planera en rolig eftermiddag full av lärande där alla är vinnare i slutet av dagen. Ha det så kul!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cándano, S. (2013). La pintura beneficiosa para el desarrollo de los niños.
  • Martínez, M. D. D., & Meneses, R. V. (2020). La escritura de cuentos: estrategia para potenciar el proceso escritor en niños. Linhas Críticas, 26.
  • Pallarés Molina, C. (2013). El teatro de sombras. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/3200/TFG-B.233.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Panchi Culqui, W. E., Lara Chala, L. D. R., Panchi Culqui, J. C., Panchi Culqui, R. C., & Villavicencio Álvarez, V. E. (2019). Influencia de la música en el desarrollo motriz y emocional en niños de 8-10 años. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 38(2), 104-121.
  • Sitly Group. (2019). Juegos para niños en casa: 15 ideas inmejorables para divertirse. [online] www.sitly.es. Disponible en: https://www.sitly.es/blog/juegos-para-ninos-en-casa-15-ideas/ [Fecha de consulta: 17 Jan. 2019].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.