7 spel med papper och penna som du kan spela med familjen

Att spela spel med papper och penna är ett bra sätt att ha kul med familjen. Vi tipsar om några spel som ni alla kan njuta av.
7 spel med papper och penna som du kan spela med familjen
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är normalt att barn blir uttråkade då och då. Denna tristess ger upphov till kreativitet och idéer. Men om de små har svårt att hitta något att göra kan föräldrarna hjälpa dem genom att komma med nya aktiviteter som kan vara roliga för alla. Vad sägs om att spela några spel med papper och penna?

Vanligtvis spelar vi brädspel, tittar på film eller lägger tid på spelkonsoler… Att spela spel med papper och penna kan dock hjälpa hela familjen att ha kul tillsammans, samtidigt som det stimulerar barns färdigheter att resonera.

Spel med papper och penna för yngre barn

I dessa tuffa tider, när ni har mycket mer tid att bli uttråkade än annars, kanske ni har fått slut på saker att sysselsätta er med. Testa då några av dessa spel!

Naturligtvis måste du komma ihåg att välja och anpassa spelen efter dina barns ålder och förmåga.

 med papper och penna: rita mellan nummer

Prick till prick

Det här är vanligtvis väldigt roligt och det hjälper också till med resonemang, fokus och strategi. Även om dina barn inte är bra på att rita kommer de säkert att kunna göra några enkla ritaktiviteter där de måste koppla ihop prickarna, till exempel en apelsin, en fisk, en björn, etc.

Du behöver bara rita en serie med numrerade prickar. När dina barn förbinder dessa prickar med en penna eller en tuschpenna avslöjar de figuren.

Tips: du kan först rita figuren mycket försiktigt med en penna och sedan sudda ut linjerna när du har markerat och numrerat punkterna.

Dina barn måste ansluta de numrerade prickarna med linjer tills de bildar konturen. Det är en spännande aktivitet för dem eftersom de inte vet vilken figur som kommer att dyka upp genom de numrerade prickarna.

Spel med papper och penna: Det roliga monstret

Det här spelet visar dina barns kreativitet, och dessutom är det en lätt aktivitet. Allt de behöver göra är att turas om att rita på ett papper med en penna.

Den första spelaren ska rita monstrets huvud. När han eller hon är klar ska papperet vikas så att bara lite av nacken kan ses.

Nästa spelare fortsätter rita och får ansvara för axlar och mage. Därefter ska han eller hon vika papperet igen så att endast utrymmet för benen syns. Nästa spelare måste fortsätta att rita monstret tills det är klart. Ni fortsätter tills alla deltagare har fått en tur att rita.

När alla har ritat färdigt, vik ut papperet så att alla kan beundra monstret. Dina barn kommer att älska det och ni kommer alla att ha kul!

Gissa vad/vem det är

En av spelarna ska rita en karaktär eller något annat han eller hon kommer på, medan de andra måste gissa vad det är.

Labyrint med papper och penna

En förälder ska först rita en labyrint på ett papper och barnet får sedan hitta vägen ut.

På ena sidan kan du till exempel rita ett barn, en kanin eller något annat du kan tänka dig. I andra änden kan du rita en boll, några morötter etc. Uppdraget är att hitta utgången genom att rita en linje från ena änden till den andra.

Spel med papper och penna för äldre barn

 med papper och penna: bokstäver

Ordjakt

Du kan köpa eller ladda ner färdiga ordjakter för dina barn att leta ord i, eller så kan du tillverka dem själv. Rita först en kvadrat på papperet och placera ord vertikalt, horisontellt och diagonalt. När du har fått med så många du vill fyller du resten av papperet med slumpmässiga bokstäver på ett sätt så att de inte bildar några extra ord.

Naturligtvis måste du se till att bokstäverna står i raka rader och kolumner.

Hänga gubbe

Vem har inte spelat det här tidigare? En spelare är ledare och börjar med att rita ett visst antal streck så att de matchar antalet bokstäver i det ord hon eller han tänker på. Om du vill göra spelet enklare kan du fylla i några av bokstäverna som ledtrådar.

Spelarna som måste gissa ordet turas om att gissa olika bokstäver. Om bokstäverna är en del av ordet är det bra och ledaren skriver in dem på sina rätta platser på strecken. Om de inte är det måste ledaren för varje fel rita en del av en bild på en sträckgubbe som blir hängd…

Galgbacken, galgen, repet, huvudet, kroppen, ena armen, den andra armen, ett ben och så vidare. När den hela bilden är färdig har spelarna förlorat eftersom de inte har kunnat gissa ordet.

Scattegories

Det här är ett mycket roligt spel. Gör en rad med olika kategorier längst upp på papperet. Du kan till exempel skapa kategorier med förnamn, djur, städer, frukter, länder, färger, mat, möbler etc.

I början av spelet ska en av spelarna välja en bokstav och sedan måste alla spelare tänka på ett ord i varje kategori som börjar på bokstaven. När en spelare har fyllt i alla sina kategorier slutar spelet – även om resten av spelarna inte är färdiga än. Därefter måste varje spelare räkna ihop sina poäng.

Varje rätt svar är värt 10 poäng. Om flera spelare har skrivit samma ord får de 5 poäng vardera. Ni kan spela så många omgångar som ni vill. Ni behöver bara välja en ny bokstav i varje omgång. Den spelare som har flest poäng till slut vinner.

Som du kan se kan ni ha kul hemma med väldigt få medel. Dessa spel och lekar med papper och penna ger barnen många fördelar på kognitiv nivå, förutom att de är underhållande och gynnar barnens resonemang, strategi, logik osv.

De hjälper också barn att utveckla sin finmotorik, få ett större ordförråd och använda sin kreativitet. Vad väntar du på? Ta och prova en!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.