5 övningar för att förbättra barns handstil

Upptäck några övningar och aktiviteter för att förbättra barns handstil i den här artikeln. De är inte bara effektiva utan också roliga.
5 övningar för att förbättra barns handstil
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Genom att försöka förbättra ditt barns handstil förbättrar du också hans eller henne finmotoriska färdigheter. Även om det kan låta ganska lätt att använda en penna kräver det bruk av samtidiga motor- och sensoriska processer som inte alltid är automatiska. Skrivandet är också beroende av tillräcklig muskulär utveckling i händerna.

Dessutom behöver barnet utveckla förmågan att använda ett trefingersgrepp för att kunna hålla i pennan ordentligt och på rätt sätt, samt måste kunna göra rena och flytande penndrag. Här tipsar vi om några övningar som kan hjälpa ditt barn att öva på sin handstil.

Övningar för att förbättra barns handstil

1. Hålla pennan rätt

När man börjar är det viktigt att barnet håller pennan med tummen, pekfingret och långfingret. En annan viktig aspekt är att längden och tjockleken på pennan är lämplig för storleken på barnets hand. Samtidigt bör barnets grepp om pennan vara fast men inte för hårt.

2. Bokstavsproportioner

En anledning till att ett barns handstil kan verka slarvig eller svår att förstå är om bokstäverna har olika storlekar. Det är viktigt att använda en speciell anteckningsbok som skrivs ut med dubbla linjer. Det hjälper barnet att skilja mellan höjden på de stora och små bokstäverna.

Barn tränar på att skriva.

3. Använda lekar för att motivera övning

Några aktiviteter som kan bidra till att förbättra barns handstil är klassiska spel och lekar. Prick till prick och hängande gubben är roliga sätt att lära sig att hantera en penna bättre.

4. Stärka musklerna

Som sagt är barns finmotoriska färdigheter beroende av muskelutveckling. Därför är det viktigt att träna fingrarna och handlederna varje dag. Några enkla sätt att göra det är till exempel att:

 • leka med sand
 • leka med klossar
 • använda bestick vid bordet
 • färglägga bilder
 • klippa papper
 • leka med lera

5. Tillbringa mer tid med att läsa

Du läste rätt, läsning förbättrar inte bara kreativ och kognitiv utveckling, utan gynnar också ett barns skrivande. Ju mer bekant barnet är med de definierade dragen och proportionerna av varje bokstav, desto lättare blir det att skriva.

Om barnet blir van vid att läsa får han eller hon en mer konkret mental bild av hur det ser ut att skriva bokstäver. Med andra ord, barn som läser mycket lär sig att efterlikna bokstäver lättare.

Andra viktiga råd för att förbättra barns handstil

 • Lägg märke till om det finns något underliggande problem. Många barn med handstilsproblem har andra inlärningssvårigheter. En stökig handskrift kan dölja stavningsproblem och problem med koncentrationsförmågan. En hafsig handstil kan också visa brist på intresse för akademiska ämnen.
 • Bidra med en vänlig och positiv miljö så att barnet inte tror att handstilsövningarna är ett straff. Välj en plats där det kan sitta ordentligt med bra hållning och där belysningen är bra så att barnet mer effektivt kan öva på sin handstil.
Barn tränar på sin handstil.
 • Undvik att sätta för mycket press på ditt barn. Tålamod och lugn hjälper ditt barn att känna sig tryggare och mer kapabel. Det vill säga att skynda eller tvinga ditt barn att snabbt skriva bra kan vara kontraproduktivt och leda till onödiga frustrationer.
 • Använd mallar och stenciler. Det finns mängder av skrivböcker som erbjuder exempel barnet kan följa. Det finns också olika stenciler av plast tillgängliga för att hjälpa barn att mer enhetligt skriva enskilda bokstäver och öva sin handstil. Dessutom stimulerar många av de tillgängliga produkterna också andra finmotoriska färdigheter som att färglägga, klippa och rita.
 • Stimulera barnets konstnärliga förmågor. Att måla och skulptera stimulerar inte bara kreativitet utan hjälper också till att stärka koordinationen. Koordination är ett grundläggande villkor för att barn ska kunna lära sig varje bokstav i alfabetet på rätt sätt.

Gör det roligt att förbättra ditt barns handstil

Sammanfattningsvis är det inte omöjligt att förbättra ditt barns handstil om det bara övar mycket. Med rätt taktik kan du försäkra dig om att handstilsövningarna inte blir tråkiga för ditt barn utan snarare något roligt ni gör tillsammans. Gör det roligt och du kommer att förbättra ditt barns handstil med fantastiska resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bravo, P. M., & Jorge, C. M. H. (2010). Mejorar la caligrafía de niños y niñas con altas capacidades intelectuales con un programa de reforzamiento. In Motivación y emoción: investigaciones actuales (pp. 383-392). Servicio de Publicaciones.
 • Fons, M. (2001). Enseñar a leer y a escribir. En Didáctica de la lengua en la educación infantil. Monserrat, Bigas y Monserrat Correig (Edits.) pp. 179-212. Madrid: SÍNTESIS, S. A.
 • Gómez, L. F. (2007). Caligrafía y legibilidad. Correo del Maestro, (131).
 • Peña, J. (2010). Exploración sobre la experiencia en escritura de niños de la primera etapa de educación básica. Legenda, 13(10), 164-181. http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/legenda/article/viewFile/613/754
 • Villalobos, J. (2006). La lectura y la escritura como herramientas para el desarrollo del cono-cimiento y aprendizaje. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura. Teoría y práctica (pp. 33-58). Mérida. Venezuela: Consejo de Desarrollo Científico Humanístico y Tecnológico y Consejo de Estudios de Postgrado Universidad de Los Andes.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.