Vad är vaginala flytningar?

Vaginala flytningar spelar en viktig roll för kvinnors hälsa, då de fungerar som naturlig självrengöring i intimområdet. Dessutom är de också viktiga för sexuell hälsa och reproduktion.
Vad är vaginala flytningar?

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2019

Vaginala flytningar är helt normala hos kvinnor och är bra för kroppen då de rengör vaginan och avlägsnar orenheter, bakterier och döda celler.

De kan vara klara eller mjölkiga, är vanligtvis luktfria och ska inte göra ont. Mängden och färgen varierar beroende på vad som orsakar flytningarna.

Vaginala flytningar har sitt ursprung från olika delar av slidan, huvudsakligen från körtlarna i slemhinnorna i livmoderhalsen.

Dessa körtlar utsöndrar en något viskös vätska som rinner ner längs vaginan och ut ur slidan dagligen. Vätskan bär med sig eventuella bakterier som är där, men i synnerhet transporterar den ut vaginans döda celler.

Är vaginala flytningar normala?

Vaginala flytningar är mycket vanliga hos kvinnor. I de flesta fall indikerar de att vaginan är helt frisk eftersom de har ett surt pH som skyddar mot infektioner.

En frisk vagina utsöndrar regelbundet sekret som transporterar bort döda celler och bakterier. Med andra ord är de flesta vaginala flytningar sunda. I grunden är det ett naturligt sätt för kroppen att skydda sig.

Det är emellertid viktigt att veta att dessa flytningar ibland är ett tecken på en infektion eller sjukdom. Därför måste du kunna skilja mellan normala och onormala flytningar för att kunna övervaka ditt hälsotillstånd.

Vad är en normal flytning?

Om du producerar onormalt mycket vaginala flytningar eller om de har ett annorlunda utseende än vanligt kan flera faktorer spela in:

 • Hormonella förändringar kan påverka mängden och lukten på flytningarna.
 • Sekretet kan förändras tillfälligt som ett resultat av stress och vissa starka känslor, såsom sexuell upphetsning.
 • Vissa läkemedel, som antibiotika, kortikosteroider och p-piller, kan också förändra den vaginala bakteriefloran.
 • Vaginala infektioner gör ofta att mer sekret produceras än normalt, och de har ibland en annan färg eller lukt än vanligt.
man kysser kvinna

Vad orsakar vaginala flytningar?

De vanligaste orsakerna till förändringar i vaginala flytningar är följande:

1. Ägglossning

Under ägglossningen är det normalt att utsöndringarna ökar i mängd. De är då ofta ljusare, fibrösa och mer viskösa.

Det beror på att detta underlättar spermiernas passage till ägget.

“Vaginala utsöndringar kommer från olika delar av slidan, huvudsakligen från körtlarna slemhinnorna i livmoderhalsen.”

2. Graviditet och tiden efter förlossningen

Gravida kvinnor har ofta mer rikliga vaginala flytningar, och de kan även ha annorlunda utseende. Det händer speciellt under de sista veckorna innan förlossningen, när utsöndringarna börjar bli tjockare och rikligare.

Efter barnets födelse kan vaginala flytningar blandas med blod, små blodklumpar och vävnad som har lossnat från livmodern, som utvecklades under graviditeten. Allteftersom tiden går blir flytningarna gradvis mer vattniga, rosa och slutligen återgår de till det normala.

3. Klimakteriet

Vaginala flytningar under och efter klimakteriet beror på hormonella förändringar. I den sista fasen av klimakteriet, när östrogennivån minskar, minskar också mängden flytningar.

4. Sexuell upphetsning

Vattnig, klar eller något vit vätska är ett tecken på sexuell upphetsning. Den fungerar som smörjmedel och skyddar vaginan under samlag.

Onormala vaginala flytningar: När ska du oroa dig?

Om du lägger märke till en flytning med klumpar i och som har en dålig lukt, grön eller gul färg och som åtföljs av feber, brännande, klåda och stickningar är det möjligt att du har orsak till oro.

Du kan då ha en infektion i underlivet som orsakats av jäst, en parasit eller en allvarligare infektion som spridit sig till underlivet från en annan del av kroppen.

Vi rekommenderar att du genast tar dig till en läkare eller gynekolog för att få hennes eller hans åsikt. Tänk på att vissa infektioner kan spridas upp i äggledarna och till livmodern och orsaka infertilitet.

kvinna håller upp sina trosor

Vad är symptomen på onormala vaginala flytningar?

Här är några tecken som kan indikera att dina vaginala flytningar inte är normala och att du kan ha en infektion:

 • En förändring i färg, konsistens och kvantitet på dina flytningar.
 • Konstant mer rikliga flytningar.
 • Klåda eller obehag.
 • En brännande känsla när du kissar.
 • Förekomst av blod utanför menstruationsperioden.
 • En flytning med kesoliknande konsistens.
 • Obehaglig lukt åtföljd av en gulaktig, grönaktig eller vitaktig vaginal flytning.

Slutligen rekommenderar vi att du alltid väljer en mild och tvålfri produkt för att tvätta ditt underliv eller att du bara tvättar det med vatten.

Under menstruationen är det också viktigt att byta tampong och binda regelbundet för att undvika irritation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.