Vad ska du göra om ditt barn går med fötterna vända inåt
Ibland kan man märka att barn går med fötterna vända inåt. I den här artikeln ska vi gå igenom orsakerna och behandlingarna för det.
Benrotationen börjar under graviditeten, medan barnet fortfarande är i livmodern. Det första steget är när barnet börjar placera sina stortår i linje med benen.
Denna process är inte helt klar förrän barnet är 8 år gammalt, när han eller hon till sist når den slutgiltiga vinkeln.
Av den anledningen kan du ofta se att ditt barn går med sina fötter vända inåt innan de är 8 år gamla. Om så är fallet behöver du inte oroa dig. Problemet kommer sannolikt att rätta till sig själv utan behov av behandling.
De främsta orsakerna till att barn går med fötterna vända inåt
Intern tibial vridning
Som namnet antyder är en av de främsta orsakerna till att ett barn går med sina fötter vända inåt en deformation av tibia eller skenbenet.
Denna deformation orsakar en inåtvänd vridning. Det korrigerar vanligtvis sig själv med tiden och kräver ingen form av behandling.
Metatarso adductus
En annan möjlig orsak till inåtvända fötter är metatarso adductus, ett tillstånd där den inre delen av foten vrider sig inåt. Detta sker i allmänhet till följd av barnets position i livmodern och brist på utrymme när han eller hon börjar växa.
I fall med denna deformation kan ett barns fötter vara flexibla eller styva. Flexibiliteten kommer att indikera huruvida behandling är nödvändig eller ej. Om behandling behövs är det viktigt att ta hänsyn till barnets ålder.
För spädbarn som är yngre än 1 år innebär behandling vanligtvis att man spjälar benen. Syftet med denna behandling är att rätta till fotens ställning innan barnet börjar gå.
I fall med äldre barn kommer specialisten sannolikt att rekommendera en operation för att frigöra lederna i fötternas inre. Återhämtning kommer då att kräva att barnet spjälas.
Femoral anteversion
Femoral anteversion uppstår när lårbenet vrider sig inåt, vilket gör att knäna och fötterna gör detsamma. Att upptäcka detta tillstånd när barn sitter är ganska lätt, eftersom de brukar forma ett W med benen.
Samtidigt har de svårt att sitta med sina ben i kors, vilket annars är en vanlig ställning för barn.
Detta tillstånd tar mer tid att rätta till, eftersom en vridning i lårbenet kan få barn att gå med fötterna inåt tills de är över 10 år gamla. När det gäller behandling är det bäst att vänta tills problemet korrigerar sig naturligt.
Om barnet fortsätter att gå med fötterna vända inåt när de börjar närma sig puberteten kan det krävas en operation för att rätta till problemet.
Så här löser du problemet med att ditt barn går med fötterna vända inåt
Det första du bör göra är att observera ditt barn under en längre tidsperiod. Om du under den tiden märker att ditt barn går med fötterna vända inåt bör du ta honom eller henne till en specialist.
Normalt kommer läkaren först att göra en röntgenundersökning och han eller hon kan också göra en magnetröntgen för att se om rotationen är allvarlig eller ej.
Som vi förklarat ovan är de flesta fall inte allvarliga eftersom benrotationen inte är helt definierad förrän vid ungefär 8 eller 10 års ålder. Om ditt barn fortsätter att gå med sina fötter vända inåt så kan ofta en enkel åtgärd rätta till problemet.
En kirurg placerar små metallplåtar i området, eller formar fötterna direkt för att räta ut rotationen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Accadbled, F., Ibnoulkhatib, A., & Cahuzac, J.-P. (2015). Anomalías rotacionales de los miembros inferiores en la infancia. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(15)74985-3
- Niedrach, M. (1992). Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5. Journal of Human Lactation. https://doi.org/10.1177/089033449200800329
- Sass, P., & Hassan, G. (2003). Lower extremity abnormalities in children. American Family Physician. https://doi.org/10.1097/01.bpo.0000150809.28171.12