Stolpiller för barn: Vad du behöver veta

Stolpiller, eller suppositorier, för barn är det bästa sättet att administrera mediciner i vissa fall. Vi berättar allt du behöver veta om dem i den här artikeln.
Stolpiller för barn: Vad du behöver veta

Senaste uppdateringen: 28 september, 2020

Stolpiller är en särskild form av läkemedel. Eftersom de är lite obekväma att administrera är de inte det vanligaste sättet att ge mediciner på, men trots det rekommenderar läkare dem fortfarande i vissa situationer, särskilt till barn. Här är några saker du behöver veta om stolpiller för barn.

Vad är stolpiller?

Stolpiller, eller suppositorier, är i princip solida eller halvfasta läkemedel som löses upp vid kroppstemperatur. På grund av detta är de utformade för att användas rektalt, dvs. måste man föra in dem i kroppen genom anus.

När använder man dem?

Alla mediciner finns inte tillgängliga i detta format. Eftersom de kan vara lite obehagliga att använda och har vissa nackdelar begränsar läkare vanligtvis deras användning till specifika situationer.

Man kan använda stolpiller vid lokala problem, till exempel hemorrojder. De kan också användas för problem i andra delar av kroppen. De används mest hos barn med:

 • Kräkningar, vilket innebär att barnet inte kan ta medicinen oralt utan att få upp medicinen igen
 • När barnet har svårigheter att svälja
 • Nödsituationer, såsom anfall och kramper
 • Feber
 • Tillfällig förstoppning (de välkända glycerinsuppositorierna)

Hur man använder stolpiller på barn

Varje individuellt stolpiller kommer vanligtvis med instruktioner från tillverkaren. Trots det finns det vanligtvis några vanliga steg att följa:

 • Tvätta händerna innan du hanterar medicinen.
 • Pillret bör vara fast. Om det är för mjukt kan du stoppa in det i kylen i en halvtimme eller lägga ner det i kallt vatten med förpackningen tätt sluten.
 • Lägg barnet på sidan. Underbenet ska vara rakt och överbenet ska vara böjt mot naveln.
 • För in suppositoriet i barnets anus, tryck försiktigt med fingret i riktning mot barnens navel. I motsats till vad många tror ​​bör suppositoriet sättas in med den plana sidan först istället för den vassa sidan. Detta ser till att det sätts in bra och inte lätt kommer ut igen.
 • När stolpillret är på plats, håll ihop barnets skinkor i några sekunder.
 • Efteråt kommer barnet att behöva ligga stilla i 10-15 minuter för att ge medicinen tid att absorberas ordentligt och inte komma ut igen.
  Stolpiller: barn med magvärk ligger på soffa

Försiktighetsåtgärder

Liksom alla mediciner har stolpiller ett bäst-före-datum. Det är viktigt att kontrollera att det inte har gått ut innan du använder medicinen.

Tillverkaren kommer att ange vilka åtgärder du bör vidta för att förvara det på rätt sätt. Ibland måste man ha dem i kylen medan det andra gånger räcker att förvara dem på en sval och torr plats.

Det är viktigt att påpeka att det alltid är viktigt att använda stolpiller med försiktighet för att inte skada barnet. För att säkerställa att det fungerar ordentligt måste man naturligtvis ge det tid att verka och se till att barnet inte krystar ut det från anus.

Sammanfattningsvis

Suppositorier för barn är fortfarande det mest lämpliga sättet att ge medicinering i vissa fall, som vid kräkningar och kramper, även om de används mindre och mindre ofta.

Med tanke på deras specifika egenskaper är det viktigt att veta hur man förvarar dem och applicerar dem på rätt sätt. Slutligen bör det noteras att de mest pålitliga instruktionerna alltid kommer att vara de som ges av tillverkaren av varje enskilt suppositorium.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.