Paracetamol för barn, allt du behöver veta

Bör du ge paracetamol till ditt barn? Lär dig allt om det här.
Paracetamol för barn, allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2019

I den här artikeln delar vi med oss av viktig information som alla föräldrar borde veta om användning av paracetamol för barn. Så länge man följer instruktionerna kan det vara ett bra läkemedel för de små.

Det spelar ingen roll vilket varumärke som står på medicinen. Paracetamol används ofta för att behandla förkylningar och influensa, och finns i de flesta medicinskåp. Som vuxna använder vi det regelbundet, men paracetamol är också tillgängligt för barn.

Men bara för att man ofta använder det och det knappt har några biverkningar betyder inte att man får vara omdömeslös med användningen. Du bör alltid vidta särskild försiktighet när det gäller de yngsta familjemedlemmarna. Var försiktig med administreringen av paracetamol och med självmedicinering.

Vad är paracetamol?

Paracetamol är en smärtstillande och febernedsättande medicin som ofta används vid bland annat smärta i leder, huvudvärk och mensvärk, samt för att lindra förkylningar och influensan.

Till skillnad från andra febernedsättande medel ger användningen inte många bieffekter.

Medicin i form av piller på en sked.

Paracetamol för barn

Paracetamol för barn finns vanligtvis i flytande form eller som tuggbara tabletter. Man kan köpa medicinen på apoteket utan recept.

Föräldrar har också ett tredje alternativ om deras barn inte vill ta det oralt, då det också finns i form av stolpiller.

Biverkningar

Den största fördelen med paracetamol är att det har mycket få biverkningar. De enda i riskzonen är barn som har leversjukdomar eller leverutvecklingssjukdomar. I dessa fall, rådfråga din läkare innan du administrerar paracetamol.

Patienter med tidigare allergiska reaktioner mot paracetamol eller någon av dess beståndsdelar ska inte heller använda det.

Bortsett från dessa två fall kan nästan alla använda paracetamol. Dessutom upplever de som är allergiska mot antiinflammatorisk medicin sällan reaktioner vid intag av det.

Barn som lider av en virussjukdom kan använda paracetamol säkert, så det kan även gravida kvinnor och spädbarn. Man får endast ge bebisar under sex månader denna medicin efter en läkares godkännande.

Hur räknar du ut ditt barns paracetamoldos?

För att räkna ut ditt barns dos måste du ha koll på läkemedlets koncentration och barnets ålder och/eller vikt. Det brukar stå på instruktionsbladet.

Till exempel kan barn som väger mellan 11 och 16 kg ta en dos på 5 ml om den flytande medicinen har en koncentration på 160 mg. Om barnets vikt är mellan 16 och 21 kg är en lämplig dos 7,5 ml.

Barn som väger mellan 22 och 27 kg kan ta en dos på 10 ml om den flytande medicinen har en koncentration på 160 mg.

Doserna varierar också beroende på om medicinen är i form av tuggbara tabletter, flytande eller stolpiller.

Tänk på att man inte bör ge paracetamol till barn under 6 månader, såvida det inte föreskrivs av en barnläkare. Kontakta en betrodd specialist och undvik självmedicinering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.