Rakit: D-vitaminbrist hos barn
Rakit är en sjukdom främst orsakad av D-vitaminbrist hos barn. Den är mycket vanlig i fattigare länder.
Sjukdomen kännetecknas av tillväxtfördröjning och bendeformiteter. Den är vanligast hos barn mellan sex månader och tre års ålder, eftersom det är det snabbaste tillväxtstadiet i en människas liv.
Vad är rakit?
Rakit är en störning i mineraliseringen av ben och brosk som fortfarande växer. Därför förekommer sjukdomen endast hos barn. När det gäller en förändring i benen hos äldre individer talar vi om andra störningar, till exempel osteomalaci eller benvävsuppmjukning.
Benmineraliseringen kräver en balans mellan kalcium och fosfor, och denna homeostas är reglerad av D-vitamin. 99% av kroppens kalcium finns i benen. När kalciumnivåerna minskar ökar mängden parathyreoidahormon. I sin tur leder detta till en minskning av fosforhalterna.
Symptom
Hämmad tillväxt är det främsta symptomet på rakit. Sjukdomen orsakar deformationer i benen, som mjuknar. Det kan leda till böjda, krumma ben hos de drabbade. Det kan också orsaka slitage i ändarna på vissa ben.
Andra symptom, såsom anfall på grund av extremt låga kalciumnivåer i blodet, kan uppstå. Ibland kan man även se att tänderna påverkas, samt muskelkramper och svaghet.
Orsaker till rakit
Som sagt är den vanligaste orsaken D-vitaminbrist. Andra faktorer kan emellertid också utlösa sjukdomen, som bakomliggande genetiska och metabola störningar.
D-vitaminbrist
D-vitamin är en fettlösligt vitamin som är viktigt för kalciumabsorption. När du har D-vitaminbrist kan kroppen inte ta upp kalcium i tarmen som kommer från mat. Detsamma gäller för fosfor.
Således minskar blodnivåerna i dessa mineraler och kroppen försöker återställa dem genom att extrahera dem från benen. Därför blir benen mjuka och kan lätt bli deformerade.
Sedan den här sjukdomen blev känd och mycket ingående studerad har fall av rakit orsakade av D-vitaminbrist i stor utsträckning minskat, åtminstone i utvecklade länder. Detta är tack vare förebyggande kampanjer och systematisk administration av D-vitamin till alla barn.
Men man kan också få i sig D-vitamin via kosten, särskilt genom att äta vissa typer av fisk. Människokroppen kan till och med syntetisera den via huden tack vare solens strålar.
Diagnostik och behandling av rakit
Diagnosen baseras på en kombination av förändrade analytiska och radiografiska observationer och närvaron av de typiska kliniska symptomen som vi gick igenom ovan.
Ett blodprov kan upptäcka låga nivåer av fosfor och kalcium, såväl som av det alkaliska fosfatasenzym eller D-vitamin.
I allmänhet består behandlingen av administrering av calciferol oralt. Detta är emellertid inte effektivt i vissa fall av rakit, till exempel de som orsakas av låga fosfornivåer på grund av att fosforn tas bort genom njurarna.
Som en förebyggande åtgärd rekommenderar man för närvarande cirka 400 IE vitamin D dagligen till alla barn från födelsen till två års ålder. Man kan också få D-vitamin genom exponering för solens strålar.
Slutsats
Rakit är en bensjukdom som huvudsakligen orsakas av D-vitaminbrist hos barn. Tillståndet kan förhindras med kosttillskott innehållande D-vitamin samt kontrollerad exponering för solen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de la Calle Cabrera, T. (n.d.). Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatría Integral, 477.
- Masip, T. C., Morell, N. A., & Serra, J. D. (2008). Nuevas recomendaciones diarias de ingesta de calcio y vitamina D: prevención del raquitismo nutricional. Acta Pediatr Esp, 66(5), 233-236.
- Yeste, D., & Carrascosa, A. (2003). Raquitismo carencial en la infancia: análisis de 62 casos. Medicina clínica, 121(1), 23-27.