Mässling hos barn: Symptom, behandling och förebyggande åtgärder

Mässling hos barn: Symptom, behandling och förebyggande åtgärder
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna ett barn kan få. Även om mässlingvaccin finns vill vi ändå ge viktig information om denna allvarliga sjukdom.

Mässling är en virussjukdom. Den är väldigt smittsam eftersom viruset rör sig genom luften när en person hostar eller nyser. Sjukdomen kan också spridas genom ögon, mun och öron.

Specialister uppskattar att 90% av de som kommer i kontakt med en infekterad person smittas av sjukdomen. Naturligtvis refererar denna statistik bara till de som inte har blivit vaccinerade.

Mässling i utvecklade länder som Sverige brukar inte få alltför allvarliga konsekvenser. Snarare innebär det oftast bara att man känner generellt obehag i några dagar.

Det är dock lättare för barn än för vuxna att bli helt friska. Vuxna kan få större komplikationer, och det är en av anledningarna till att vaccinering är så viktigt.

Symptom på mässling hos barn

Om något av symptomen nedan framträder är det viktigt att du är mycket försiktig och söker läkarvård med en gång. Symptomen uppstår vanligtvis mellan 8 till 15 dagar efter exponering för viruset.

Sjukdomen är anmälningspliktig. Det vill säga måste du meddela ditt barns skola eller förskola och vårdcentral så fort du märker symptomen så att andra föräldrar kan förbereda sig på att deras barn kan ha smittats.

  • Feber.
  • Kopliks fläckar. Dessa är små vita fläckar som uppträder på munslemhinnorna. De ser ut som saltkorn och dyker upp 3 dagar innan de större, röda hudutslagen kommer.
  • Hosta.
  • Slem.
  • Ögoninflammation eller konjunktivit.
  • Muskelvärk.
  • Känslighet mot ljus.
  • Hudutslag. Utslagen i samband med mässling uppstår som små röda fläckar på huden. Det börjar runt huvudet och sprider sig sedan till resten av kroppen uppifrån och ned.
mamma visar upp halsen på flicka med mässling

Komplikationer i samband med mässling

Vi ska nu ta upp några av de möjliga komplikationerna som kan uppstå vid mässling, men kom ihåg att de inte bör drabba ditt barn så länge du följer din läkares rekommendationer och ditt barn inte överexponeras för andra infektioner.

Möjliga komplikationer av mässling är:

Behandling och förebyggande åtgärder

Det finns ingen specifik behandling för mässling. Det finns emellertid behandling för de associerade symptomen.

Mässling är en virusinfektion, så antibiotika har ingen effekt. Din barnläkare kommer att ge ditt barn medicin för att sänka febern och en kräm för att lindra klådan.

Försök hindra ditt barn från att klia på utslagen så mycket som möjligt, eftersom det kan orsaka sår som blir till ärr. Det är inte lätt, men med lite tålamod går det.

Uppmuntra ditt barn och säg att om 2 eller 3 veckor kommer symptomen att vara borta. Ja, det är ganska lång tid, men ditt barn måste få veta det för att förstå.

Vaccinering är det mest effektiva för att förebygga mässling. Även om det förvånande nog har blivit en mycket kontroversiell fråga i dag rekommenderar Världshälsoorganisationen strikt att följa vaccinationsprogrammet. Det är det bästa sättet att skydda ditt barn inte bara mot mässling utan även mot många andra livshotande sjukdomar.

Vaccinet som skyddar ditt barn mot mässling är en del av ett trippelvaccin som också skyddar mot påssjuka och röda hund. Detta vaccin består av 2 doser som ditt barn får efter sin första födelsedag.

Tips för föräldrar

Här är några fler förslag till föräldrar vars barn lider av mässling:

  1. Ge inte ditt barn medicin utan recept från läkare. Att medicinera ditt barn utan att säkert veta vad ditt barn lider av kan vara mycket farligt. Ta ditt barn till en läkare och beskriv din sons eller dotters symptom.
  2. Bli inte arg på ditt barn för att han eller hon river på utslagen. Klådan kan vara outhärdlig, och det är svårt för barn att förstå att det är bättre att inte riva. Ha tålamod med din lilla och försök hitta sätt att lindra klådan.
  3. Se till att du själv har blivit vaccinerad mot mässling, om du inte redan har haft mässling någon gång i ditt liv. Om du blir sjuk kan du inte asmtidigt ta hand om ett sjukt barn. Så ta hand om din egen hälsa också. Om du inte är säker, ta upp det med din läkare och gå igenom ditt vaccinregister. Om du inte är skyddad kan du få mässling igen och då måste du vara extremt försiktig eftersom sjukdomen är mycket smittsam.

Framförallt uppmanar vi dig att ha mycket medlidande och förståelse för ditt barn. Ge honom eller henne all din uppmärksamhet. Många gånger är en förälders kärlek, stöd och förståelse allt ett barn behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Delpiano L, Astroza L, Toro J. Sarampión: la enfermedad, epidemiología, historia y los programas de vacunación en Chile. Rev Chilena Infectol 2015; 32 (4): 417-429.
  • Sarampión. Organización Mundial de la Salud. [En línea]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.