Inflammation i blindtarmen hos barn

Blindtarmsinflammation hos barn mellan 0-4 år är ett vanligt problem. Vi delar med oss av information om det nedan.
Inflammation i blindtarmen hos barn
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Blindtarmsinflammation är en inflammation av ett litet organ som kallas blindtarmen, ett magert rör som är ca 9 cm långt och sticker ut från tjocktarmen. Vetenskapen har hittills inte funnit organets exakta funktion men tydligen verkar det mot intestinala infektioner. Mammor och pappor bör känna till vad inflammation i blindtarmen innebär eftersom det kan påverka deras barn från födseln.

Av denna anledning frågar vi oss själva: Vad är orsaken bakom inflammation i blindtarmen?

Obstruktionen av blindtarmen orsakar ackumulering av fekalier (avföring) som skadar organets vägg, vilket senare orsakar inflammationer och infektioner.

Blindtarmsinflammation kan drabba nyfödda barn.

När detta inträffar fortsätter svullnaden att växa och smärtan brukar koncentreras i nedre högra delen av buken. Där koncentreras smärtan i ett område som kallas McBurney-punkten. Detta är en punkt som läkare använder som referens vid diagnos.

I vissa fall kan barnet känna sig lite bättre efter en stund av skarp smärta. Detta är inte ett gott tecken då det kan betyda början av peritonit, som är en inflammation av bukhinnan.

Symtom på inflammation i blindtarmen hos barn

Barn sover

Vanligtvis diagnostiserar läkare inte omedelbart blindtarmsinflammation, men det kan hända efter att de har utfört en rad undersökningar. Med småbarn är det viktigt att vi följer detta protokoll eftersom inflammation i blindtarmen kan förväxlas med andra tarmförändringar som är mindre allvarliga (t.ex. gastroenterit) eller förkylning.

Här är huvudsymtomen på inflammation i blindtarmen hos barn att se upp med:

  • Det första symtomet är vanligtvis lindrig smärta i bukens övre del eller runt naveln. Det följs av feber, brist på aptit, diarré och förstoppning.
  • När timmarna går börjar smärtan bli starkare och förflyttar sig till nedre delarna av buken.
  • När barn upplever dessa symtom är de naturligtvis inte villiga att utföra aktiviteter som de annars uppskattar, som t.ex. att springa, leka eller äta. Om du märker att ditt barn fortfarande är lekfullt kan du känna dig lite mer avslappnad.

Om du observerar dessa tecken som nämns ovan bör du informera din barnläkare och följa dennes instruktioner. I det fall ditt barn har extrem smärta bör ni genast åka till närmaste sjukhus.

Riskfaktorer

Akut blindtarmsinflammation är den främsta orsaken till bukkirurgi hos barn över 2 år. Även om det kan hända i alla åldrar har barn som är yngre än 2 år en risk på ca 5% att drabbas av detta medan pojkar mellan 10 och 12 år drabbas mest.

I det här sammanhanget är det värt att fråga sig: Vilka faktorer påverkar förekomsten av blindtarmsinflammation hos barn? Dessa är riskfaktorerna:

  • Genetik: risken ökar om mamman eller pappan har haft detta problem tidigare
  • Infektioner
  • Matsmältningsbesvär: En kost som består av för lite fiber är riskfylld för din kropp
  • Magskador

Behandling av blindtarmsinflammation

Pojke vilar

Efter att ha fått diagnosen blindtarmsinflammation är den enda lösningen tyvärr att avlägsna blindtarmen genom ett kirurgiskt ingrepp. Den goda nyheten är att vetenskapen har avancerat mycket de senaste åren och att det nu är en väldigt enkel operation. Barn återhämtar sig också mycket snabbare än vuxna människor.

Det finns ingen anledning till oro. Håll koll på din lilla ängels hälsa och ha alltid telefonnumret till din betrodda läkare nära till hands.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.