Huvudvärk hos barn: Orsaker och behandling

Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Lär dig vad som kan ligga bakom ditt barns huvudvärk, och hur du kan hjälpa till att behandla den.
Huvudvärk hos barn: Orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 27 december, 2019

69% av barn drabbas av huvudvärk någon gång under barndomen. Huvudvärk hos barn kan vara resultatet av ett antal faktorer, men det finns i de flesta fall ingen anledning till oro.

Men som föräldrar borde vi alltid vara uppmärksamma, eftersom vissa fall kan relateras till allvarlig sjukdom.

Vanliga orsaker till huvudvärk hos barn

Det finns två typer av huvudvärk beroende på dess orsak: primär och sekundär huvudvärk. Generellt är primär huvudvärk resultatet av en förändring i hjärnan.

Detta kan vara till exempel en kemisk förändring, blodkärl som vidgas eller muskelspänningar.

Sekundär huvudvärk uppkommer som symtom på annan sjukdom. Några av de vanligaste sjukdomarna är:

 • Smittsamma sjukdomar.
 • Icke-smittsamma sjukdomar som influensa, förkylning och andra virussjukdomar.
 • Trauma i hjärnan.
 • Allergi eller känslighet för ett visst livsmedel.
 • Fysisk utmattning
 • Hunger eller uttorkning hos barnet.
 • Problem med tänder eller tandkött.
 • Biverkningar av medicinering eller gifter.

Det är väldigt viktigt att inte försöka diagnostisera ditt barn själv. Snarare bör du ta ditt barn till en barnläkare för en undersökning för att ta reda på orsaken bakom huvudvärken.

Även om det inte är vanligt finns det också en möjlighet att huvudvärk hos barn är ett symptom på en allvarligare sjukdom. Därför bör du se en läkare om ditt barn lider av intensiv huvudvärk under en längre tid.

Sjukvårdspersonal kommer att se över ditt barns sjukdomshistoria och genomföra en grundlig undersökning.

Barn i skolan som håller sig för huvudet.

Du bör göra detsamma om ditt barns huvudvärk åtföljs av något av följande symtom:

 1. Yrsel eller suddig syn.
 2. En stel nacke eller svaghet i någon del av kroppen.
 3. Förlust av talförmågan, svårighet att uttala ord eller blanda ordordning.
 4. Mental förvirring.

Hur tar du hand om ditt barn hemma

Som vi har sett kan huvudvärk bero på ett antal faktorer. Med det i åtanke kan du öka den vård du ger ditt barn hemma för att minska symtomen på följande sätt:

 • Det är viktigt att ge ditt barn ett utrymme där han eller hon kan vila bekvämt. Ditt barn kommer troligen vilja vila liggandes och kanske till och med gå och lägga sig. När någon har huvudvärk kan ljud och ljus ofta göra det ännu värre. Därför rekommenderar vi någonstans där det är tyst och mörkt.
 • Du bör aldrig tvinga ditt barn att anstränga sig fysiskt medan det lider av huvudvärk.
 • Ibland kan huvudvärk relateras till hunger eller uttorkning. Om så är fallet är det mycket viktigt att du gör ditt bästa för att mata ditt barn väl och ge mycket vatten. Därigenom förhindrar ni allvarligare problem.
 • Du kan ge smärtstillande medel när symtom börjar visas om ditt barn redan har haft intensiva episoder. Detta är särskilt sant om ditt barn har fått diagnosen migrän. Självklart borde du alltid få ett okej från din läkare innan du administrerar smärtstillande medel.
 • Om ditt barn känner sig väldigt obekväm kan du försöka med någon form av distraktion för att underhålla honom eller henne. Det kan hjälpa det att glömma smärtan en stund.

Råd för att förhindra huvudvärk hos barn:

 • Om orsaken till ditt barns huvudvärk är stress eller anspänning är det viktigt att du etablerar rutiner och också disciplin. Detta kan hjälpa till att ta hand om både stress och anspänning och därmed förhindra att huvudvärk uppstår. Vi föreslår att du gör ett schema för läxor, motion, avkoppling, sömn osv.
 • Upptäck potentiella utlösare till denna kris. Sker episoderna till exempel efter skolan? Följer de fysisk aktivitet? Skulle de kunna ha någonting att göra med vad ditt barn tidigare har ätit? Att ställa dig själv dessa typer av frågor kan hjälpa dig att fastställa orsaken och vidta åtgärder för att förhindra ytterligare huvudvärk.
 • Undvik trånga utrymmen med många människor eftersom detta kan vara överväldigande.
Flicka håller sig för huvudet på grund av huvudvärk.
 • Ta ditt barn till en ögonläkare. Vi rekommenderar att ditt barn träffar en ögonläkare i början av varje läsår. På så sätt kan du vara säker på att ditt barn inte lider av några synproblem. Och självklart: om läkaren upptäcker ett problem kan du göra vad som är nödvändigt för att förhindra huvudvärk som är kopplad till dålig syn.
 • Förhindra solexponering utan solskydd.

Om ditt barns tillstånd inte blir bättre trots dina försök att ingripa, kan ännu ett besök hos doktorn vara nödvändigt. Då kan barnläkaren genomföra tester och utvärdera ditt barns specifika symptom för att komma till botten av problemet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.