Hur man hjälper en bebis med täppt näsa

Hur man hjälper en bebis med täppt näsa
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2018

Vet du hur man hjälper en bebis med täppt näsa? Här ska vi förklara de rätta stegen.

En täppt näsa kan göra bebisar obekväma och leda till svårigheter att sova, äta och andas. Problemet är väldigt vanligt och kan bero på allergier eller influensa, till exempel.

Bebisar löper dessutom högre risk att drabbas av virus än vuxna.

Hur man hjälper en bebis med täppt näsa med en nässug

Ett enkelt sätt att avtäppa en bebis näsa är att använda en nässug, saltlösning (som kan beredas hemma eller köpas från apoteket) och en servett.

1. Lägg bebisen på rygg. I vardera näsborre ger du den två droppar saltlösning. Om du föredrar att göra den hemma behöver du bara blanda en tesked salt i 240 ml vatten.

2. Låt saltlösningen verka i några sekunder. När du lyfter bebisen bör snoret komma ut på egen hand. Om det inte gör det kan du använda nässugen.

3. För in munstycket i näsborren försiktigt men bestämt. För att det ska fungera som det ska måste du föra in den i barnets näsa och suga ut snoret. Var inte rädd för att föra in den. Bebisens näsborrar är ganska djupa, och om du inte placerar den bra kommer du inte att suga ut något.

4. Töm nässugen genom att trycka på den och torka rent runt näsan med servetten. För att rengöra sugen använder du tvål och vatten, varpå den ställs upp-och-ned för att torka.

Bebis snyter sig

Andra tips för att hjälpa en bebis med täppt näsa

Det finns andra praktiska och mindre jobbiga sätt att hjälpa en bebis med täppt näsa. Det är viktigt att betona att man bara bör använda dem om det är strikt nödvändigt, såsom när grönt snor syns. Om du är osäker ska du bara använda saltlösning 2-3 gånger om dagen.

Luftfuktare

Ett av de bästa sätten att bli av med igentäppning i näsan är med vattenånga, men använd det inte direkt i ansiktet; det kan leda till allvarliga brännskador.

En elektrisk luftfuktare används för att få en fuktigare miljö, och det gör det mycket lättare att bli av med slem.

Använd aldrig bomullstops för att rengöra en bebis näsa.

Saltlösning i sprejform

Det finns saltlösningssprejer som är bra för att hjälpa bebisar med täppta näsor. De kan användas för att återfukta näsgångarna, som kan torka ut i torra klimat.

Även om sprejen är lätt att använda kan det finnas ingredienser som inte lämpar sig för bebisar. Därför är det viktigt att alltid först tala med en barnläkare.

Luftfuktare kan vara bra

Hur man undviker en täppt näsa

Först är det rekommenderat att fortsätta amma, eftersom nyfödda får immunskydd från det. Om man inte kan eller vill amma är det viktigt att se till att barnet får all den näring det behöver från annat håll.

Det är också väldigt viktigt att ta reda på orsaken till nästäppan för att hitta rätt behandling.

Här kommer några tips för att undvika nästäppa hos bebisar:

  • Rummet där bebisen sover ska vara ventilerat och fritt från damm.
  • Vuxna får inte röka i barnets närhet.
  • Inomhusmiljön ska inte vara för torr eller fuktig.
  • Om du har en luftfuktare ska du hålla den ren så att inte mögel växer. Det kan förvärra igentäppningen.
  • Använd inte kemiska luftfräschare eller rengöringsprodukter som är för starka, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner.
  • Hår från husdjur kan också orsaka allergier.
  • Undvik luftkonditionering och luftvärmare. Luftkonditionering gör omgivningen torr, men en elektrisk fläkt kan också vara problematisk. En elektrisk luftfuktare kan hjälpa dig att öka luftfuktigheten.

Även om du nu vet hur man hjälper en bebis med täppt näsa måste du samtidigt ha stort tålamod. Det kan vara ett väldigt jobbigt problem för barnet.

Rengör alltid näsan långsamt och med stor försiktighet. Det är bäst att göra det innan bebisen får mat så att den kan äta ordentligt. Det kan även göras innan den sover så att den inte vaknar med obehag.

Glöm inte att ge barnet gott om vatten om det är tillräckligt gammalt; det kan bidra till att förebygga nästäppa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.