Hur man botar munsår och afte hos barn

Hur man botar munsår och afte hos barn
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 07 juni, 2019

Afte, eller munsår, är små blåsor eller sår som uppstår i munnen och genererar en brännande smärta och stort obehag när man äter. Hos barn kan dessa blåsor vara ett verkligt problem. Det värsta med det är att vissa munsår hos barn kan vara långvariga, så det är bra att kunna några knep för att bota dem.

Du behöver inte vara expert för att identifiera afte i ditt barns mun. Dessa blåsor är karakteriserade som runda blåsor, vita eller gulaktiga till färgen och omgivna av en röd yta. Dessutom kommer den karakteristiska smärtan att orsaka konstanta klagomål från barnet.

Obehaget intensifieras när man äter het, salt, kryddad eller sur mat. Det blir också starkare med vissa vätskor och när du borstar tänderna.

I allmänhet kan blåsor orsakade av afte hos barn (som också kan drabba spädbarn) förekomma som enstaka blåsor, men det kan också finnas flera. De försvinner vanligen efter sju till tio dagar, men kan finnas kvar längre om de är större i storlek.

Orsaker till afte hos barn

Det är inte alltid möjligt att bestämma varför afte och munsår uppstår hos barn. Men många gånger kan det ligga en virusinfektion bakom. Andra fall kan emellertid bero på reaktioner på vissa livsmedel, antingen på grund av matsmältningsbesvär eller allergiska reaktioner.

Stress och brist på vitaminer och näringsämnen, som järn, vitamin B12 eller folsyra, kan också vara möjliga förklaringar till sårets uppkomst. Dessutom kan vissa orala problem som en mycket aggressiv tandborstning eller ett tandläkaringrepp vara utlösande faktorer. Om barnet har bitit sig i läppen kan det utlösa detta svar i immunförsvaret.

I vissa av dessa fall är det lämpligt att ta itu med problemet istället för att vänta på att det ska försvinna av sig självt.

Barn håller sig för munnen

Hur botar man afte och munsår hos barn?

Såren och blåsorna uppträder på tandköttet, på insidan av läpparna eller på insidan av kinderna. Av denna anledning kommer de i kontakt med all mat som barnet äter, och det kan orsaka stor smärta.

Det är väldigt viktigt att vara välinformerad om hur man kan bota afte hos barn. Här är några tips:

1. Paracetamol, som Alvedon, för smärta vid afte

Den säkraste lösningen för att bota afte hos barn, särskilt när utbrottet är långvarigt eller omfattande, är att be din läkare att ordinera vissa läkemedel. Om barnet drabbas av alltför intensivt obehag kan läkaren rekommendera paracetamol för att lindra smärtan.

Vi kommer att föreslå fler metoder för att behandla afte nedan. Det är värt att notera att antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel vanligtvis inte fungerar i dessa fall.

2. Antiseptisk lösning

Antiseptiska lösningar appliceras med en liten pensel, eller så kommer de i form av en spray. Med en liten dos av antiseptisk lösning som administreras ungefär tre eller fyra gånger om dagen, kommer såren att försvinna snabbare.

Obehaget intensifieras när man äter het, salt, kryddig eller sur mat. Det blir också starkare med vissa vätskor eller när du borstar tänderna.

3. Munsköljningar

Det finns munsköljlösningar som kan köpas receptfritt på apoteket som är effektiva i vissa fall. Naturligtvis bör användningen av dem som innehåller alkohol undvikas eftersom de kan ge upphov till mer irritation.

Å andra sidan är sköljning med vatten och salt också effektivt. Ett traditionellt trick är att använda sig av natriumbikarbonat och vatten direkt på tandborsten, även om det vanligtvis genererar mycket smärta när det görs.

4. Starkare läkemedel

Vid vissa tillfällen kan en mer specifik medicinsk behandling vara nödvändig för att attackera orsaken till såren. I dessa fall ordineras vanligtvis läkemedel som munsköljningar med klorhexidin eller kortikosteroider.

En mycket effektiv åtgärd för att bota afte hos barn och för att förhindra deras utbrott är att behandla matsmältningsproblem, eftersom det i barndomen finns en större känslighet för vissa typer av livsmedel.

Pojke med handen för munnen

När ska jag oroa mig?

Som vi sagt tidigare kan afte förekomma hos barn som ett symptom på en virusinfektion. Av detta skäl, om barnet har andra varningstecken, som feber eller svullna körtlar, är ett besök hos en barnläkare nödvändigt för att undvika ytterligare komplikationer.

Vi måste också försäkra oss om att obehaget inte drar ut för länge på tiden, eller är för intensivt så att det påverkar barnets dagliga liv. Om barnet verkar svagt, eller om smärtan är mycket intensiv, bör du ta honom eller henne till läkaren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.