Hur man behandlar infekterade sår hos barn

För att behandla infekterade sår hos barn är det viktigt att säkerställa god rengöring och korrekt användning av antibiotika. Vi berättar allt du behöver veta i den här artikeln.
Hur man behandlar infekterade sår hos barn
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I sin iver att utforska och lära sig om världen omkring dem är barn benägna att drabbas av sårskador av olika storlekar och svårighetsgrad. Föräldrarna bör vara uppmärksamma på utvecklingen av dessa sår samt vara beredda på att snabbt ge korrekt behandling om de blir infekterade. I följande artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta om att behandla infekterade sår hos barn, samt hur ni undviker komplikationer.

Varför blir ett sår infekterat?

Sår uppstår när hudvävnadens integritet går förlorad, antingen genom ett skrapsår, en brännskada, ett skärsår eller en punktering.

Ibland är dessa skador begränsade till överhuden, men i andra fall kan de sträcka sig till de mjuka vävnaderna som ligger under huden: fett, muskler, senor eller nerver.

Det är viktigt att notera att en av hudens huvudfunktioner är att fungera som kroppens skyddande lager, vilket förhindrar att skadliga bakterier kommer in. När ett sår uppstår öppnas en ingång för dessa mikroorganismer, och om korrekt vård inte ges kan en infektion utvecklas.

När bakterier och svampar invaderar de djupa vävnaderna hindrar de inte bara såret från att läka, utan orsakar också allvarligare skador på området. De kan till och med sprida sig till andra delar av kroppen och infektera inre organ som ligger långt från såröppningen.

Men alla sår är inte lika infektionskänsliga. I allmänhet utgör bett, brännskador och operationssår de största riskerna. Men även s må, ytliga sår som är dåligt omhändertagna kan utveckla en infektion.

En person som rengör ett sår på ett barns knä.
God omvårdnad är en nyckelfaktor för en korrekt läkningsprocess.

Hur man upptäcker ett infekterat sår

Infekterade sår leder till en försening av de vanliga läkningstiderna och åtföljs av följande kardinalsymptom:

 • Rodnad: sår får ofta en röd gloria runt sig, men när denna rodnad expanderar bortom det skadade området och dess kanter blir suddiga, då kan det tyda på infektion.
 • Hetta: detta produceras av ett ökat blodflöde till skadan som en strategi för immunsystemet. Det visar även på försvarscellernas (leukocyternas) aktiva funktion.
 • Smärta: ett infekterat sår blir smärtsamt vid beröring. Efter ett tag kan det orsaka spontan stickande smärta och ökad vävnadskänslighet.
 • Ödem och var frigörs: precis som att värme produceras så leder mer blod till såret att vävnaden under stiger. Det kan till och med börja frigöras grönaktiga eller gulaktiga sekret (var) som ett resultat av kroppens försvar. Dessutom kan en obehaglig lukt komma från såret.

Underlåtenhet att behandla infekterade sår hos barn gör att bakterierna snabbt kan ta sig in i de djupa vävnaderna och till och med in i blodet. Detta orsakar ett antal allmänna symtom:

 • feber och frossa
 • allmän sjukdomskänsla
 • smärta i lederna
 • förändringar i färgen på huden eller kroppens slemhinnor
 • illamående och kräkningar.

Hur behandlar man infekterade sår hos barn?

Behandlingen av infekterade sår hos barn bygger på god hygien, administrering av antibiotika och noggrann övervakning av dess utveckling.

Först och främst är det bäst att förhindra att en infektion ens uppstår, och för det är det viktigt att utföra den första rengöringen ordentligt. För att göra detta bör följande punkter beaktas:

 • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du fortsätter med behandlingen och använd om möjligt handskar under behandlingen.
 • Rengör såret med en koksaltlösning och neutral tvål. Om denna lösning inte är tillgänglig, använd kokat vatten som låtits svalna. Om såret har rester av jord eller annat organiskt material, försök avlägsna de främmande ämnena med en steril gasväv utan att orsaka ytterligare skada. Använd inte absorberande bomull.
 • Applicera ett lokalt antiseptiskt medel (alkohol 70 %, klorhexidin 2 %, povidonjod, eller motsvarande). Du bör dock inte använda dessa efter de första 24 till 48 timmarna, eftersom de stör läkningsprocessen.
 • Blanda inte egen antiseptika, förutom i de fall då de framställs på detta sätt. Observera att dessa ämnen är irriterande, så hudens reaktion på deras användning bör utvärderas.
 • Låt huden lufttorka och täck den bara när den kan bli smutsig. För att göra detta, använd gasväv eller öppen vävnad som gör att såret luftar.

Om det inte har skett någon läkning efter 1 eller 2 dagar är det viktigt att be om en läkares bedömning, eftersom det kan vara ett tidigt tecken på en infektion.

Behandling bör ske varje dag, även om vårdschemat kommer att baseras på typen av skada och specialistens rekommendationer.

Vad händer om såret blir infekterat?

När såret uppvisar infektionstecken men förblir lokalt behöver du bara fortsätta proceduren med dagliga förband; det vill säga att fortsätta tvätten med en fysiologisk lösning och neutral tvål, samt avlägsnandet av den infekterade och skadade vävnaden med hjälp av gasväv. Därefter tillsätts en antiseptisk salva, eller antibiotikakräm om sådan ordinerats av läkare.

När ett sår är infekterat är en medicinsk utvärdering nödvändig för att fastställa svårighetsgraden och indikera den mest lämpliga farmakologiska behandlingen utefter fall.

Saker att undvika när man behandlar ett barns sår

Det finns inget mer oroande än att se ett barn med ett sår och det får oss att agera snabbt, men ibland utan uppmärksamhet på detaljer. Följande metoder kan uppmuntra ytterligare infektion, så du bör undvika dem:

 • Blåsa på såret, eftersom bakterier från din mun och saliv kan skapa en infektion.
 • Tvätta såret endast med tvål och vatten och lägga antiseptika över det. Om såret inte tvättas och rengörs med gasväv kan det lämna spår av skadad vävnad eller patogena mikroorganismer som senare kan orsaka infektion.
 • Gnugga såret hårt för att ta bort smuts. Detta kan förvärra skadan och orsaka mycket smärta.
 • Applicera salva eller kräm för att lindra smärtan av en brännskada. Efter en brännskada är vävnaden blottad och känsligare så dessa typer av ämnen ökar irritation och smärta. Gör heller inte hål på blåsorna vid andra gradens brännskador, eftersom detta ökar risken för infektion.
 • Rengöra såret med bomull istället för att använda gasväv.
 • Använda antibiotika eller antiinflammatoriska krämer med kortikosteroider på sår utan tidigare medicinsk indikation.
En ung flicka som blåser på sin flådda armbåge.
En av de mest omedelbara reaktionerna efter att ett sår uppstår är att blåsa på det. Men detta rekommenderas inte eftersom det kan öka risken för infektion.

Angående vården av ett infekterat sår

Som vi har sett beror infektionen i ett sår på sårets svårighetsgrad, området där det är lokaliserat och barnets immunsvar. En bra initial läkning och en bra uppföljning av läkningsprocessen är dock nycklar för att undvika en infektion. Om såret inte läker efter ett par dagar är det bäst att gå till läkaren för bedömning så att den kan indikera lämplig behandling för att undvika komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.