Bältros hos barn: vad är det och hur påverkar det dem?

Bältros hos barn är sällsynt. Även fast förekomsten ökar med åldern så drabbar det ibland barn med ett nedsatt immunförsvar.
Bältros hos barn: vad är det och hur påverkar det dem?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2022

Bältros är inte något särskilt vanligt tillstånd hos barn. Men när det dyker upp på huden är det väldigt irriterande och smärtsamt, vilket påverkar barnets livskvalitet.

Det finns sätt att förhindra det, och det finns terapeutiska alternativ för att lindra obehaget. Upptäck allt du behöver veta om situationen i följande artikel.

Vad är bältros?

Herpes zoster, även känd som bältros, är en sjukdom som orsakas av reaktivering av varicella zoster-viruset (VZV). Faktum är att det kan utlösas när som helst efter en vaccination mot vattkoppor, eller genom en naturlig infektion med detta virus.

Man kan säga att förekomsten av bältros ökar med åldern, även om barn som har haft vattkoppor under det första året är mer benägna att utveckla det.

I allmänhet är bältros inte någon vanlig dermatologisk sjukdom hos barn. Men vissa är mer benägna att få det, särskilt när de uppfyller följande villkor:

 • Mamman hade vattkoppor i slutet av graviditeten.
 • Barnet hade vattkoppor före ett års ålder.
 • Barnet har ett undermåligt immunförsvar, antingen på grund av ett medicinskt tillstånd eller som ett resultat av specifika läkemedel (så som cancermedicin).
Ett barn med röda prickar på huden som ligger i sin mammas famn.
Barn med bältros upplever vanligtvis illamående, huvudvärk, feber och frossa. Symtomen hos barn är dock vanligtvis mildare än de som uppstår hos vuxna.

Kliniska manifestationer av bältros hos barn

När infektion utlöses tidigt i livet tenderar symtomen att vara mindre allvarliga och varar då i genomsnitt 1 till 3 veckor. I allmänhet uppträder reaktivering initialt med intensiv smärta och parestesi (stickande känsla), följt av uppkomsten av ett kluster av vesiklar på den platsen.

Det är viktigt att notera att utslagen är begränsade till ett specifikt hudområde och till endast en sida av kroppen. Efter en tid bryts vesiklarna upp, bildar skorpor, och efter några veckor försvinner utslagen helt. I de flesta fall kvarstår klåda, parestesi och smärta så länge blåsorna är närvarande.

Förutom hudskadorna kan barnet också uppvisa följande symtom:

 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Feber
 • Frossa

Det är inte en bra idé att implementera huskurer för att behandla den kliniska bilden. Snarare är det bäst att konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos och den mest effektiva behandlingen för detta tillstånd.

Korrekt hygien bör uppmuntras, eftersom vesikulära utslag av bältros kan bli infekterade med bakterier och orsaka cellulit.

Vaccination är den mest effektiva metoden för förebyggande

Även om fall av bältros hos barn har minskat avsevärt sedan introduktionen av vaccinet mot VZV så löser det sig snabbt då det drabbar barn. Därför utvecklar vaccinerade barn vanligtvis inte vattkoppor som de brukade, även om viruset förblir latent i de neurala ganglierna och kan återaktiveras i stressiga situationer.

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är två doser av VZV-vaccinet mer än 90 % effektivt för att förebygga sjukdomen. Därför är förekomsten av bältros betydligt lägre efter att massvaccination har skett.

Du kanske är intresserad av: De 10 vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Behandlingsalternativ för bältros

Behandlingsalternativen baseras på patientens immunstatus, ålder, symtompresentation och varaktighet. I allmänhet består hanteringen av användning av antivirala medel om utslagen är akuta, vilket minskar tillståndets varaktighet och smärtintensiteten.

Oralt acyklovir i en dos av 20 till 40 mg/kg kroppsvikt, fyra gånger dagligen, är indicerat som den första behandlingslinjen för bältros hos barn. Samtidigt tyder en studie gjord av The Journal of Infectious diseases att användningen av acyclovir hos friska barn inte är tydligt motiverad och bör begränsas till specifika fall som kräver det.

Ett barn som tar medicin.
För att initiera behandling mot bältros hos barn rekommenderas oral acyklovir 4 gånger om dagen. Detta är ett antiviralt medel som stoppar spridningen av herpes i kroppen.

Är bältros hos barn förknippat med allvarligare sjukdomar?

Bältros hos barn har länge ansetts vara en indikator på en onkologisk sjukdom, särskilt akut lymfoid leukemi. Nya studier tyder dock på att neoplasmer endast står för 3 % av fallen av bältros hos barn.

Att diagnostisera bältros är viktigt för barn

Sammanfattningsvis, även om vattkoppor i tidig barndom är en riskfaktor så är bältros en sällsynt sjukdom hos barn. Dessutom beror inte alltid uppkomsten av symtom hos ett litet barn på någon underliggande malignitet eller ett nedsatt immunförsvar.

I allmänhet är prognosen för bältros hos friska barn god, men dess diagnos är viktig för att behandlingen ska kunna ske effektivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Centers for Diseases Control and Prevention. Vaccination. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/chickenpox/vaccination.html
 • Pahud BA, Glaser CA, Dekker CL, Arvin AM, Schmid DS. Varicella zoster disease of the central nervous system: epidemiological, clinical, and laboratory features 10 years after the introduction of the varicella vaccine. J Infect Dis. 2011 Feb 1;203(3):316-23. doi: 10.1093/infdis/jiq066. Epub 2010 Dec 21. PMID: 21177308; PMCID: PMC3071104.
 • Feder HM Jr, Hoss DM. Herpes zoster in otherwise healthy children. Pediatr Infect Dis J. 2004 May;23(5):451-7; quiz 458-60. doi: 10.1097/01.inf.0000126901.88982.32. PMID: 15131470.
 • Kanamori K, Shoji K, Kinoshita N, Ishiguro A, Miyairi I. Complications of herpes zoster in children. Pediatr Int. 2019 Dec;61(12):1216-1220. doi: 10.1111/ped.14025. Epub 2019 Dec 9. PMID: 31628883.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.