5 symptom på blindtarmsinflammation hos barn

Allvarlig smärta i nedre delen av buken kan vara ett symptom på en infektion i blindtarmen. Det kallas blindtarmsinflammation och kan vara dödligt.
5 symptom på blindtarmsinflammation hos barn

Senaste uppdateringen: 06 november, 2019

Blindtarmen är ett litet bihang som kan vara upp till 10 centimeter långt och sträcker sig genom tjocktarmen. De viktigaste symptomen på blindtarmsinflammation är akut och konstant smärta. Det gör så ont att det nästan inte går att gå.

Om ditt barn visar tecken på blindtarmsinflammation, vänta inte på att fler symptom ska ge sig tillkänna innan ni tar er till sjukhuset. Läs mer om denna smärtsamma sjukdom nedan.

Vad är blindtarmsinflammation?

Det finns mycket som kan få detta lilla organ att svälla upp. Vanligtvis är det för att passagen eller flödet i tjocktarmen blockeras, vilket orsakar inflammation och manifestationer som obehag i bukområdet.

Eftersom de gifter som gradvis samlas där blir omöjliga att släppa ut förvärras smärtan snabbt och sträcker sig från mitten av buken till lägre regioner.

Följaktligen, om blindtarmen inte får omedelbar behandling, kan infektionen leda till en varböld som till slut får vävnaden att brista. Det kallas då peritonit och kan vara dödligt.

5 symptom på blindtarmsinflammation hos barn

I större eller mindre utsträckning kommer ditt barn att uppvisa följande symptom på blindtarmsinflammation:

  • Svår smärta i mitten på magen och i nedre delen av buken, vanligtvis på höger sida. Stelhet i det drabbade området och svullnad är också vanligt.
  • Kräkningar, aptitlöshet och yrsel.
  • Feber.
  • Diarré eller förstoppning.

Låt oss nu titta på varje punkt i mer detalj för att bättre förstå symptomen på blindtarmsinflammation.

barnmage med ärr efter en blindtarmsoperation


1. Akut smärta

Under de första timmarna av en blindtarmsinflammation, när inflammationen är ny, är smärtan subtil och känns i området runt naveln. Allteftersom timmarna går lyckas hjärnan närmre bestämma ursprunget till nervsignalerna. Innan 24 timmar har gått förvärras smärtan från den svällande blindtarmen i nedre delen av buken.

Det område där denna svullnad inträffar, och hur patienten beskriver sitt lidande, är vanligtvis en indikator för en läkare för att diagnostisera orsaken.

2. Brist på aptit, yrsel och kräkningar

Dessa symptom kan förekomma alla tillsammans eller var för sig. Men intensiv smärta åtföljs av de ovan nämnda symptomen i större eller mindre utsträckning.

I sig kan blindtarmsinflammation inte diagnostiseras bara genom att ha yrsel, kräkningar eller aptitlöshet. Detsamma gäller för de andra symptomen. Det är smärtan i det specifika området – under naveln – som verkligen särskiljer blindtarmsinflammationen.

“Om blindtarmen inte får omedelbar behandling kan infektionen leda till en varböld som till slut får vävnaden att brista.”

3. Feber

Feber är kroppens främsta försvarsmekanism och varierar från person till person. I allmänhet behöver en feber inte nödvändigtvis signalera att du har blindtarmsinflammation, om du inte uppvisar några andra symptom. Normalt överstiger temperaturen inte 38 °C.

Om blindtarmen brister kan kroppstemperaturen stiga avsevärt. I detta fall är infektionen allvarlig, eftersom avföring kan komma i kontakt med bukhålan.

4. Förstoppning eller diarré

Förekomsten eller frånvaron av diarré som ett symptom på blindtarmsinflammation beror på avståndet i ändtarmen till bäckenområdet. När rektum ligger inom inflammationsområdet kan detta symptom uppstå. Avföringen förlorar inte nödvändigtvis konsistens, även om tiden mellan varje toalettbesök ökar.

Å andra sidan betraktas förstoppning snarare som ett atypiskt symptom i detta fall. Det nämns bara för att om det uppstår är det troligtvis en del av samma sjukdomsbild.

flicka får sin mage undersökt

Sammanfattningsvis är det främsta symptomet på en inflammerad blindtarm akut buksmärta, och det bör inte ignoreras. Vanligtvis föreslår läkaren att man opererar bort blindtarmen för att förhindra allvarliga infektioner i framtiden.

En hälsosam livsstil med träning, där man undviker en stillasittande livsstil och äter en balanserad kost, är det bästa sättet att förebygga blindtarmsinflammation hos barn, ungdomar och vuxna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.