9 sjukdomar hos bebisar under ett år

Är du orolig för de sjukdomar som kan drabba barn under ett års ålder? Ta reda på vilka de vanligaste är här och hur man behandlar dem.
9 sjukdomar hos bebisar under ett år

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2019

Det är viktigt att känna till de vanliga sjukdomar som kan drabba bebisar under ett års ålder. Faktum är att flera av dem är mycket vanliga och svåra att undvika.

Dessutom kräver många av dem omedelbar uppmärksamhet från vården. De är farliga för spädbarn eftersom deras immunförsvar inte är utvecklat ännu.

Några av de sjukdomar som förekommer hos bebisar under ett år

Barn under ett år är utsatta för sjukdomar som drabbar luftvägarna och matsmältningsapparaten. I allmänhet orsakar virus eller bakterier dessa sjukdomar. De vanligaste är:

1. Influensa eller förkylning är vanliga sjukdomar hos bebisar

Det orsakas av influensaviruset och sprids mycket lätt, men kommer ofta att gå över av sig självt. Några symtom är: feber över 38 ºC, hosta, nästäppa, huvudvärk, nysningar, muskelsmärta och ibland kräkningar.

Influensa är en av de vanligaste sjukdomarna hos bebisar under ett år. Det kräver dock sällan läkarvård.

2. Bronkit

Detta hänvisar till inflammation i bronkerna, orsakad av influensa eller förkylning i de flesta fall. Ditt barn kan ha mycket slem, hosta och snor.

Tänk på att bronkit sprids oralt, det vill säga genom att ha kontakt med en infekterad person.

Å andra sidan finns också akut bronkit. Denna typ orsakas av en luftvägsinfektion av bakterier och virus samtidigt. Det påverkar näsan, halsen och bihålorna.

Slutligen kan vissa barn lida av kronisk bronkit. Några av dess symptom är överdriven hosta och slembildning.

3. Lunginflammation

Det är en sjukdom som orsakar inflammation i lungorna. Hos barn under 6 månader orsakas den ofta av pneumokockbakterier.

Detta tillstånd följs av symtom som hög feber, hosta med mycket slem, frossa, smärta och andningssvårigheter. Det kräver noggrann behandling och sjukhusvistelse.

Spädbarn

4. Halsfluss

Den främsta orsaken till denna sjukdom är streptokockbakterier. Men virus kan också orsaka halsfluss. Det orsakar inflammation i tonsillerna, ont i halsen, huvudvärk, feber och svårigheter med att äta. Det är mycket vanligt hos spädbarn när de börjar stoppa saker i munnen.

5. Urinvägsinfektioner

Ditt barn kan ha en urinvägsinfektion om han eller hon är under 2 år och har feber utan en uppenbar orsak. Du kan ta reda på det med hjälp av en urinprovsremsa. Om testet är positivt kommer din läkare att göra en odling på urinen. Sedan ger han eller hon rätt behandling. I vissa fall kan din bebis behöva åka till sjukhuset.

Barn under ett år är utsatta för sjukdomar som drabbar luftvägarna och matsmältningsapparaten. I allmänhet orsakar virus eller bakterier dessa sjukdomar.

6. Diarré

Detta är en annan av de vanligaste sjukdomarna hos bebisar under ett år. Det är orsakas vanligtvis av virus eller förorenad mat. Patienten har mycket frekventa flytande avföringar och buksmärtor.

Därför är det nödvändigt att se till att barnet inte blir uttorkat. Ge honom eller henne massor med vätska och fortsätt amma eller utför normal matning. Om symtomen kvarstår ska du dock gå till läkaren.

7. Maginfluensa

Maginfluensa, eller gastroenterit, är inflammation i matsmältningssystemet och tarmkanalen. Att äta förorenad mat eller dricka orent vatten orsakar vanligen detta problem. Några symtom är vattnig diarré, illamående, kräkningar, tarmsmärta, feber och trötthet.

Om ditt barn har dessa symtom i 48 timmar, ska du söka läkarvård. Men även hemma måste du vara mycket uppmärksam. Se till att ge barnet mycket vätska. Du vill inte att han eller hon ska bli uttorkad.

Du bör också fortsätta med din matningsrutin som vanligt om du ammar. Om din bebis redan äter fast mat kan du dock justera hans eller hennes kost lite.

8. Öroninflammation

Denna öroninfektion kan orsakas av bakterier eller virus. Det är också vanligt hos spädbarn som har influensa eller andra luftvägsinfektioner. Några av symtomen är starka och skarpa smärtor, feber och diarré.

9. Bronkiolit

Denna sjukdom orsakas av virus som RSV-virus, metapneumovirus, parainfluensa, coronavirus, adenovirus och rhinovirus. De orsakar infektion i bronkiolerna. Infektionen täpper till dem och inflammerar dem. Som ett resultat är det svårt för luften att komma ner.

Faktum är att detta är en av de mer farliga, smittsamma sjukdomarna hos barn. Den är dessutom ganska vanlig bland nyfödda. Du bör omedelbart ta er till barnläkaren om ditt barn har något av dess symtom. Tecken på bronkiolit är feber, svår hosta, andfåddhet, väsande andning och visslingar.

Barn i mammas famn i sjukhusmiljö

Hur man minskar risken för sjukdomar hos bebisar

Om din bebis är mindre än ett år gammal så bör du hålla honom eller henne borta från människor som är sjuka med virus- eller bakteriesjukdomar. Under hans eller hennes första månad i livet ska du hålla besöken på minimumnivå.

Å andra sidan är det viktigt att hålla god hygien i hemmet och på jobbet. Fortsätt dessutom med de rekommenderade vaccinationerna.

Dessa sjukdomar hos bebisar kan behandlas

Den goda nyheten är att vi kan behandla dessa vanliga sjukdomar hos bebisar. Det är viktigt att du ser till att du behandlar dem snabbt och korrekt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.