Hyposfagma hos barn - behöver du oroa dig?

Hyposfagma, eller ett brustet blodkärl i ögat, kan uppstå hos barn av olika anledningar. I de flesta fall försvinner det inom en vecka utan några bieffekter. Fortsätt läsa för att ta reda på mer.
Hyposfagma hos barn - behöver du oroa dig?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hyposfagma är när ett blodkärl går sönder i ögat och visar sig som en röd blodfläck. Det är oftast ofarligt, men i den här artikeln kommer vi berätta vad som kan orsaka det och hur det bör hanteras.

Vad är hyposfagma?

Innan vi börjar prata om hyposfagma är det viktigt att du förstår hur ögonen fungerar, speciellt bindhinnan, där tårarna kommer ifrån. Detta membran täcker ögonen, och dess främsta jobb är att skydda och smörja dem.

Hyposfagma uppstår då ett blodkärl går sönder i ögat. Den blodfläck som uppstår fäster sig på bindhinnan, men passerar inte hornhinnan.

Det finns inget man kan göra för att förebygga detta, men det finns många saker som kan utlösa det. Faktum är att den främsta orsaken till hyposfagma är ett ökat blodtryck i ökat. Barn kan också drabbas efter olyckor eller ett slag mot ögat.

Röd fläck i ögat.

Andra orsaker till blodfläckar i ögat är:

  • Stark hosta eller nysningar
  • Gnugga ögonen för hårt
  • Ett stickande föremål i ögat
  • Högt blodtryck
  • Diabetes
  • Man tar mediciner som förändrar hur blodet koaguleras
  • Hematologiska sjukdomar

Bör jag oroa mig för hyposfagma hos mitt barn?

Om blodfläcken är liten och uppstår efter ett fall eller en olycka kan den försvinna inom ett par dagar.

Om det är en stor fläck eller om det händer ofta bör du gå till en läkare som kommer att kunna ge dig en diagnos och förslag på behandling.

De flesta gånger är det inte farligt, och man behöver inte någon behandling. Blodet bör försvinna inom en vecka eller 10 dagar utan några bieffekter eller smärta.

Om ditt barn dock har andra symptom, som klåda eller vattniga ögon, bör du kanske ta barnet till en ögonläkare. Du bör också gå dit om barnet inte kan se bra från detta öga.

Skydda ditt barns syn

Ögonskador är vanligare än du kanske tror, för det är ett väldigt känsligt område. Det är ofta ett resultat av olyckor och skador. Att inte leka på rätt sätt med leksaker, inte ha ett tillräckligt säkert hem och dålig översyn från vuxna kan leda till hyposfagma.

Det kan förstås också uppstå även om föräldrarna tittar på medan barnen leker. Olyckor kan inträffa överallt och när som helst.

Så är det möjligt att undvika ögonskador? Inte helt, men till viss del. Här är några tips:

  • Låt inte barnen komma i kontakt med skarpa eller farliga föremål. Lämna exempelvis inte sådana föremål på bordet eller på golvet.
  • Ge barnen leksaker som är lämpliga för deras ålder. Köp inte sådana som kan användas som projektiler.
  • Använd säkerhetsgrindar eller lås så att barnen inte faller nerför trappan eller slår huvudet mot möbler.
Barn som får ögondroppar.

Slutsats

Det är väldigt vanligt med hyposfagma hos barn, och det kan uppstå av olika anledningar. Du behöver inte vara orolig ifall det händer.

Försök se till att barnet inte utför farliga aktiviteter. Se också till att ditt barn får tillräckligt med sömn, både på kvällarna och på eftermiddagen. Om du märker att ditt barn gnuggar ögonen ofta kan du föreslå att ni täcker över dem med en sjal eller halsduk. Ni kan t.ex. leka pirat för att den ska få sitta på en längre stund.

Om ditt barn ofta har blodfläckar i ögonen, har ont eller inte kan se bra, ta med ditt barn till läkaren direkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.