Vad är placenta praevia?

Vad är placenta praevia?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Placenta praevia, eller föreliggande moderkaka, är en störning som uppstår under graviditeten. Placenta praevia innebär att moderkakan implanteras i ett lägre läge än normalt i livmodern. I vissa fall kan moderkakan täcka delar eller hela livmoderhalsen.

Tillståndet har många olika symptom, det vanligaste är emellertid en smärtfri blödning under graviditetens tredje trimester.

Det påverkar främst moderkakan, som är ett ovalt organ. Den ligger vanligtvis nära toppen av livmodern. Moderkakans huvuduppgift är att ge barnet näring genom navelsträngen.

Enligt läkare är en föreliggande moderkaka ett problem som uppstår under graviditetens första trimester. Allteftersom graviditeten fortskrider växer moderkakan och närmar sig livmoderhalsen. Detta kan orsaka många komplikationer inklusive blödningar.

Dessa komplikationer kan kräva en assisterad förlossning eller kejsarsnitt.

Olika typer av placenta praevia

Läkare delar in tillståndet i 4 kategorier:

  1. Om moderkakan helt täcker livmoderhalsen är det känt som komplett eller total placenta praevia.
  2. Om moderkakan är nära kanten av livmoderhalsen kallar man det marginell placenta praevia.
  3. Partiell placenta praevia är när moderkakan bara täcker en del av livmoderhalsöppningen. Detta inträffar endast när livmoderhalsen börjar expandera.
  4. Om kanten av moderkakan inte kommer in i livmoderhalsen är det känt som låg placenta praevia.

Läkare kan se var moderkakan ligger i livmodern genom ett ultraljud. Det utförs vanligtvis mellan den 18:e och 20:e graviditetsveckan.

stetoskop mot gravid mage

Vad ska du göra om du har fått diagnosen placenta praevia?

Behandlingen beror på hur avancerad graviditeten är. Du behöver inte oroa dig om ultraljudet i andra trimestern indikerar en föreliggande moderkaka eftersom moderkakan, när graviditeten fortskrider, kan flytta sig bort från livmoderhalsen och därför upphöra att vara ett problem.

Även om moderkakan har implanterat sig i livmodern och förblir där kan den långsamt röra sig borta från livmoderhalsöppningen när livmodern expanderar. När moderkakan växer är det troligtvis att den växer upp mot den övre delen av livmodern där blodflödet är större.

“Allteftersom graviditeten fortskrider växer moderkakan och närmar sig livmoderhalsen. Detta kan orsaka många komplikationer inklusive blödningar.”

Råd

Ett av de mest effektiva råden för placenta praevia är att ta det lugnt. Som alltid när man är gravid bör man ta det lugnt och hålla sig balanserad. Undvik aktiviteter som kräver att du lyfter tunga vikter eller onödigt arbete i allmänhet. Det ökar risken för blödningar.

Tänk på att det inte finns några specifika orsaker till placenta praevia. Vissa experter tror dock att det har att göra med vaskulära problem som uppträder i endometrium. Endometrium är livmoderns inre skikt.

Läkare har dock kunnat bekräfta att det finns olika faktorer som kan bidra till uppkomsten av föreliggande moderkaka.

Placenta praevia: gravid kvinna ligger i säng

Riskfaktorer:

Även om det inte finns något specifikt läkemedel för att behandla tillståndet kan man i vissa fall, där det inte förekommer några stora blödningar, administrera antioxytocikum (tocolytics). Dessutom bör patienter med denna diagnos alltid öka sitt intag av järn och folsyra för att förhindra blödningar.

Kvinnor med placenta praevia kan uppleva mer än en episod av blödningar under graviditeten. Läkare överväger ibland möjligheten att lägga in mamman på sjukhus tills dess att hon är redo att föda för att undvika moderkaksavlossning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dulay, A. Placenta previa. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Gordon: Obstetrics Gynecology & Infertility. 5th Edition. Scrub Hill Press Inc. 2001.
  • Lambrou: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 1999.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.