Att skaffa barn senare i livet: Är det farligt?

Att skaffa barn senare i livet: Är det farligt?

Senaste uppdateringen: 14 april, 2019

Idag vill vi hinna med mycket som unga – studier, karriär och resor… Som ett resultat blir det att skaffa barn senare i livet allt vanligare.

Detta kan emellertid få konsekvenser för den blivande moderns hälsa. Informera dig om risker och faror som kvinnor utsätter sig för under graviditeter senare i livet.

Vad är en äldre mamma?

Uppskattningsvis 1 av 10 graviditeter genomgås av en kvinna som anses vara äldre. Denna term refererar till graviditeter som uppstår efter att en kvinna är 35 år gammal.

Detta ökar avsevärt kvinnans risker att drabbas av sjukdomar och komplikationer som graviditetstoxikos, diabetes och missfall. Därför kräver dessa graviditeter strikt övervakning och regelbundna kontroller.

Risker med att skaffa barn senare i livet

Om kvinnorna är vid god hälsa och inte lider av några åkommor som ökar deras risk, kommer av en hög andel av dem som väljer att bli gravida efter 35 års ålder inte att uppleva några problem. Vissa kvinnor kan dock stöta på komplikationer som sätter både deras egna liv och deras barns liv i riskzonen.

Några av komplikationerna relaterade till att skaffa barn senare i livet

Högt blodtryck

Uppskattningsvis 10% av alla gravida kvinnor får högt blodtryck vid något tillfälle under sin graviditet. Riskerna ökar när kvinnor når 35 eller 40 års ålder.

skaffa barn senare i livet: äldre gravid kvinna


För tidig förlossning

Uppskattningsvis 9% av graviditeterna hos kvinnor över 40 år resulterar i en för tidig förlossning. Detta beror främst på livmoderns reducerade förmåga att bära barnet.

Kromosomförändringar

En annan risk i samband med graviditeter i äldre ålder är medfödda missbildningar. När människokroppen blir äldre börjar en kvinnas ägg förlora sin förmåga att dela sig. Detta kan leda till genetiska problem.

Den vanligaste genetiska förändringen som uppstår till följd av att skaffa barn senare i livet är Downs syndrom. Detta tillstånd medför en psykisk funktionsnedsättning, hjärtproblem och andra hälsorisker för barnet.

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är en risk som föreligger vid alla graviditeter. Dock fördubblas riskerna att drabbas av graviditetsdiabetes hos kvinnor över 38 år.

Detta tillstånd är resultatet av graviditetsrelaterade förändringar som minskar effektiviteten av insulin och ökar blodsockernivån.

Andra patologier

Flera andra komplikationer kan uppträda under graviditeter i hög ålder. Dessa inkluderar placenta praevia, missfall, tvillingar, graviditetstoxikos, ödem och låg födelsevikt.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att dessa graviditeter i de flesta fall har lyckliga slut. Detta beror på avancerad medicin och speciell omsorg om moder och barn.

När det är möjligt är det bäst att samråda med din läkare innan du försöker bli gravid för att garantera en hälsosam process.

Uppskattningsvis 9% av graviditeterna hos kvinnor över 40 år resulterar i en för tidig förlossning.

Fördelar med att skaffa barn senare i livet

Inte allt är negativt när det gäller att bli gravid efter 35 års ålder. De som har mött denna situation har accepterat utmaningen och övervunnit den med mycket kärlek.

Trots att graviditeten i detta skede av livet utgör risker är det möjligt att lyckas om du beaktar följande:

  • Vissa kvinnor tar ett medvetet beslut att vänta tills de är äldre med att skaffa barn. Om så är fallet är det vanligt att dessa kvinnor är vid god hälsa, äter en balanserad kost och motionerar. Alla dessa faktorer bidrar starkt till en hälsosam graviditet.
  • Att skaffa barn senare i livet kan också ha sina ekonomiska fördelar. Äldre par är ofta mer ekonomiskt stabila och beredda på att möta de utgifter som graviditeten och föräldraskapet kommer med.
    skaffa barn senare i livet: äldre gravid kvinna
  • Dessa graviditeter tenderar att vara planerade och mycket efterlängtade. Därför är barnen älskade och omhändertagna med stor kärlek.
  • Emotionellt och psykiskt brukar par vara mer stabila vid denna tidpunkt.
  • Föräldrar som väntar med att skaffa barn till senare i livet hinner förverkliga många av sina andra drömmar i unga år.
  • Experter indikerar att kvinnor i åldrarna 35 till 40 har en bättre förståelse för sina egna kroppar. Detta gör det möjligt för dem att bättre ta hand om sig själva. Därför lägger de större uppmärksamhet på saker som näring och fysisk kondition.

Valet är ditt

Det finns många olika fördelar med att skaffa barn senare i livet. Det som är viktigast är att föräldrar är realistiska när de tar på sig rollen som mamma och pappa vid denna ålder. Om de gör det kommer de säkert att bilda lyckliga familjer eftersom de gör en poäng av att ägna tid åt sina barn.

Sammanfattningsvis, är det farligt att skaffa barn senare i livet? Svaret kan vara ja med tanke på att risken för komplikationer är högre. En balanserad kost, måttlig träning och hälsosamma vanor gör dock en stor skillnad. Kom ihåg att prata med en läkare som du litar på om eventuella frågor eller oro som du kan ha.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.