Sängläge under graviditeten

Sängläge under graviditeten
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har kanske blivit instruerad av din läkare att inta sängläge under graviditeten. Det kanske gör dig stressad och ångestfylld. Din första tanke går till ditt växande barn i magen: är han eller hon säker? Men du kanske även oroar dig för att du kommer att gå upp mer vikt än normalt. Det gör många när de inte kan röra på sig. Du undrar hur du någonsin kommer att kunna bli av med all extra vikt igen.

Tänk på att det bara är tillfälligt. Snart får du din bebis och då kan ni båda vara friska och lyckliga.

Alla behöver emellanåt en dag att bara vila. Att bara ligga i sängen och inte göra någonting. Men när du är medicinskt beordrad att stanna i sängen i flera dagar, veckor eller ännu längre kan det kännas som ren tortyr.

Sängläge under graviditeten är ganska vanligt, i själva verket måste 20% av gravida kvinnor inta sängläge vid någon tidpunkt under graviditeten.

Sängläge under graviditeten

Gravid kvinna vilar i sängen

Det finns många olika typer av sängläge, så du måste ta reda på exakt vad din läkare menar när hon eller han berättar att de rekommenderar sängläge för en del av din graviditet.

Sängläge kan vara regelbunden vila under vissa perioder under dagen eller liggande helt horisontellt hela dagen (med undantag för när du behöver gå på toaletten), eller någon variant däremellan.

Sängläge kan hjälpa till att motverka eller mildra olika komplikationer som kan uppstå under graviditeten, som högt blodtryck och vaginala blödningar. Det kan till och med förhindra en för tidig födsel.

Självklart kan sängläge ha tråkiga biverkningar som obehag och tristess. Om du måste tillbringa mycket tid i sängen måste du byta position regelbundet för att undvika smärtor i kroppen och liggsår.

Hur man överlever sängläge under graviditeten

Det kan vara extremt svårt att hålla sig i sängen hela dagen, speciellt om du är en mycket aktiv person eller om du har plikter att uppfylla, som att ta hand om dina andra barn. Ändå måste du komma ihåg att din hälsa och ditt barns hälsa beror på att du håller dig i sängläge. Det är värt att ha tålamod och komma ihåg att det bara varar ett tag.

Om du behöver stanna kvar i sängen och din läkare har sagt att det är ditt enda alternativ är det bra att ha några strategier för att ta sig igenom det och inte förlora tålamodet. Tänk framför allt på hur viktigt det är att göra det här. Hur ditt barns hälsa och din egen hälsa är beroende av att du kan vila och att det inte kommer att vara för evigt.

Tips för att överleva sängläge under graviditeten

  • Ha perspektiv på livet. En kort period när du var uttråkad kommer lätt att glömmas bort när din bebis är i dina armar. Och tack vare denna tillfälliga tråkiga tid kommer ditt barn att vara friskt och starkt.
  • Håll dig produktiv. Du kan göra många saker från sängen, saker som du kanske inte har haft tid att göra innan. Du kan läsa böcker som du gillar, shoppa online, arbeta hemifrån, etc.
  • Var redo. Innan du går och lägger dig i sängen bör du se till att du har allt du behöver nära till hands: böcker, dator, tidskrifter, mat, vatten… Allt du behöver under dagen måste vara inom räckhåll.
Gravida kvinna vilar i sängen och läser en bok

Fler tips

  • Ta hand om dig själv emotionellt. Du kan känna dig orolig eller ledsen av att tillbringa så många timmar i sängen. Låt inte dessa känslor tynga ner dig, men kom ihåg att de är normala reaktioner. Du har dina nära och kära som ett bra stöd för när du behöver dem.
  • Ta hand om dig själv fysiskt. Om du ska tillbringa mycket tid i sängen är det viktigt att du får massage. Det kan till och med vara bra att ha en professionell sjukgymnast som kan komma hem till dig och massera lymfkörtlarna i benen för att förhindra att de håller kvar vätska och för att förbättra cirkulationen. Han eller hon kan mjuka upp dina leder med massage och övningar.
  • Kom ihåg: det är tillfälligt. Det spelar ingen roll hur svårt det är just nu, för det är tillfälligt. Efter bara några veckor eller månader kommer du att kunna krama din bebis och njuta av moderskapet.
  • Tillåt dig att bli bortskämd. Det här är en tillfällig situation, så om du har familjemedlemmar eller kära runt omkring dig, låt dem skämma bort dig och ta hand om dig. Du måste också få bli omhändertagen då och då.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.