Flatlöss under graviditeten: Allt du behöver veta

Utöver det högst begripliga obehaget från flatlöss är det största problemet under graviditeten behandlingen. Idag ska vi titta på vad man ska göra åt dem under dessa omständigheter.
Flatlöss under graviditeten: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2020

Flatlöss, även kallade bagg, är mikroskopiska insekter som infekterar könsregionen hos både män och kvinnor. Speciellt för kvinnor kan flatlöss under graviditeten vara en ganska besvärande upplevelse. Men lyckligtvis har det inga allvarliga konsekvenser för hälsan på varken mor eller barn.

Det vetenskapliga namnet på insekten är Pthirus pubis. Det är en ektoparasitisk insekt, vilket betyder att den lever på ytan av sin värd och mäter mellan 1 till 2 millimeter i längd. Flatlusen har en cirkulär form, är platt och är gulaktig i färgen.

När flatlöss angriper en man eller kvinnas könsregion kan det ge upphov till intensiv klåda. Men vad många inte vet är att de inte bara kan leva i könshår.

Flatlöss kan också trivas i personens hår på andra ställen på kroppen, som ögonbrynen, ögonfransar, hår i armhålorna och på bröstet. De lägger vanligtvis ägg, som man kan se som mycket små vita prickar som sitter fast på hårstråna. De har en inkubationsperiod på mellan sex och åtta dagar.

Hur sprider sig flatlöss?

Innan vi fokuserar på förhållandet mellan flatlöss och graviditet vill vi klargöra vilka förhållanden som kan göra ett angrepp mer sannolikt. Nedan följer sätten på vilka flatlöss sprider sig:

  • Sexuell kontakt: Individer som har sex med mer än en person har större sannolikhet att drabbas av flatlöss.
  • Användning av handdukar, lakan eller hygienartiklar (som badsvampar och tvättlappar) som har varit i kontakt med en bärare av flatlöss.

Symptom

Något som kännetecknar flatlöss är att de rör sig mycket långsamt. En flatlus kan bara förflytta sig cirka 10 centimeter per dag. Detta hindrar emellertid inte deras spridning. Det finns cirka 1 miljon fall av flatlöss över hela världen varje år.

Flatlöss under graviditeten: gravid kvinna håller sig för skötet
Hur kan du upptäcka att du har flatlöss? Nedan följer några av de vanligaste symptomen:
  • Klåda: När dessa insekter suger blod från sin värd ger de upphov till en intensiv klåda. De gör detta ungefär 50 gånger om dagen, vilket gör att deras värd upplever denna klåda nästan konstant.
  • Sekundär bakterieinfektion: Vanligtvis är infektionen resultatet av att patienten river sig när han eller hon försöker lindra sin klåda.
  • Fläckar i underkläderna: Dessa fläckar kommer från blodet som insekterna lämnar på värdens hud.

Men alla får inte samma symptom och inte heller med samma intensitet. Faktum är att många går omkring med parasiten utan att ens veta om det, vilket lätt kan leda till ofrivillig överföring till andra.

Flatlöss under graviditeten: Finns det risker för mamman och barnet?

Hittills har det inte rapporterats några fall där flatlöss har haft negativa konsekvenser för mammans eller fostrets hälsa.

Det är dock ändå viktigt att du pratar med en läkare innan du påbörjar någon behandling om du är gravid.

Du bör även kontakta din läkare innan du fortsätter att använda samma krämer mot flatlöss som du kanske har använt tidigare. Det beror på att många av dem inte är testade för gravida kvinnor. Därför kan de riskera ditt barns välbefinnande och utveckling.

På samma sätt rekommenderar man inte vissa läkemedel för behandling av flatlöss under graviditeten eller amningen. Det är viktigt för gravida och ammande kvinnor att hålla sig informerade om och mycket försiktiga med vilka läkemedel de äter och applicerar på sina kroppar.

“Många av krämerna mot flatlöss på marknaden är inte testade för gravida kvinnor. Därför kan de riskera ditt barns välbefinnande och utveckling.”

Uteslut risken för en sexuellt överförd sjukdom (STD)

Under graviditeten är det viktigt att man genomgår en serie grundliga tester för att utesluta eventuella sjukdomar om det finns minska risk för dem, t.ex. sexuellt överförda sjukdomar som herpes och HIV.

Detta är ännu viktigare om en kvinna får ett fall av flatlöss under graviditeten, då dessa även kan överföras sexuellt. Det är också tillrådligt att kvinnor som har mer än en sexpartner under graviditeten genomgår dessa test.

Flatlöss under graviditeten: gravid kvinna

Några försiktighetsåtgärder

Det är förståeligt att kvinnor kan oroa sig om de har fått flatlöss under graviditeten. Men sanningen är att inte mycket kan göras för att förhindra det. Skydd mot könssjukdomar, som kondomer, är mycket effektiva mot sexuellt överförda sjukdomar, men inte mot flatlöss.

Det bästa du kan göra är att vara säker på att din partner inte har flatlöss och inte har haft några symptom innan ni har sex. Se också till att tvätta sängkläder i hett vatten, eftersom insekterna inte kan överleva det.

Återigen utgör flatlöss under graviditeten i sig inte någon risk för gravida kvinnor och deras växande foster. Anfall kan dock vara svåra att behandla under denna tidsperiod.

Som sagt bör du vara otroligt försiktig med att ta medicin eller applicera verksamma krämer under graviditeten. Var uppmärksam på möjliga symptom och rådfråga din läkare om du har några frågor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.