Undervikt hos barn: Orsaker och lösningar

Mitt barn är underviktigt – hur hjälper jag honom eller henne? Detta är något som kan orsaka ångest hos mödrar med barn som har problem med näringen. Idag berättar vi vad ni behöver veta.
Undervikt hos barn: Orsaker och lösningar

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Samhället har en tendens att se ner på överviktiga människor, och då speciellt på barn. På samma sätt ser folk även ner på människor som är underviktiga. Undervikt hos barn är ett stort folkhälsoproblem.

För föräldrarna kan ett underviktigt barn kan vara en varningssignal om att något är fel om orsaken till undervikten är okänd. Vuxna begår ofta ett stort misstag i att låta barnen äta all sorts skräpmat.

Föräldrarna tror att skräpmaten hjälper barnen öka i vikt på ett hälsosamt sätt, men det är naturligtvis allt annat än hälsosamt.

Det bästa sättet att hjälpa barnet att öka i vikt är att ändra deras kost. En bra början är att välja rätt sorts mat.

För att öka i vikt behöver barn mat med högt näringsvärde, vitaminer och bra kalorier.

Undervikt hos barn: Det första jag bör göra om mitt barn är drabbat

Det första du ska göra, om inget annat, är att prata med barnets läkare. Barnläkaren kommer att avgöra vad som är bäst för barnet. Rutinundersökning och ett bra läkarutlåtande är alltid den bästa lösningen.

Vilka är orsakerna till undervikt hos barn?

Arvsanlag

Ditt barns kroppsbyggnad kan helt enkelt vara arvsanlag från din eller din partners familj.

Om mamman eller pappan är slanka kommer barnet nästan säkert att också vara smalt. Om så inte är fallet bör en läkare undersöka barnet och försöka finna orsaken.

Lite intresse i att äta är en stor riskfaktor för undervikt hos barn

Barn älskar att äta. Naturligtvis äter de inte allt, men det finns en stor variation av mat som de älskar att äta och njuter av. Således, om ditt barn inte har något intresse av att äta kan det tyda på ett medicinskt eller psykiskt problem.

En annan orsak kan vara hormonell obalans eller låg ämnesomsättning som diabetes eller giftstruma. Ditt barn kan vara allergiskt mot vissa typer av mat eller lida av problem i magtarmkanalen. I båda fallen kan ätande vara besvärligt för ditt barn.

barn äter

Mobbning

Under puberteten är ätstörningar ganska vanliga på grund av grupptryck eller utfrysning. Således kan mobbning leda till både bulimi och anorexi.

Överdriven fysisk träning kan orsaka undervikt hos barn

Överdriven träning kan öka ämnesomsättningen. I extrema fall tillåter den inte individen att bryta ner och absorbera maten på rätt sätt.

Hur kan jag hjälpa barnet att nå sin idealvikt?

Att behålla en hälsosam vikt är extremt viktigt för långsiktig hälsa. Vår hälsa är till stor del beroende av motion och ordentlig näring. Dessutom bör du tänka på följande:

Regelbundna måltider

Om ditt barn är underviktigt är ett första steg att börja med regelbundna måltider.  Det är inte bara en fråga om att ditt barn äter utan även hur ofta. Små barn har mindre magsäck och de behöver äta mellan sex och sju gånger per dag.

Hälsosamma familjevanor

Det är viktigt för resten av familjen att föregå med gott exempel.  Om hela familjen äter hälsosamt kommer också barnet att följa deras livsstil. Logiskt sett leder detta till förbättring av barnets allmänna hälsa.

Ett klokt beslut är att kombinera effektiv träning med hälsosam kost. Fysisk träning stimulerar aptiten och det är jättebra om du kan aktivera ditt barn innan måltiden.

Förutom allt detta bör du undvika ohälsosamma livsmedel som bakverk, saft, kakor, snabbmat, skräpmat och godis.

Genom att äta denna sortens mat  ökar vi drastiskt chansen att försämra vår hälsa. Några av riskerna är diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar på grund av fetma med mera.

Vuxna begår ofta ett stort misstag i att låta barnen äta all sorts skräpmat. Föräldrarna tror att de hjälper barnen öka i vikt på ett hälsosamt sätt, men det är naturligtvis allt annat än hälsosamt.

Vad ska jag göra för att öka barnets vikt?

flicka äter snabbmat

Det första du ska göra är att undersöka din familjs matvanor och att se till att införa hälsosamma förändringar.

Ta bort juicer, safter och skär ner på kaloririk skräpmat. Inget av dessa saker kommer att hjälpa ditt barn att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Ersätt dem med bättre alternativ om mat med balanserad mängd kalorier och näringsvärde.

Leta efter livsmedel som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Genom att ha en mängd ingredienser framför dig kommer du att kunna laga oändligt många maträtter som ditt barn kommer att kunna njuta av.

Sträva efter att kosten ska innehålla livsmedel från alla livsmedelsgrupperna. Tillsätt kolhydrater som pasta, bröd och spannmål. Servera frukt och grönsaker hela dagen.

Förse din familj med proteiner från kött och fisk, spannmål och ägg, mjölkprodukter såsom mjölk, yoghurt och ost. Samtidigt behöver du undvika för mycket fiberprodukter. För mycket ris och pasta kan minska ditt barns aptit.

Kom ihåg att fett inte alltid är dåligt för vår kropp. Exempelvis kan vegetabiliska oljor tillföra ganska mycket näring till vår kost. Spannmålsprodukter och nötter är också ett bra alternativ som mellanmål eller som smaktillsättning i våra måltider.

Om ditt barn inte direkt älskar frukt kan du prova med att göra smoothies, isglass eller fruktsallad.

Vad gäller grönsaker, så kan du förbereda smakliga puréer och pajer. Med kreativitet och fantasi kan du få igång ditt barns aptit.

Skälet till alla dessa förändringar är att tillföra rätt sorts vitaminer och näring. Med undantag av medicinsk diagnos som behöver rätt behandling, kommer måltiderna att hjälpa ditt barn att öka I vikt på ett hälsosamt sätt.

Ibland är förändringar svåra men nödvändiga och då speciellt om det gäller din familjs hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.