Allt du behöver veta om herpes under graviditeten
Uppkomsten av herpes under graviditeten ger ofta upphov till stor oro för blivande mammor, då viruset kan sprida sig till barnet under förlossningen.
Sjukdomen finns i två typer. Den första är herpes simplex typ 1 (HSV-1), som främst påverkar läpparna och ansiktet. Den andra är herpes simplex typ 2 (HSV-2), vilket kan påverka könsorganen. Herpes av typ 2 sprider sig mestadels genom sexuell kontakt.
Typer av herpesvirus
Herpesviruset sprider sig genom direktkontakt med såren och blåsorna. Det finns två typer av virus, men de kan sprida sig utöver sina vanliga ställen. Med andra ord kan en person få herpes simplex HSV-1 i könsregionen genom oralsex.
Herpes vid munnen
Så snart en person får herpes sprids viruset under huden och ligger vilande där. I vissa fall förblir det dolt och dyker aldrig upp igen. Men i de flesta fall manifesterar det sig genom periodiska utbrott.
Viruset sprider sig genom direktkontakt med blåsor och sår, mestadels genom kyssar. Det förekommer i form av sår eller blåsor på eller runt munnen.
Genital herpes (könsherpes)
Denna typ av herpes sprider sig främst genom sexuell kontakt, men det kan också sprida sig när munnen på en person med HSV-1-viruset kommer i kontakt med en annan persons könsregion genom oralsex.
Detta virus är extremt farligt för gravida kvinnor, då risken för missfall är ganska hög om man får infektionen under de första 20 veckorna av graviditeten.
Om man ser utbrott av viruset efter den 32:e graviditetsveckan ökar risken att sprida det till den nyfödda under förlossningen.
Symptom på en genital herpesinfektion
De flesta människor som är smittade med könsherpes får bara milda symptom, eller inga symptom alls. Det är därför många inte ens vet att de har blivit smittade av viruset. Det första utbrottet brukar vara det värsta, eftersom den infekterade personen inte än har utvecklat några antikroppar för att bekämpa infektionen.
Symptomen på könsherpes brukar dyka upp inom 14 dagar efter exponering för viruset. Symptomen inkluderar följande:
- Klåda, sveda, smärta eller stickningar i könsregionen.
- Vaginala flytningar.
- Inflammerade lymfkörtlar.
- Smärta vid urinering.
- Röda fläckar i vaginan eller på vulvan, som senare spricker och blir till smärtsamma sår.
- Såren kan finnas kvar i flera veckor, särskilt om det är det första utbrottet.
“Vissa människor kan få influensaliknande symptom som feber, huvudvärk och muskelsmärta.”
Herpes under graviditeten: Hur påverkar det barnet?
Trots medicinska framsteg och det faktum att fall av herpes hos nyfödda har minskat finns risken fortfarande kvar. Herpes hos nyfödda barn kan få allvarliga konsekvenser för deras hälsa.
Om viruset är aktivt under förlossningen är risken att sprida herpes till barnet större. Nedan tar vi upp de vanligaste smittformerna i detalj:
- Den vanligaste formen av smitta inträffar under förlossningen. Blåsorna som finns i vaginan eller livmoderväggen sprider viruset till barnet när han eller hon passerar genom födelsekanalen.
- Risken är mycket högre om mamman får herpes under graviditeten nära slutet av graviditeten.
- Det finns ett mycket litet antal fall där infektion inträffar på grund av bristningar i fostervattensäcken.
Utför man kejsarsnitt vid könsherpes?
Svaret beror på infektionstillfället. Om modern blev smittad av viruset innan hon blev gravid eller innan tredje trimestern kan hon föda naturligt, så länge hon inte uppvisar några symptom.
Detta är möjligt eftersom modern utvecklar antikroppar mot herpes strax efter att hon har blivit smittad av sjukdomen. Därför kan hon överföra immuniteten till sitt barn.
Men om en mamma är mitt i ett skov eller visar symptom på ett möjligt utbrott nära hennes förlossningsdatum kommer hon att behöva ett kejsarsnitt.
Om en kvinna får könsherpes i slutet av graviditeten rekommenderar experter också starkt ett kejsarsnitt. Detta gäller även om kvinnan inte visar några tecken på att förlossningen har startat.
Förebyggande av herpes
Om en kvinna är medveten om att hon har blivit smittad av herpes eller att hon kan ha blivit det är det viktigt att hon vidtar vissa åtgärder för att skydda sitt barn:
Före graviditeten
- Om en kvinna ens misstänker att hon kan ha herpes måste hon utföra serologiska kontroller varje månad eller kanske till och med varannan vecka.
- Kvinnor som har testat positivt för herpes före graviditeten måste genomgå ett sexologiskt prov varje vecka med början vid 32 veckors graviditet.
- Om proven visar förekomsten av viruset kommer en läkare att undersöka modern genom kolposkopi för att bekräfta virusets närvaro.
Under de första veckorna av graviditeten måste den blivande modern genomgå prover för att bestämma hennes antikroppsnivåer. Detta kommer att verifiera om hon kan sprida viruset till sitt ofödda barn eller inte.
Efter barnets födelse
- Modern och andra smittade personer måste tvätta händerna ordentligt innan de kommer i kontakt med barnet.
- Amning rekommenderas endast om det inte finns några herpessår eller blåsor på mammas bröstvårtor.
- Man bör aldrig kyssa ett barn om man har herpes vid munnen.
- Risken för att sprida herpes till ett barn minskar efter 4 veckors ålder.
Herpes under graviditeten kan vara oerhört farligt för barnet. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att undvika att infektera den nyfödda. Vid behov kommer en läkare att rekommendera ett kejsarsnitt istället för att riskera smitta under vaginal förlossning.
Det är oerhört viktigt för kvinnor att informera sig om detta virus för att förhindra att det sprider sig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Straface, Gianluca & Selmin, Alessia & Zanardo, Vincenzo & Santis, Marco & Ercoli, Alfredo & Scambia, Giovanni. (2012). Herpes Simplex Virus Infection in Pregnancy. Infectious diseases in obstetrics and gynecology. 2012. 385697. 10.1155/2012/385697.
- Straface, Gianluca et al. “Herpes simplex virus infection in pregnancy”Infectious diseases in obstetrics and gynecology vol. 2012 (2012): 385697.