Känner du dig utmattad i slutet av dagen?

Känner du dig utmattad i slutet av dagen?

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2020

“Varför är du utmattad i slutet av dagen? Du tar ju bara hand om ditt barn!” Om någon säger det till dig ska du bestämt försvara dig, för enligt experter är mammors utmattning rättfärdigad. Man skulle kunna kalla det stress från konstant hypervaksamhet.

Lägger man dessutom till ansvar som arbete och hushållssysslor är det inte så konstigt att många mammor blir utmattade. Många känner dock att de inte kan “klaga” över sin trötthet och stress om de väljer att stanna hemma i några månader eller år för att fokusera på barnen.

Det är som om man inte har rätt att känna sig utmattad i slutet av dagen; som om matning, skötsel, bevakning, vägledning och undervisning skulle vara så otroligt lätt. Som om mammor bara behöver titta till sina barn lite grann.

Men så är det inte.

Du känner dig utmattad i slutet av dagen av god anledning

Till att börja med, hur kan vi definiera denna stress från konstant hypervaksamhet som de flesta mammor känner? Det är en mental och sinnesmässig hyperkänslighet som har ett väldigt specifikt mål: att upptäcka och förhindra hot och faror.

Barn kräver energi

Denna psykologiska stress tömmer dig på energi, får dig att känna dig tröttare än vanligt och kan till och med få dig att agera mer irritabel än vanligt.

Det intressanta med allt detta är att denna stress normalt associeras med “soldater och krigsliknande omständigheter.”

  • En soldat måste vara medveten om alla möjliga hot som finns runt omkring. De måste observera, ta hand om, förutse och alltid vara på alerten för att överleva och hålla sina kamrater säkra.
  • När det konstant vaksamma tillståndet upprätthålls under flera veckor eller månader genererar det mycket stress, vilket resulterar i extrem trötthet och mental utmattning.

Du är inte en soldat, men nästan…

Samma sak sker i föräldraskap. Det kan verka ironiskt, men det är inte det. Nya mammor och pappor måste vara på alerten så att ett nyfött barn till exempel får mat var tredje timme.

  • De måste trösta dem på natten och ibland stiga upp för att se att “allt är okej” eller för att de trodde sig höra gråt.
  • Allteftersom barn växer ökar farorna och man måste vara beredd på allt. Man måste se till att barnet inte sväljer vissa föremål, att hon inte ramlar, att hon inte klättrar, att hon inte välter spjälsängen…

Du är utmattad i slutet av dagen eftersom alla dina känslor används som en radar 24 timmar om dygnet. Det handlar inte bara om att ta hand om livsviktiga behov såsom matning och blöjbyte.

Det är främst en mental press, en önskan om att allt ska vara bra, att våra barn ska vara säkra, lyckliga, fridfulla… för ibland leder lite vårdslöshet till en olycka eller ett fall, och det kan åsamka mycket stress.

Trött mamma

Så om någon kritiserar det faktum att du känner dig utmattad i slutet av dagen ska du försvara dig. Ditt jobb är lite som en soldats på ett slagfält: du måste garantera säkerheten för det som är dig kärast: ditt barn.

Allmänna tips för utmattning på morgonen

Att vara mamma är ett jobb som går bortom dygnets 24 timmar. Det är något du vetat med dig länge, men du vet även att jobbet som mamma gör dig lycklig och är det bästa som hänt dig.

Utmattad kvinna

Det är viktigt att du kan ge ditt bästa till dina barn, så här kommer några tips:

  • Delegera uppgifter: Barnuppfostran är lika mycket mammans ansvar som pappans. Om du är ensamstående ska du inte tveka att be din familj om hjälp när du behöver det.
  • Överskatta inte faror: Föreställ dig inte att det värsta ska hända, det hindrar dig bara från att sova på natten i tron att bebisen ska ramla ur sängen eller kvävas av sin filt. Fokusera på lugna saker.
  • Ägna inte all tid hemma. Gå ut med ditt barn när du kan, träffa vänner eller anmäl dig till aktiviteter som du kan göra tillsammans med bebisen (såsom yoga med barn).
  • Försök att ta hand om dig själv. Ta chansen att vila när ditt barn vilar. Några minuter med slutna ögon på soffan ger dig ny energi och rensar sinnet lite.

Låt dig inte påverkas av vad andra säger. Du har rätt att klaga och till och med be om hjälp om du känner dig överväldigad.

Försök att göra något under dagen som är njutbart och avslappnande: läs en bok, ta en promenad… du är inte en dålig mamma för att du vilar en halvtimme om dagen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.