Mammor behöver mer sömn - Här är tipsen som hjälper

Att få mer sömn: hur ser du på det? Som lyx eller som en nödvändighet? På grund av allt som vi måste göra hela dagen, kan vi mammor komma att se sömn lite som en stor lyx som vi inte har råd att unna oss. Vi kan till och med se det som ett slöseri med vår dyrbara tid.
Mammor behöver mer sömn - Här är tipsen som hjälper
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Vad tror du? Tror du verkligen att mer sömn skulle hjälpa dig att bli en bättre mamma?

Varför är det fördelaktigt att sova fler timmar?

Nya studier har visat att mer sömn är väsentlig för god hälsa. Trots vårt späckade schema och våra upptagna liv som mammor är sanningen att det är viktigt att vi får tillräckligt med sömn och vila.

Välbehövlig sömn tillåter vår kropp att metabolisera fria radikaler, och därmed förhindra för tidigt åldrande och till och med cancer.

kvinna och spädbarn sover
Å andra sidan, när vi inte sover tillräckligt många timmar, minskar produktionen av leukocyter och hormonet kortisol, vilket gör oss mer utsatta för infektionssjukdomar och till och med hjärt-kärlsjukdomar.

Det kan också vara så att personer som sover mer är mindre benägna att vara överviktiga, eftersom kroppen utsöndrar ett hormon vid sömn som signalerar till hjärnan att kroppen har ätit tillräckligt. På så sätt undviks onödigt frosseri och överätning.

Vi måste också nämna det sköna tillståndet och känslan av tillfredsställelse som kommer med en god natts sömn. Inte bara kommer vår hälsa att kunna dra nytta av det, utan också vår familj och våra vänner kommer att uppskatta det. Varför? Eftersom vi kommer att vara på gott humör, och det kommer att vara väldigt bra för oss att starta vår imponerande dagliga rutin som mammor.

4 stora fördelar med att få mer sömn

  • Förhindrar fetma
  • Hjälper till att förebygga infektionssjukdomar
  • Bekämpar sjukdomar som diabetes
  • Hjälper till att hålla dig vid god hälsa och på gott humör

Drömmar är den främsta maträtterna i livets fest.

Shakespeare

mamma håller bebis

Varför behöver särskilt mammor mer sömn?

När det första barnet kommer in i våra liv blir mammans sömn och vilotid drastiskt påverkad, vilket gör att hon inte kan sova fler timmar än nödvändigt eller ens det.

Det är givet att mammor lägger mycket tid på arbete, inom och utanför hemmet, vilket logiskt lämnar dem dränerade och fysiskt, mentalt och känslomässigt trötta.

Det finns många gånger under natten när du måste vakna till för att amma eller helt enkelt se till att din lilla har det bra, vilket resulterar i ständiga avbrott i din vila.

Om folk visste vad som hände under sömnen, skulle de tänka två gånger innan de sa att sömn är slöseri med tid.

Deborah Suchecki

Hur man sover mer och bättre

  1. Sluta röka. Bortsett från de faror som det medför för våra barn, skadar rökning din sömn och vila, eftersom många rökare upplever abstinenssymptom under natten.
  2. Undvik uppgifter som kräver mycket mental ansträngning före sänggåendet. Om vi ​​utför dessa typer av uppgifter, sover vi mer. Istället får vi motsatt effekt, eftersom det förhindrar oss att slappna av och därmed somna.
  3. Försök att sova i mörkret, i tystnad och vid rätt temperatur. Det är bevisat att rätt temperatur och ljusstyrka främjar god sömn.
  4. Undvik stimulantia som kaffe, te eller alkohol strax före sänggåendet. Alkohol, i motsats till vad som många tror, hjälper oss inte att vila eftersom det bidrar till sömnlöshet på natten.
  5. Se till att motionera och röra på dig ordentligt tidigare på dagen. En trött kropp sover bättre och har lättare att slappna av.

Som vi har tagit upp i den här artikeln måste vi lägga större vikt vid att sova mer och inte se det som något som vi inte kan få, helt enkelt för att vi är mammor. Tvärt om är det viktigare nu än någonsin. Det gäller inte bara ditt välbefinnande utan hela din familjs.

Precis som vi måste ta hand om oss själva genom att äta nyttigt och motionera måste vi prioritera sömn  på grund av den fördel vi vet att den har på våra kroppar. Vi måste ge välförtjänt vila samma prioritet och vikt som dessa aktiviteter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.