Ditt barns lukt och hur den påverkar dig

Ditt barns lukt och hur den påverkar dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 maj, 2018

Finns det något bättre än ett nyfött barns lukt? Finns det något som får våra hjärtan att smälta och som berör våra känslor mer än det?

Det finns förmodligen inget annat som är lika oförglömligt i livet.

Det finns ingen annan lukt som kommer påverka dig på samma sätt, och ingen annan lukt som är lika viktig som ditt barns.

Ditt barns lukt får ditt hjärta att smälta

Ditt barns lukt är en himmelsk symfoni

Det finns studier som visar att ett barns lukt är lika beroendeframkallande för kvinnor som vissa droger. Det låter rimligt från ett evolutionsperspektiv, eftersom luktsinnet stärker bandet mellan mor och barn.

Men hur fungerar det?

Det är först och främst viktigt att förstå att näsan är en viktig koppling mellan våra känslor och världen omkring oss.

Den del av hjärnan som hanterar kopplingen kallas för rhinencephalon, eller luktloben, och den är ansluten till amygdalan; det hjärncenter som styr våra instinkter, och bland dem våra moderliga instinkter.  De ger dessutom en signal till våra hjärnor att sända ut dopamin, ett hormon som är direkt kopplat till belöningscentret.

Bebis som sover

Det innebär att ett barns lukt alltid kommer associeras med en överväldigande känsla av kärlek och en vilja att beskydda.

Ett barns lukt är så kraftfull att studier har visat att förändringar under graviditeten och perioden efter förlossningen ger kvinnor ett känsligare luktsinne.

Fenomenet är viktigt för att skapa ett starkare band mellan modern och barnet, vilket är kritiskt för barnets känslomässiga utveckling.

Även om luktsinnet stärks under graviditeten är det födelsetillfället i sig som medför den största neuronala förvandlingen.

Lukten lämnar ett avtryck som man kommer komma ihåg för resten av livet: den första tråden i ett nätverk av känslor som knyter band mellan mammor och deras barn. Faktum är att mamman inom 24 timmar kan skilja på lukten från sitt nyfödda barn från andra.

Mor som håller om sin bebis

Ett barns lukt och känslomässig kommunikation

När en mamma håller, gosar med eller stryker sitt barn uttrycker hennes armar och händer en ren och direkt kärlek, och när ett barn gosar i moderns knä kommunicerar båda utan att säga ett enda ord.

Den känslomässiga kommunikationen med våra barn genom små gester är en av de mest njutbara delarna av det tidiga stadiet med dem. Det är något som nästan varje mamma kommer ihåg även efter att hennes barn växt upp.

 

Det är synd att man inte kan fånga lukten av sina barn i en flaska. Det är en av de mäktigaste lukterna man kan stöta på. Ett barns lukt associeras med söta och rena minnen som stannar med en hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.