Mamma, snälla var försiktig med min barndom

Mamma, snälla var försiktig med min barndom
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mamma, snälla var försiktig med min barndom och behandla mig varsamt. Allt som händer under denna period kommer påverka hur jag växer upp. Med andra ord kommer mina första upplevelser och lärdomar att avgöra min personlighet och mitt vuxna liv.

Allt det som rör min barndom är mycket mer komplext än vad vuxna tror. Det är en vacker, men samtidigt svår period då jag upplever världen. Min hjärna håller fortfarande på att utvecklas och jag börjar upptäcka känslor.

Under barndomen kommer jag också lära mig mycket om kärleken. Hela den här utvecklingen kommer förstås att baseras på det jag ser framför mig, och mina förebilders beteende kommer ha en påverkan på vilken typ av person jag senare blir i det vuxna livet.

Det sätt du behandlar mig på under detta stadium är därför kritiskt eftersom det kommer påverka resten av mitt liv. Jag är en oslipad diamant som måste slipas för att min verkliga skönhet ska kunna synas.

Dansar under stjärnorna.

Var försiktig med min barndom och den reflektion du projicerar på mig

Mamma var försiktig med min barndom. Kom ihåg att mitt temperament förr eller senare kommer vara en reflektion av dig. Lev som du lär. Lär mig med handlingar och ord och var inte rädd för att begå misstag för vi lär oss från våra misslyckanden.

Kom ihåg att det bakom varje väluppfostrat barn finns hängivna och engagerade föräldrar. När man blir förälder måste man också ta sig an ansvaret att vara en förebild för barnen.

Du bör tänka dig för innan du ljuger, skriker eller uppvisar ett respektlöst beteende. Ett barn som ser att en vuxen beter sig på detta sätt kommer växa upp och ha djupa emotionella problem. Det växer upp till en människa som blandar ihop rädsla med respekt och tror att dessa koncept är samma sak.

Berättiga aldrig skrik eller aggressioner med att säga att det är för barnets bästa, för barnet kommer då tro att fysiskt eller verbalt våld är legitima medel att lösa konflikter med.

Min barndom är ytterst viktig och det är under denna tid som min personlighet formas. Det är den tid då jag etablerar mina värderingar och mina principer, och det är även den tid då jag får de små svagheter som finns inneboende inom varje person.

Min barndom är en vacker skatt

Barn som flyger på fåglar.

Mamma, snälla var försiktig med min barndom för det är en vacker skatt för mig. Barndomen ger en vuxen människa en förmåga att färdas tillbaka i tiden. Det är en gåva som gör att man för alltid kan se livet genom oskyldiga ögon.

Det är ett sätt där man återigen kan se hur enkelt allt runt omkring är och kunna känna sig lycklig med det man har. Barndomens minnen gör att man än en gång kan känna fjärilar i magen och älska att lära sig nya saker.

Dessa minnen undanröjer den bitterhet man känner och man kan släppa ut alla sina känslor. Barndomens transparens och emotionella intelligens har förmågan att läka såren hos en vuxen människa och man glömmer bort alla de små problem som uppstår i det vuxna livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.