Oregelbunden mens under amningen

Anledningen till att kvinnor kan få oregelbunden mens under amningen har att göra med förändringar i kroppen. Det är helt normalt och kommer att lösa sig med tiden.
Oregelbunden mens under amningen
Francisco María García

Skriven och verifierad av juristen Francisco María García.

Senaste uppdateringen: 11 november, 2022

Oregelbunden mens under amningen är helt normalt. Efter graviditeten och när en mamma ammar är det vanligt att det tar lite tid innan hon börjar få ägglossningar igen. Och även när hon slutligen menstruerar kan ägglossningen vara oregelbunden.

Att ha oregelbunden mens är inte relaterat till några större hälsoproblem. Snarare behöver kroppen tid att justera sig och gå tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd. När allt kommer omkring har kvinnan just gått igenom 9 månader med ständiga förändringar.

När en mamma producerar bröstmjölk kan mensen bli annorlunda än innan graviditeten. Faktum är att det finns kvinnor som tar upp till fem eller sex månader – eller ännu längre – att få tillbaka mensen igen.

Andra kan växla mellan helt normala menstruationscykler och cykler som inte verkar ha någon rytm alls. I varje fall kan en gynekolog avgöra om allt är okej. Om så är fallet kommer oregelbunden mens under amningen så småningom att korrigera sig själv.

Symptomen på oregelbunden mens under amning

I allmänhet uppvisar mensen under amning följande typiska egenskaper:

 • Perioder som är mer smärtsamma och rikliga än innan graviditeten.
 • Premenstruella symptom är vanligare, inklusive buksmärtor, kräkningar, yrsel.

Avslag, inte att förväxla med en menstruation till följd av ägglossning, är blödningar efter en förlossning som kommer från såret i livmodern där moderkakan suttit. Det kommer oavsett om förlossningen var naturlig eller inte, och kan innehålla blodproppar, vävnad och slem som bildades under graviditeten. Det är vanligt att blödningen pågår i fyra till sex veckor.

“Även om menstruationen är oregelbunden är det fortfarande möjligt att kvinnan har ägglossning. Därför finns det en chans att hon kan bli gravid.”

Intressanta fakta om oregelbunden mens under amning

Prolaktin, tillsammans med en kvinnas hormonella och fysiska tillstånd, är avgörande faktorer när det gäller oregelbunden mens. Olika kvinnor har olika prolaktinnivåer. Prolaktin är ett hormon som orsakar oregelbunden mens.

Hormonet prolaktin ökar när en kvinna ammar, eftersom det är hormonet som stimulerar mjölkproduktionen. Samtidigt hämmar det syntesen av könshormoner i äggstockarna. Därför försvinner menstruationen eller blir mycket oregelbunden.

kvinna håller stor klocka framför magen

En kvinnas fysiska allmäntillstånd påverkar också hennes prolaktinnivåer. Detta förklarar varför mensens frånvaro varierar från kvinna till kvinna.

På samma sätt påverkas prolaktinproduktionen av hur ofta och hur länge barnet ammar. Barn som ammar ofta och under längre perioder höjer prolaktinnivån. Kvinnans kropp svarar genom att producera mer mjölk för att tillgodose barnets efterfrågan. När prolaktinnivån ökar blir menstruationen sannolikt ännu mer oregelbunden.

Kan bli gravid trots oregelbunden mens

En viktig sak att tänka på är att även om en kvinnas menstruation är oregelbunden kan hon fortfarande ha ägglossning. Den första mensen efter förlossningen är en indikation på att reproduktionssystemet är på väg tillbaka till det normala. Därför finns det en chans att en kvinna kan bli gravid även innan den blödningen.

Det är ett misstag att tro att en kvinna inte kan bli gravid medan hon ammar sitt barn. Även om det är sant att fertiliteten minskar under amningen blir en kvinna inte helt infertil.

Om en kvinna inte vill bli gravid medan hon fortfarande ammar bör hon använda preventivmedel som är kompatibla med amning.

Är det möjligt att påskynda en normal menstruationscykel igen?

Nej, det finns inget kvinnan kan göra för att processen ska gå snabbare. Det är helt naturligt att ha oregelbunden mens under amningen. När kvinnans kropp har gått tillbaka till det normala blir menstruationen också regelbunden igen.

Men här är några förslag som kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och mindre orolig:

 • Följ ditt barns rytm. Om din bebis sover i mer än 4 timmar under dagen och mer än 6 timmar på natten kommer din oregelbundna mens sannolikt att minska. När din bebis börjar äta fast föda börjar han eller hon också amma mindre. Som ett resultat kommer dina prolaktinnivåer att minska, vilket bidrar till regelbundenhet.
 • Få tillräckligt med vila. Vila är en grundläggande del av amningen och även av din kropps återhämtning.
  oregelbunden mens: baby ammar
 • Rök inte. Tobak är alltid skadligt för människokroppen. Och det är än värre när din kropp har genomgått 9 månaders graviditet. Dessutom kan du överföra skadliga ämnen genom bröstmjölken och i luften.
 • Drick mycket vatten. När du får i dig tillräckligt med vätska minskar dina ångestnivåer. Vatten gör det också möjligt för kroppen att bli av med skadliga toxiner.
 • Ät en balanserad kost.
 • Undvik stress. Leta efter sätt att koppla av och njuta av detta skede i livet.
 • Utöva meditativa övningar och aktiviteter som yoga. Det hjälper dig att slappna av och fokusera dina tankar.

Det är viktigt att inte oroa sig för oregelbunden mens under amningstiden. Till slut kommer din kropp att gå tillbaka till det normala.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.