Möjliga orsaker till att du missar din mens

Att missa sin mens är något som varje kvinna kan gå uppleva och det är viktigt att veta de möjliga orsakerna till det.
Möjliga orsaker till att du missar din mens

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2020

Att missa din mens är det första tecknet på en graviditet, men det är dock inte alltid fallet. Faktum är att det är så många saker som påverkar menstruationen att det är bra att vara medveten om alla möjliga orsaker till varför du kanske missar din mens.

Det är inte ovanligt att du som kvinna missar din mens, eller att den är sen, minst en gång under din livstid. Även om du alltid är regelbunden kan du uppleva detta.

I de flesta fall har du inget att oroa dig för om du bara missar din mens en enstaka gång. Men om det händer konstant (om du ofta hoppar över din mens eller om den är väldigt oregelbunden) kan det vara ett tecken på ett större problem och det är då viktigt för dig att ta dig till en läkare.

Möjliga orsaker till att du missar din mens

Graviditet

För de flesta av oss är det här det första vi tänker på om en mens uteblir.

Det är sant att en försenad mens är det första tecknet på en graviditet. Uppskattningsvis en av tre gravida kvinnor kommer dock att ha lite blödningar under sin första trimester och det är lätt att förväxla med en menstruationsblödning.

missar din mens: kvinna håller upp kalender

Om du är stressad och orolig

Många faktorer kan påverka menstruationens regelbundenhet. Starka och intensiva känslor kan definitivt leda till försenad mens. Men det finns fall där kvinnor upplever det motsatta, och deras mens kan komma före det förväntade datumet.

Dessutom kan en kvinnas hormonproduktion försämras om hon upplever stor ångest och stress. Stress kan faktiskt även hämma ägglossningen, vilket också kan göra att du missar din mens.

Det är ingen hemlighet att alla krav och dagliga arbetsuppgifter kan få oss att känna oss stressade. I vissa fall kan de vara grundorsaken till ens ångest.

En persons ekonomiska, pedagogiska och yrkesmässiga ansvar i kombination med en jobbig arbetsmiljö och ett hektiskt schema är i grunden ett recept på katastrof.

Om kondomen gick sönder under ett samlag eller om du glömmer att ta dina p-piller är stressen och rädslan för att bli gravid tillräcklig för att din mens inte ska komma på det förväntade datumet.

Ångest spelar också en stor roll för att få en kvinna att missa sin mens. När mensen inte kommer när den förväntas ökar ångestnivåerna än mer och det blir som en ond cirkel. I detta fall är den bästa boten att ta ett graviditetstest så snart som möjligt för att ta reda på hur det verkligen ligger till.

Sjukdomar och infektioner kan leda till att du missar din mens

Ett enkelt virus och helt vanliga sjukdomar som halsfluss kan vara ansvariga för en försening i menstruationen, men även vissa mediciner och läkemedel kan också ha samma effekter:

  • Kortikosteroider
  • Kemoterapi
  • Medicin mot högt blodtryck
  • Immunsuppressiva läkemedel

Även om antibiotika inte direkt spelar någon roll i förseningen av menstruationen kan de påverka vissa preventivmedels effektivitet.

missar din mens: kvinna på soffa med varmvattenflaska för magen

Variationer i kroppsvikt

En kvinnas menstruationscykel kan påverkas om hennes kropp genomgår plötsliga viktförändringar på kort tid. Fettcellerna i kroppen gynnar produktionen av östrogen, som är ett kvinnligt hormon vars funktion är att få äggen att mogna.

Att gå upp eller ner mycket i vikt på kort tid förändrar kroppens fettkomposition. Det leder till förändringar i östrogennivåerna som påverkar ägglossningen (och därmed menstruationen!).

För hård träning kan leda till att du missar din mens

Oregelbundna menstruationer är vanligt förekommande hos högpresterande idrottare. Den låga mängden kroppsfett, en hög kaloriförbrukning och stressen som uppstår genom träning är möjliga orsaker till att deras mens sällan någonsin kommer när den är förväntad.

Hypotyreos eller hypertyreos

Förändringar i menstruationscykeln kan inträffa när en kvinna har problem med sköldkörteln.

Om en kvinna tar mediciner mot detta kan det leda till små förändringar i nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet, vilket kan försena menstruationscykeln.

Polycystiskt ovarialsyndrom

PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) orsakar konstanta variationer i menstruationen och dess utseende. Kvinnor som lider av PCOS producerar stora mängder manliga hormoner, så kallade androgener.

Det finns flera olika anledningar och faktorer att tänka på om du har missat din mens eller om den kommer för sent. Men det är alltid bra att vara uppmärksam på om du märker av några nya symptom eftersom de kan ha att göra med andra medicinska tillstånd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.