Långsynthet hos barn: Vad är det och hur korrigerar man det?

Långsynthet hos barn: Vad är det och hur korrigerar man det?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du märker att ditt barn inte ser saker som är nära speciellt bra eller om han berättar att hans ögon blir trötta eller att han får huvudvärk efter att ha läst en stund kan han ha problem med synen. Långsynthet hos barn, eller översynthet som det även kallas, är en synnedsättning som leder till att saker ser suddiga ut när man ser dem på nära håll.

Många barn anstränger sina ögon väldigt hårt för att kompensera för sin suddiga syn och det kan leda till ögontrötthet och huvudvärk. För barn kan det också göra skolrelaterade aktiviteter svårare.

Detta är inte en progressiv defekt eftersom synsvårigheten inte förvärras med tiden. Däremot kan den vara kronisk. Det innebär att barnet troligtvis kommer att behöva ha glasögon permanent.

I den här artikeln berättar vi om några varningstecken som hjälper dig att identifiera långsynthet hos barn.

Varningstecken på långsynthet hos barn

I vanliga fall börjar långsynthet hos barn att utvecklas vid ungefär 4 års ålder. Ofta utför man synundersökning på BVC vid denna tid. Om synskärpan då är sämre än 0,65 för något öga gör man en ny undersökning efter en månad. Om undersökningen då fortfarande ger samma resultat remitterar man barnet till en ortoptist.

Godkänd synskärpa för 5-åringar är 1.0.

Här är en lista över tecken på att ditt barn har problem med synen, som du kan hålla koll på hemma i vardagen:

  • Kisar med ögonen för att läsa eller se på tv. Hon kisar och kniper ihop sina ögon eftersom hon försöker kompensera för sin dåliga syn. Hon kisar med ögonen för att saker inte ska se lika suddiga ut och för att kompensera för sitt synfel.
  • Klagar på att ögonen är trötta. När hon tittar på saker krävs det stor ansträngning och det kan även ge små barn huvudvärk.
  • Har svårt att koncentrera sig. I skolan är det vanligt att barn har problem att fokusera om de har synproblem. Att inte se bra gör det svårare att följa med i undervisningen.
  • Skelar. I vissa fall kan ett eller båda ögonen börja avvika för att kompensera för synsvårigheten.
Långsynthet hos barn: pojke med ena handen framför ögat vid synundersökning

Vad kan man göra för att korrigera långsynthet hos barn?

När du misstänker att ditt barn kan ha problem med sin syn är det bäst att ta kontakt med din barnläkare. Be honom eller henne göra en synundersökning på ditt barn så att ni kan bekräfta diagnosen.

Du kan korrigera långsynthet med följande metoder:

  • Använda glasögon. Din ortoptist hjälper dig att hitta rätt glasögon för ditt barn enligt ditt barns ålder och hur dålig synen är.
  • Laserbehandling. Den här metoden är populär, men man rekommenderar inte laserbehandling för personer under 20 år om de bara har ett brytningsfel. Defekten korrigeras med laser genom att höja ett litet lager av hornhinnan och sedan sätta tillbaka den på rätt plats.
  • Yttekniker. En laser används för att korrigera hornhinnans krökning, vilket hindrar korrekt syn. Därefter läggs en skyddande lins dit och patientens syn återhämtar sig sedan gradvis.
  • Implantering av en intraokulär lins. Denna implanteras mellan iris och ögonlinsen. De är unika för varje öga.

Vilken metod ni väljer kommer att bero på ögonläkarens rekommendationer, som tar hänsyn till just ditt barns långsynthet.

Synen är andens beröring.

-Fernando Pessoa-

Operationer på barn med långsynthet

Operationer på barn med brytningsfel är mycket ovanliga i Sverige. Målet med en operation är att korrigera synfelet och förhindra att barnet behöver ha glasögon under resten av sitt liv.

Det är sant att vissa fall av långsynthet eventuellt kan korrigera sig själva med tiden och växa bort, men om det inte gör det kan ett kirurgiskt ingrepp vara ett alternativ.

Det är en enkel operation som tar ungefär 10-20 minuter och har ingen komplicerad postoperativ period. Ditt barn behöver inte sövas ner och utsätts inte för någon stor risk.

När ni fattar beslutet att opereras bör ögonläkaren vara med. För att fungera ska översyntheten vara stabil och inte bli värre, för då är det inte värt att utföra operationen ännu.

baby med glasögon

Intressant att veta

Vi föds alla långsynta. Synen tar lite tid att utvecklas ordentligt, så vi föds med en ganska defekt syn.

Normalt korrgerar synen sig själv med tiden, med hjälp av komplett och kontinuerlig exponering för olika visuella stimuli. Om den inte korrigerar sig tillräckligt kan synfel som långsynthet utvecklas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Díez del Corral Belda JM, Álvarez Alonso C. Oftalmología pediátrica para todos los días. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2016. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2016. p. 521-32.
  • Sánchez Verdiguel I, Bosch V, Ordaz-Favila JC. Problemas de visión más frecuentes en pediatría. Acta Pediatr Mex 2011;32(4):251-254.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.