Hur man förebygger håravfall efter förlossningen

Hur man förebygger håravfall efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2018

Har du drabbats av håravfall efter förlossningen?

Under graviditetens nio månader genomgår kvinnokroppen många hormonella förändringar för att möta behoven av barnet som bildas därinne.

De förändringar som kroppen genomgår under graviditeten, liksom efter förlossningen, kan påverka mammans hårväxt. Men ta det lugnt! Här kommer hjälpande råd på vägen.

Under den första tremånadersperioden av graviditeten börjar håret förlora sin elasticitet och du kan drabbas av visst håravfall. Men redan från fjärde månaden och framåt återfår håret sitt liv samt blir friskare och tjockare.

Vid förlossningen kollapsar hormonnivåerna och det kan utlösa håravfall. Lyckligtvis går det att förebygga, men det krävs lite omvårdnad.

Innan vi ger dig några tips på hur du undviker det och håller ditt hår friskt och vackert, låt oss titta på några av anledningarna bakom håravfall efter förlossningen.

Orsaker till håravfall efter förlossningen

Vissa faktorer som kan utlösa håravfall efter förlossningen kan vara patologiska. Utöver hormonförändringar kan håravfall även bero på stress och allvarlig näringsbrist.

Östrogen, det kvinnliga hormonet som behövs för en hälsosam graviditet, gör också underverk för mammans hår , som blir skinande och vackert.

Men när hormonnivån sjunker efter förlossningen kan håret förlora sin spänst. Detta östrogenfall påverkar också kapillärernas cykler.

Stress kan också drabba mamman efter födseln, från den enorma livsomställningen.

För att bekämpa den nervösa spänningen ökar kroppen sin produktion av androgener. Det leder till förändringar  i hårets struktur, som sedan kan orsaka håravfall.

Utmattning och underskott på viktiga näringsämnen, som järn, kan också vara orsaken till håravfall efter förlossningen. 

Vid förlossningen förloras stora mängder blod, och det gör att kvinnans kropp samtidigt förlorar mycket ferritin. Det leder i sin tur till utmattning och får håret att tappa sin spänst.

håravfall vid borstning

6 tips för att förhindra håravfall efter förlossningen

Det första du bör göra är att förbättra din livsstil. Här kommer några tips som hjälper dig att motverka håravfall efter förlossningen.

1. Följ en balanserad kost

En hälsosam kost är en av de viktigaste faktorerna som kan inverka på hårets hälsa. En kost rik på frukt och grönsaker, särskilt om de innehåller rikligt med antioxidanter och flavonoider, skyddar hårsäckarna och förebygger håravfall.

Det är också viktigt att dricka mycket vatten och annan vätska för att återfukta din kropp och ditt hår.

2. Ta vitaminer

Utöver en kost rik på frukt och grönt är det klokt att också ta vitamintillskott såsom biotin eller B- och C-vitaminer. Vitamin E är också att rekommendera, samt vitaminerna B3, B6 och B5, eftersom de stimulerar rötterna och stärker hårets fibrer.

3. Använd rätt schampo och balsam

Välj ditt schampo noggrant och välj ett som kan användas dagligen med ett pH-värde anpassat till din hårbotten.

När du schamponerar dig i duschen, massera hårbotten istället för att gnugga in det som vanligt, så att du aktiverar hårbottnens mikrocirkulation. Se också till att välja rätt balsam.

“Utöver hormonförändringar kan håravfall bero på stress och allvarlig näringsbrist.”

4. Slit inte på ditt hår

Använd din hårtork och platt- eller locktång med måtta. Om du använder dem för mycket riskerar du att förstöra hårets rötter, vilket kan främja håravfall.

Se till att hålla hårtorken på 20 centimeters avstånd och undvik hög värme.

Försök också att undvika hårfärgning och andra hårprodukter som, särskilt månaderna efter förlossningen, kan försvaga håret.

5. Var försiktig med ditt hår

Använd produkter som ger fyllighet och struktur till ditt hår. Kamma och borsta också håret försiktigt och noggrant. Undvik att gnugga det kraftigt med handduken, så att du inte skadar håret.

Kom ihåg att hårförlängningar, hårspännen och hårband kan medföra håravfall om de används för länge eller för ofta.

håravfall vid borstning

6. Hantera stress och trötthet

Avslutningsvis kan en mammas liv vara väldigt krävande. För lite sömn och oro för ditt barn kan göra dig stressad, och i sin tur öka håravfallet.

Se till att ge dig själv ett par timmar i veckan för avkoppling. Gör tid för att träffa dina vänner eller för en romantisk middag med din partner. Och snart kommer du att vara snyggare än någonsin!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.