9 huskurer mot frostknölar

Frostknölar är ofta irriterande och smärtsamma. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några huskurer för att påskynda återhämtningen.
9 huskurer mot frostknölar

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2022

Frostknölar är en av de mest irriterande och obekväma dermatologiska manifestationerna som uppträder under den kalla årstiden. Har du någonsin drabbats? Här följer några huskurer mot frostknölar som du kan implementera för att påskynda läkningen.

Vad är frostknölar?

Frostknölar är ett mycket sällsynt inflammatoriskt hudtillstånd. Även om de i de flesta fall uppstår spontant och med oklar orsak, kan vissa kroniska former av sjukdomen också observeras.

De vanligaste platserna där de uppstår är på extremiteterna, eftersom dessa är de områden som är mest utsatta för kyla och fukt.

Slutligen har det observerats att frostknölar tenderar att påverka kvinnor mer än män, det antas därmed att det kan föreligga en hormonellt predisponerande faktor.

Bland de vanligaste manifestationerna av frostknölar sticker följande ut:

  • Erytrocyanotiska utslag på händer eller fötter
  • Känslighet
  • Brännande känsla i fingrarna
  • Klåda
  • Svullnader på fingrar eller tår

Huskurer mot frostknölar

Målet med terapeutiska behandlingar av köldsjukdomar fokuserar på förebyggande, även om det finns orala mediciner som tjänar till att lindra symtom under akuta episoder.

Även om det är bäst att låta dem läka på egen hand, finns det några mycket användbara huskurer för att påskynda denna naturliga process.

1. Värm det drabbade området

En kvinna som värmer sina fötter vid en öppen spis.

Även om värme ger lindring är det bäst att inte ap plicera värme direkt på skadan eftersom det kan förvärra symtomen. Till exempel bör man undvika varmt vatten eller luften från hårtorken.

Användningen av varma, torra kläder är tillräckligt för att skydda extremiteterna från kylskador. Därför är det en bra idé att bära varmt på fötterna (dubbla strumpor och varma skor), handskar, en halsduk och en mössa.

2. Receptfria krämer

Frostknölar kan behandlas med kortikosteroidkrämer för att förbättra symtom som klåda och inflammation.

Dessa produkter kan ofta köpas utan recept, men som med alla steroidläkemedel är det viktigt att undvika överdriven och långvarig användning.

Om du har sprucken hud är det bäst att inte applicera dessa krämer, utan istället konsultera en läkare.

3. Undvik att massera eller gnugga

I allmänhet kan massage öka inflammation och irritation i huden, så det är bäst att undvika den.

4. Återfukta huden

När kylan försvinner är det en bra idé att applicera en emulsion utan doft eller kemikalier för att hålla huden återfuktad och funktionell.

Ren, återfuktad hud minskar också risken för att utveckla en sekundär infektion.

Den fuktgivande emulsionen bör innehålla vitamin A, vitamin E, allantoin, urea eller hyaluronsyra.

5. Använd antiseptiska medel

Att rengöra huden med antiseptiska medel är användbart för att minska infektioner med dessa utslag. Dessa produkter hjälper även till med att hålla hudens yta ren.

Efter appliceringen av det antiseptiska medlet bör du lägga ett mjukt bandage på utslagen för att skydda dem från friktion.

6. Klia inte på frostknölarna

Dermatologiska manifestationer, även om det bara handlar om erytem eller ödem, gör hudens yta känslig för yttre slitage.

I fall man kliar sig frigörs dessutom kemikalier på huden och som ytterligare stimulerar klådan. Därmed påbörjas en ond cirkel som kan leda till att skavsår eller värre skador på huden som behöver läka.

7. Träning

Att undvika tobak och hålla sig aktiv kan hjälpa till med att förbättra cirkulationen och öka blodflödet till huden. Det idealiska är att vara fysiskt aktiv minst fyra gånger i veckan.

Dessutom måste du kontrollera din kost och öka ditt intag av livsmedel med hög halt av C och A-vitamin för att bibehålla en hälsosam hud och undvika frostknölar.

8. Ringblomsolja

Ringblomsolja har betydande antiinflammatoriska, svampdödande och antibakteriella egenskaper som kan vara till hjälp för att läka sår samt lindra eksem eller dermatit.

Dessutom är det ett alternativt läkemedel som kan förbättra hudens utseende och kvalitet.

9. Produkter med kamomill

Kamomill är en av de örter med flest användningsområden och funktioner inom alternativ och kosmetisk läkekonst. Faktum är att den kan vara användbart vid behandling av olika hudåkommor, såsom eksem eller rosacea.

Kamomill kan användas med hjälp av krämer, som infusion eller i eteriska oljor. De senare stimulerar återfuktning och ger näring till huden.

Kamomillblommor och kamomillte.

Frostknölar och deras läkning

Frostknölar kan vara obekväma och smärtsamma, men oftast orsakar de inga långvariga hälsoproblem. Faktum är att de tenderar att bli bättre av sig själva med tiden.

Behandlas de inte korrekt kan de dock avsevärt påverka livskvaliteten för dem som lider av dem negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tobón MX, Rodríguez G. Eritema pernio: una enfermedad misteriosa. CES Med.  [Internet]. 2013  Jan [cited  2021  Nov  03] ;  27( 1 ): 113-126. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87052013000100013&lng=en.
  • Cappel JA, Wetter DA. Clinical characteristics, etiologic associations, laboratory findings, treatment, and proposal of diagnostic criteria of pernio (chilblains) in a series of 104 patients at Mayo Clinic, 2000 to 2011. Mayo Clin Proc. 2014 Feb;89(2):207-15. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.09.020. PMID: 24485134.
  • Nyssen A, Benhadou F, Magnée M, André J, Koopmansch C, Wautrecht JC. Chilblains. Vasa. 2020 Mar;49(2):133-140. doi: 10.1024/0301-1526/a000838. Epub 2019 Dec 6. PMID: 31808732.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.