Blåsor hos barn och hur man behandlar dem

Blåsor är vanligare hos barn än du kanske tror. De kan uppstå från brännskador, olyckor, skavsår eller att vara i solen utan skydd.
Blåsor hos barn och hur man behandlar dem

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt att veta hur du kan hjälpa dina barn när de har fått små skador och sår från olika olyckor och skador så att de kan läka på bästa sätt. Blåsor är vanligare hos barn än du kanske tror. I den här artikeln berättar vi hur du tar hand om dem.

Hur får man blåsor?

I grund och botten är en blåsa en bubbla av hud med eller utan vätska inuti som uppstår på grund av bland annat brännskador, friktion, allergier eller vaccinationer. Blåsor kan ha olika storlekar, allt från några millimeter till flera centimeter.

De är vanligtvis inte farliga, men de är ganska irriterande, särskilt på händer och fötter. Vanligtvis har blåsor var inuti som fungerar fuktighetsbevarande och som skydd för den nya huden som håller på att bildas under.

Det största problemet är när de spricker. Då kan de bli infekterade när de kommer i kontakt med smuts, växter, husdjur etc.

Varför ser vi blåsor hos barn? Det finns många skäl, men vissa är vanligare än andra. Till exempel kan de ha fått skoskav av att ha på sig nya skor som gnuggar mot hälen eller tårna, de kan ha vidrört en mycket het yta eller ha varit ute i solen utan skydd.

Ibland kan de också bildas till följd av eksem eller efter att ha rört vid giftiga växter som murgröna eller giftek. Dessutom kan de uppstå till följd av vissa sjukdomar, såsom epidermolysis bullosa, herpes simplex, vattkoppor och andra hudinfektioner.

Blåsor hos barn: hand med blåsor på fingertopparna

Vad du ska göra när ditt barn får blåsor

Det är av stor vikt att du tar reda på orsaken till att ditt barn har fått blåsor, men ännu viktigare är att du måste vara mycket försiktig så att de inte går sönder och orsakar smärta.

Ett bra sätt att skydda dem är genom att sätta på ett plåster eller ett lätt bandage så att blåsan inte utsätts för patogener. Detta är inte alltid lätt med barn eftersom de ofta vill ta av dem.

Det är dock viktigt att blåsorna inte blir smutsiga. Om du sätter på en gasbinda eller något liknande så kom ihåg att byta den varje timme, innan du badar barnet och vid sänggåendet.

Se till att aldrig spräcka blåsorna. Då rinner vätskan ut och skyddar inte den nya huden som bildas under.

Om blåsan är mer än 7 centimeter stor, eller stor som ditt barns handflata, bör du kontakta din läkare. Om vätskan dessutom är grumlig eller har en konstig färg eller utseende bör du också fråga din läkare hur du bör behandla den.

Ibland kan läkaren välja att öppna blåsan med en skalpell och applicera ett antibiotikum eller annan kräm. Lyckligtvis gör det inte ont. Håll därefter området skyddat under ett bandage och undvik att få smuts i det. På så sätt blir det inte infekterat.

“De vanligaste anledningarna till blåsor hos barn är att de har fått skoskav av att ha på sig nya skor som gnuggar mot hälen eller tårna, de kan ha vidrört en mycket het yta eller ha varit ute i solen utan skydd.”

Hur man förhindrar blåsor hos barn

Var mycket försiktig med barn för att förhindra blåsor. Gör allt för att förhindra olyckor. Låt till exempel inte strykjärnet vara framme utan tillsyn. Ställ dessutom inte kastruller med kokande vatten nära kanten på diskbänken.

Barn är väldigt nyfikna och har ingen känsla av vad som är farligt. Därför rör de vid allt som fångar deras uppmärksamhet utan att veta att det är hett och kan skada dem.

småbarn sträcker sig mot kastrull på spis
Om ditt barn har nya skor, ge honom några tunna strumpor så att de inte gnider mot hälen. Det är till och med en bra idé att sätta på ett plåster på de områden som är benägna att få blåsor.

Se även till att använda solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 50 när ni är ute i solen. Smörj in med mer solskyddsmedel varannan timme, även på molniga dagar eller om ni inte har åkt till stranden. Detsamma gäller för dagar vid poolen, på semester eller på sommarpromenader i parken.

Det är sant att du inte kan förhindra 100% av blåsor hos barn, men med dessa tips kan du minska dem en del. Glöm inte att alltid ha en antibiotisk och fuktgivande kräm med dig i händelse av en olycka!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.