Hur påverkar mat vår kroppslukt?

Visste du att kryddig mat får dig att svettas mer, medan frukt och grönsaker ger dig en god kroppslukt?
Hur påverkar mat vår kroppslukt?

Senaste uppdateringen: 13 november, 2019

Ludwig Feuerbach sa: “Man är vad man äter.” Men inte nog med det, du luktar av det du äter också! I studien Evolution & Natural Behavior, utförd av en grupp forskare från Macquarie University i Australien, kunde de se att ens kost kan avgöra vilken kroppslukt man har.

Vad luktar du?

Huden är det största organet du har. Den har som funktion att skydda dig, hjälpa till att reglera kroppstemperaturen, lagra vatten och kommunicera med världen utanför genom sensorisk stimulering. Genom dina porer gör du dig av med toxiner när du svettas.

Det är logiskt att dra slutsatsen att mat påverkar vår kroppslukt. Vad vi äter kan påverka vår doft.

Hur påverkar maten din kroppslukt?

Inverkan av hormoner

Alla har en egen kroppslukt, och detta har att göra med hormoner. Det beror på både kön och genetik. Som sagt påverkar maten du äter din svett, både kvantitativt och kvalitativt.

Med andra ord kan vissa livsmedel öka hur mycket du svettas, medan andra förändrar svettens komposition, vilket gör att den luktar annorlunda.

Livsmedel som skapar en obehaglig lukt

Starkt kryddad mat gör att du svettas mer eftersom den innehåller capsaicin, ämnet som gör maten stark.

Nervsystemets receptorer aktiveras, och de reagerar på samma sätt som du gör när det är varmt på sommaren. Därför märker du att din temperatur stiger när du äter något kryddigt.

Rött kött

En studie publicerad av Oxford Academic Journal konstaterade att äta för mycket rött kött gör det svårare för kroppen att bränna fett och få energi.

Det gör att din svett fylls med toxiner, vilket leder till en obehaglig lukt.

Raffinerade kolhydrater

Det finns en direkt koppling mellan människor som äter för mycket raffinerade kolhydrater och dålig kroppslukt.

Kryddor

Curry, kummin, bockhornsklöver och gurkmeja gör att du utsöndrar en mycket speciell lukt. Men om du gillar dessa kryddor kommer lukten inte att störa dig.

Vitlök och lök

Förutom sina helande egenskaper innehåller både vitlök och lök sulfoxider, en förening som passerar mycket lätt till dina vävnader.

Därför får det dig att utsöndra den speciella och ganska obehagliga lukten genom varje por i din hud.

lökar

Fisk

Det finns en metabolisk störning som kallas trimetylaminuri som ger upphov till en stark lukt som av ruttnande fisk. Detta beror på att människor som lider av det inte kan bearbeta vissa ämnen som frisätts under matsmältningen.

Livsmedel som får dig att lukta gott

I samma Evolution & Natural Behavior-studie visade forskarna att människor som äter mer frukt och grönsaker ger ifrån sig en sötare, milt blommig lukt.

Ananas och apelsiner ger en särskilt behaglig lukt. Gröna grönsaker fungerar å sin sida som en naturlig deodorant tack vare innehållet av klorofyll.

Tips för att få en bra kroppslukt

  • Inkludera probiotika i din kost. Det hjälper dig att metabolisera toxiner, vilket minskar kroppens svettlukt.
  • Mynta och kardemumma. De hjälper matsmältningssystemet och ger din kropp en frisk arom.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.