Vad är rätt sovtid för mitt barn?

Vad är rätt sovtid för mitt barn?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alla föräldrar vet att det inte är lätt att få barnen i säng vid rätt sovtid varje kväll. Men när är det egentligen bäst för barn att gå och lägga sig?

Vi vet alla att god sömn är nyckeln till god hälsa och tillväxt. Att få tillräckligt med sömn är också A och O för den som vill ha ett barn med gott humör hela dagen och som gör bra ifrån sig i skolan.

Den goda nyheten för föräldrar är att det inte finns någon anledning att ge upp hoppet. Med de råd som följer kan ni lättare ta beslut om bästa tiden för era barn att gå till sängs, beroende på ålder.

Vi kommer också att ge några praktiska tips på hur man kan undvika distraktioner och se till att barnet går och lägger sig utan problem.

Vilken tid ska barn gå och lägga sig?

Det viktigaste att förstå är hur många timmars sömn barnet behöver snarare än vilken tid de ska gå till sängs.

Vi planerar sällan för dem att vara uppe till kl. 23.00, men man behöver heller inte oroa sig om de stannar uppe sent en kväll emellanåt. Det viktigaste är att de får ett tillräckligt antal timmar av ostörd sömn.

Enligt Association of Pediatricians i USA är en acceptabel tid för barn mellan 5 och 9 år att gå till sängs mellan 19.00 och 21.00, och upp till 22:30 för barn från 10-12 år.

Sovtiden ska också sättas i relation till den tid barnen måste kliva upp för att gå till skolan. Av den anledningen är timantalet uppdelat här per åldersgrupp.

en pojke som sover

Rekommenderad sovtid efter ålder

Beroende på ålder varierar ett barns fysiska sovbehov. Följande information är en indikativ guide till barns genomsnittliga sömnbehov.

Spädbarn från en månad upp till ett år

Barn i den här åldern bör sova ca 16 timmar per dag, inklusive tupplurar. Barn i den här åldern bör förstås sova när de vill, enligt deras kroppsliga behov.

Barn mellan 1 och 5 år

Barn i den här åldern bör sova omkring 14 timmar per dag. Några av dessa timmar bör vara en sovstund under dagens lopp. En bra sovtid är kl. 18.00 eller 19.00.

“Det är viktigare att förstå hur många timmars sömn barnet behöver snarare än vilken tid de ska gå till sängs.”

Barn mellan 6 och 10 år

Dessa barn behöver gå till sängs mellan 19:30 och 21:00. Helst ska de sova runt 12 timmar.

Barn från 11 år och tonåringar

När barnen närmar sig tonåren kan de stanna uppe till runt 22:30, och de bör sova mellan 8 och 10 timmar per dag.

Hur man får dem att gå och lägga sig i tid

Nu när vi vet hur många timmar barnen ska sova och vilken tid de ska gå till sängs är frågan: hur får vi det att hända?

Här är några rekommendationer som hjälper dig att skapa goda vanor för läggdags.

  • Spädbarn är inte vakna mer än tre timmar åt gången. Tecken på att de vill sova är ofta att de gråter i kombination med att de gnuggar sig i ögonen.
  • Om de är äldre än 4 eller 5 månader och du vill att de ska börja sova fler timmar åt gången på natten, försök se till att deras omgivning är ljus under dagen, med musik och en måttlig ljudnivå. På kvällen, se till att alltid ha ljuset släckt, även när barnet vaknar och du behöver mata. Försök också att vara så tyst som möjligt.
  • För barn mellan 3 och 4 år rekommenderar vi att ge dem ett avslappnande bad innan läggdags. Läs en saga och försök, så gott det går, att hålla samma sovtid och rutin varje kväll.
  • Från 7 år, undvik distraktioner såsom att ha TV:n på, en mobil eller padda i närheten eller annan visuell stimulans som kan hindra dem från att somna. Ett glas varm mjölk innan sängdags kan hjälpa dem att få en skön sömn.
ett spädbarn som somnat vid rätt sovtid

Det viktigaste är att vara uppmärksam på ditt barns sovrutiner.

Om du känner att de sover för mycket eller, tvärtom, inte får tillräckligt med sömn , konsultera din läkare för råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.