Upptäck den japanska metoden mot lathet

Är du latare än du skulle vilja? Läs vidare för att lära dig hur du kan bli mer produktiv, utan speciellt stor ansträngning.
Upptäck den japanska metoden mot lathet
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tar lathet mer kontroll över din dag än vad du skulle vilja? I den här artikeln berättar vi om den japanska metoden mot lathet som hjälper dig att bekämpa just lättja.

Kaizen, den japanska metoden mot lathet

Den japanska metoden mot lathet är också känd som Kaizen-metoden, och innebär att man tar för vana att göra en viss uppgift varje dag vid exakt samma tidpunkt.

Det handlar om att anta lätta uppgifter som inte tar för lång tid, uppgifter som man i början inte kommer vara för lat för att utföra. Genom att långsamt och konsekvent samla på sig fler och fler uppgifter blir det lättare att slutföra alla dagens uppgifter.

Metoden bygger på att du når ditt mål genom små steg. Om du lyckas göra dessa små saker varje dag når du till slut en punkt då du börjar göra uppgifterna utan att tänka på det.

Lat pojke med huvudet på bänken.

Den japanska metoden mot lathet tar inte mycket tid

Metoden är relativt lätt. Du utför helt enkelt vissa uppgifter varje dag i en minut. På så sätt inser din hjärna att uppgifter som kanske vanligtvis kräver flera minuter kan utföras på några sekunder.

Du kan gradvis börja öka tiden du ägnar åt uppgifterna. Att läsa ett kapitel i en bok eller motionera i en halvtimme är bara några saker du kan göra som kan ha en positiv inverkan på ditt liv.

Hur Kaizen-metoden uppstod

Grundaren av Kaizen-metoden heter Masaaki Imai. Han säger själv att om du följer hans metod kan du komma att förbättra många aspekter av ditt liv, både på arbetsplatsen och hemma.

Hemligheten ligger i metodens enkelhet och de låga kraven den ställer. Det krävs inte mycket energi för att uppfylla målen, så du känner dig inte pressad. På så sätt blir det lättare att övervinna din lathet och undvika negativa tankar som gör att du vill skjuta upp olika uppgifter till en annan dag.

Kvinna vilar huvudet på köksbordet.

Du har kanske alltid trott att bra resultat kräver stor ansträngning, men så är inte alltid fallet. Faktum är att man kan anstränga sig och jobba hårt och ändå få dåliga resultat. Om något som inte motiverar oss kräver för mycket energi ger vi ofta till slut upp, och det leder bara till missnöje och en känsla av misslyckande.

Små steg lite i taget

Därför är det bäst att börja med små steg lite i taget. Det enda du behöver är lite v iljastyrka. Dessutom handlar Kaizen-metoden om att bilda vanor som kan tillämpas på andra aspekter av livet.

En lång resa börjar med det första steget, och det är inget fel med att det första steget är kort. Det viktigaste är att alltid ta ett steg och försöka gå lite varje dag.

-Masaaki Imai-

Så nu vet du. För att uppnå bättre produktivitet kan du prova att välja ett mål och tillämpa en-minuts-regeln. Du kommer att se resultat snabbare än du tror!

Du kan också lära ut metoden till dina barn. Du kommer se att det är värt det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.