Upptäck alla fördelarna med att skriva dagbok
Med alla de teknologiska bekvämligheter vi har nu för tiden kan det verka lite gammalmodigt att skriva dagbok, men det är en väldigt bra vana och väldigt terapeutiskt. Upptäck alla fördelarna med att skriva dagbok i den här artikeln.
Att skriva dagbok kan stimulera en persons självkänsla och kreativitet. Det ger en tid att ägna till sig själv och reflektera, och det kan vara väldigt viktigt för den mentala hälsan.
Med en dagbok känner man sig tillräckligt bekväm för att få ur sig allt som har hänt; en blogg på internet ger inte samma känsla, inte bara för att säkerheten inte är densamma, utan också för att man inte fysiskt skriver med penna och papper.
En dagbok är en form av självterapi. Att skriva och ventilera erfarenheter på ett blankt papper är som att ha sin egen session med en psykolog.
Man behöver inte dela sin historia med någon annan. En dagbok låter en reflektera och förstå sig själv bättre och förbättra livet på olika sätt.
“Att vanemässigt skriva ner vardagshändelser är utmärkt för självkänslan.“
En dagbok där man skriver ner sina upplevelser och känslor är det bästa sättet att upptäcka och förändra dåliga vanor. Det är också det bästa sättet att förbättra sin mentala hälsa.
Vad finns det för fördelar med att skriva dagbok?
Förbättrar den mentala hälsan
Att skriva för hand har många fördelar för ens mentala hälsa. Man kan reflektera över saker på ett helt annat sätt när man skriver ner sina tankar på ett blankt papper varje dag.
Om man gör det regelbundet kan det väcka ens intellektuella undermedvetna, för idéer kommer lättare när man skriver ner saker. Att skriva dagbok kan därför vara väldigt bra för ens intellektuella utveckling.
“Att skriva ner saker på papper gör att man reflekterar och slappnar av.”
Förbättrar självkänsla och kreativitet
Att vanemässigt skriva ner vardagshändelser är utmärkt för självkänslan, något som kan hjälpa både barn och vuxna att komma över sina rädslor.
De som skriver dagbok förbättrar dessutom sin kreativitet. Att regelbundet skriva leder till större kreativitet i det långa loppet.
Man blir mindre stel, öppnar upp sinnet och kan organisera sina idéer bättre när man skriver regelbundet.
Det fungerar som terapi
Om du skriver dagbok behöver du inte gå i terapi för att ventilera. Något så enkelt som att skriva om det som händer under dagen hjälper dig att göra dig av med all negativ energi. Det hjälper dig dessutom att bemöta dina rädslor och problem, något som hjälper dig att må i allmänhet bra.
Det är avslappnande att skriva dagbok
Det finns inget mer avslappnande än 20 minuters skrivande om dagen. Det spelar ingen roll vad man skriver om!
Eftersom det inte finns någon som kommer att döma dig för dina tankar och känslor kan du frigöra dig från allt som tynger dig och fritt skriva vad du vill. Det är mer avslappnande än du kanske tror.
Det ser till att man inte gör om misstag
En dagbok innehåller skribentens alla anekdoter. Om man går igenom en svår period kan man titta tillbaka på dessa sidor för att inte göra samma misstag igen.
Det finns många fördelar med att skriva dagbok. Det är avslappnande och ibland till och med njutbart att skriva ner vad man gjort under dagen. Det hjälper till att organisera idéer och man får en bättre förståelse för sig själv och saker som händer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hiemstra, R. (2001). Uses and benefits of journal writing. New directions for adult and continuing education, 2001(90), 19. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.463.6103&rep=rep1&type=pdf
- Utley, A., & Garza, Y. (2011). The therapeutic use of journaling with adolescents. Journal of Creativity in Mental Health, 6(1), 29-41. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15401383.2011.557312
- Blake, T. K. (2005). Journaling; An active learning technique. International Journal of Nursing Education Scholarship, 2(1). https://www.degruyter.com/view/j/ijnes.2005.2.1/ijnes.2005.2.1.1116/ijnes.2005.2.1.1116.xml