Regler om bilstolar för barn

Bilstolar är otroligt viktiga för att garantera en säker bilresa för små barn. Men vilka regler är det som gäller?
Regler om bilstolar för barn

Senaste uppdateringen: 07 december, 2019

Reglerna om bilstolar har genomgått många förändringar de senaste åren för att garantera säkerheten för barn som reser med bil.

Dessvärre är trafikolyckor den största dödsorsaken bland barn under 14. Fasthållningssystem, som säkerhetsbälten för vuxna och bilstolar och babyskydd för barn, bidrar till att minska antalet dödsfall och allvarliga skador.

Det är därför det är så viktigt att noga följa alla regler om bilstolar och andra bestämmelser för barn. Det handlar inte om att undvika böter eller andra påföljder, utan om att rädda ditt barns liv.

Nedan går vi igenom de olika reglerna om bilstolar för barn.

De vanligaste skadorna

Skadorna till följd av en bilolycka kan vara mycket allvarliga, speciellt för barn. Fram till två års ålder involverar de vanligaste skadorna nacken. Det har att göra med storleken på spädbarns huvuden och deras bräckliga ryggrader.

För barn mellan två och fyra år involverar de vanligaste skadorna huvudet, då ryggraden i nacken ännu inte är tillräckligt stark för att klara plötsliga ryck.

regler om bilstolar: Barn i bilstol

För barn mellan åldrarna fyra och tio uppstår de vanligaste skadorna i buken. Deras organ är fortfarande inte helt fästa vid bukstrukturen. Därför har dessa barn en högre risk att drabbas av inre blödningar eller magskador.

Med rätt användning av bilstolar och fastspänningssystem minskar risken för dödsfall med 75% och skador med 90% vid en olycka.

Bestämmelser om bilstolar

Alla bilstolar bör vara certifierade och ha en etikett som garanterar att de uppfyller alla statliga bilstolsbestämmelser. Om du reser i andra länder bör du se till att ditt barns bilstol uppfyller dessa krav också.

Se till att du väljer en lämplig bilstol och att du är medveten om när du behöver byta den. Alla barn som är kortare än 135 cm ska använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Detta system bör anpassas till hans eller hennes vikt och höjd och alltid fästas i bilens baksäte.

Barn får aldrig sitta i någons knä när de reser. De får inte heller sitta i ett vanligt bilsäte.

Olika bilstolar för varje åldersgrupp

Små barn upp till fyra års ålder ska sitta i bakåtvända babyskydd eller bilbarnstolar. Dessa säten ska alltid vara placerade i baksätet på bilen eller i framsätet om krockkudden är avstängd. Denna bakåtvända position ger bättre skydd för huvudet. Dessutom bör sätet ha en 5-punktssele.

Babyskydd används under de första 9 månaderna ungefär.

ordlekar på resan: två glada barn i bil

Större barn, från 4 till ungefär 12 års ålder, åker säkrast i bältestol, på bälteskudde eller i ett integrerat barnskydd och de kan placeras i främre eller bakre passagerarsäten. Det är av största vikt att installera bilstolen enligt de specifika fabriksinstruktionerna. Om det finns en krockkudde i framsätet måste barnet vara minst 140 cm för att sitta där.

Du bör aldrig sätta ditt barn i en bilstol utan att först installera den ordentligt och se till att den är stabil. Slutligen, spänn fast ditt barn i sätet med en 5-punktssele.

Kom ihåg att det här är allmänna riktlinjer. Innan du väljer ett säkerhetssystem för ditt barn, se till att du läser på om lokala lagar och kontrollerar eventuella ändringar i reglerna.

Som en sista säkerhetsrekommendation, kom också ihåg att barn aldrig bör ha på sig bylsiga vinterjackor och tjocka kläder när de åker i en bilstol.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.