De 3 vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren

Idag vill vi berätta om de vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren, och hur du kan undvika att de drabbas av dem.
De 3 vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2022

I följande artikel kommer vi att berätta om de tre vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren. Semester, värme, långa dagar och utomhusnöjen erbjuder många speciella stunder. Men du ska veta att under sommaren är barn mer mottagliga för vissa tandproblem.

Sommarsäsongen gör att vi kan åka på resor, gå på utflykt och ta promenader på stranden. Och naturligtvis att njuta av poolen, förtära god mat och till och med vara lite extra busiga.

Men vissa förändringar i rutinen kan leda till att vårt barn drabbas av en trasig tand eller tandvärk. Det är därför vi vill ge dig den nödvändiga informationen så att du effektivt kan vara uppmärksam på ditt barns munhälsa samt hjälpa det att ha en underbar tid under sommarlovet.

Fortsätt läsa för att lära dig om de vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren samt vilka åtgärder du bör vidta för att undvika dem.

1. Karies

Hål i tänderna är en av de vanligaste sjukdomarna under barndomen, och det är även ett av de tandproblem hos barn som ökar i förekomst under sommaren.

Den största risken att drabbas av denna sjukdom under denna årstid är relaterad till förändringarna i rutinerna för hygien och munvård. Barn ändrar sina scheman under semestern, och både små och stora tenderar att försumma (eller till och med glömma) tandborstningstiden.

Dålig tandhygien gynnar ackumulering av bakteriellt plack på tandytorna. Den större mängden bakterier i munnen orsakar en större produktion av syra, vilket är det ämne som är ansvarigt för att förstöra tänder.

Detta problem förvärras av förändringar i kosten under sommaren. Det vanligaste är ett ökat intag av godis, glass, kolsyrade drycker, snacks och andra ohälsosamma mellanmål. Denna ökning av konsumtionen av enkla sockerarter gynnar spridningen av bakterier och produktionen av syra ännu mer.

Karies börjar med fläckar på tänderna, och om de inte behandlas i tid förstör sjukdomen gradvis tanden: först med hål och sedan med att tanden går sönder och faller ut. Även i de mest avancerade stadierna kan det påverka tandmassan och orsaka smärta och djupare infektioner.

En liten flicka med hål i tänderna som biter i ett gummiaktig godis.
Godis är utsökt, men det bör erbjudas med måtta och du bör säkerställa korrekt munhygien efter konsumtion.

Vad ska man göra för att förhindra karies under sommaren?

För att förhindra karies i dina barns mun är det viktigt att upprätthålla munhygienen. Att förvandla tandborstningstiden till en rolig familjeaktivitet kan hjälpa till att undvika att hoppa över eller glömma den under sommaren.

Du kan organisera borstningstävlingar, leka lekar eller spela musik under denna tid. Att tillsammans lära sig hur många tänder det finns och vad var och en är till för gynnar också förståelsen av vikten av deras vård.

Det är också viktigt att vara försiktig med mat. Att upprätthålla en balanserad, hälsosam och varierad kost under barndomen gynnar barnens allmänna hälsa. Och naturligtvis hjälper det deras tänder att utvecklas korrekt.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på konsumtionen av enkla sockerarter och kolsyrade drycker. Det är sant att barn kan unna sig något då och då, men godsaker bör inte höra till vardagen i semestermenyn.

Att leta efter färska och hälsosamma mellanmålsalternativ är en bra idé. Barnen kan bjudas in till att delta i tillagningen av sina måltider som en del av underhållning samt för att lära sig hälsosamma vanor.

2. Känsliga tänder

Ett annat av de vanligaste tandproblemen hos barn under sommaren är tandkänslighet.

Under denna årstid sker ofta en större kontrast i temperatur mellan den mat som konsumeras och kroppens egen temperatur. När vi är varma föredrar vi mycket kall mat och dryck.

Tandkänslighet är en obehaglig, intensiv, plötslig men tillfällig känsla på tänderna. Det uppfattas som en plötsligt ilande smärta i tanden som gör det svårt att äta normalt.

Orsaken till detta obehag kan vara att emaljen slits eller tandköttet dras tillbaka, vilket gör att områden av nervrötterna blir mer exponerade. Hos barn är detta vanligtvis förknippat med överdriven eller mycket intensiv borstningsteknik, förekomsten av hål i tänderna, tandköttsinflammation, konsumtion av mycket sura livsmedel och drycker, bruxism (att gnissla tänderna) och närvaron av fyllningar.

Ett sätt att undvika detta problem är att begränsa kolsyrade läskedrycker, saft, juice och mycket sura frukter. Var också försiktig med konsumtion av glass och mycket kall mat, särskilt om barnet klagar när det äter dem.

Och även om det är frestande att dricka ett glas isvatten fyllt med isbitar en varm dag, så är det bäst att undvika dem. Det är vanligt att barn tuggar dem och gör känslan värre, samt riskerar att skada och spräcka tänderna.

Om problemet kvarstår är det bäst att besöka en tandläkare när du kommer tillbaka från semestern för att utvärdera tillståndet i munnen. Denna känsla är relaterad till förekomsten av andra sjukdomar.

En liten flicka klädd i en skjorta med ananastryck som håller två apelsinhalvor framför ögonen.
Sura, mycket kalla livsmedel och drycker kan väcka tandkänslighet hos barn. Om du märker att detta händer, undvik dessa livsmedel och kontakta er tandläkare.

3. Tandskador

Sommaren är en bra tid att leka utomhus, springa, hoppa och frigöra mycket energi. Ibland slutar dessa roliga tider i fall och slag som kan påverka munnen.

Kontaktsporter, grov lek, fall från gungor och vid simbassängskanten orsakar ofta dessa typer av olyckor.

Att slå i munnen kan resultera i ett brett spektrum av skador :

  • Sår och skärsår i mjukdelarna.
  • Frakturer av tänder.
  • Rörligheten hos den drabbade tanden.
  • Förändring av tandens position inåt, utåt eller åt sidan.
  • Att tappa en eller flera tänder.

Det är mycket viktigt att vuxna förmedlar lugn och trygghet till barnet som har blivit skadat, men också att de agerar snabbt och söker professionell hjälp.

Oavsett vilken typ av skada man lidit är det bästa man kan göra att omedelbart kontakta tandläkaren och berätta vad som hänt. Följ sedan dess råd och besök mottagningen så snart som möjligt för att bedöma och lösa situationen.

För att undvika dessa typer av tandproblem hos barn under sommaren, eller när som helst på året, är det tillrådligt att de använder munskydd som är skräddarsydda för deras behov under idrottsträning. Dessutom är det viktigt att vuxna vet hur de ska agera om deras barn får ett slag på tänderna.

Njut samtidigt som de tar hand om sig själva

Sommaren är en speciell årstid för barn att trivas och ha det bra, men utan att skjuta upp munhälsovården.

Att upprätthålla sina rutiner för tandhygien och kontrollera sin kost är ett bra sätt att undvika de vanligaste tandproblemen. Att utnyttja semestern för att besöka tandläkaren är också en bra idé, eftersom det vanligtvis är lättare att få tider under denna period.

Njutning under sommaren och undvikandet av tandproblem hos barn är möjligt. Med ansvarsfulla föräldrar som tar hand om sina små kommer hela familjen att kunna ta del av denna underbara säsong utan att drabbas av orala problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cruz Maldonado, D. M. (2022). Hábitos alimenticios y su relación con la caries dental en niños de 0 a 14 años. Revisión de la literatura (Doctoral dissertation, Quito: Universidad de Los Hemisferios 2022).
  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria28, 64-71.
  • Lorente, A. A., Cortés, O., Galera, M. D., Guzmán, S., & Canteras, J. (2016). Caries dental: influencia de los hábitos de higiene bucodental y de alimentación en niños en edad escolar. Acta pediátrica española74(10), 246-252.
  • Organización Mundial de la Salud. (‎2021)‎. Poner fin a la caries dental en la infancia: manual de aplicación de la OMS. Organización Mundial de la Salud. https://apps.who.int/iris/handle/10665/340445. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
  • Bonilla Merino, L. R. (2018). Manifestaciones clínicas asociadas al bruxismo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín20(4), 741-756.
  • García Ballesta, C., Pérez Lajarín, L., & Castejón Navas, I. (2003). Prevalencia y etiología de los traumatismos dentales: Una revisión. RCOe8(2), 131-141.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.